Posted in Feeder

Reguli simple.

În principiu pescuitul este simplu dacă ține cont de o serie de reguli, la fel de simple și de bun simț.

Sunt genul de om care tinde să respecte regulile, nu de teamă ci din considerentul că regulile sunt făcute pentru a menține echilibrul social și al individului. În pescuit regulile pot fi multe și fără sens sau puține și cuprinzătoare.

Eu mă ghidez după regulile simple, reguli care știu sigur că îmi vor aduce rezultate, indiferent de apa pe care pescuiesc.

Pentru acest scurt articol m-am deplasat pe Balta 2 de la Rădești, o baltă pe care mai pescuisem de două ori, în iarnă. Prima dată reușisem o lampă de toată frumusețea, iar a doua oară reușisem să capturez un crap. Despre acea parte a lacului știam că trebuie pescuit în malul opus, în agățătură.

De data aceasta, însă alesesem ca loc de pescuit unul dintre standurile cu numere mici din zona „nouă” a lacului, zona excavată în urmă cu câțiva ani.

Prima regulă, aflându-mă pe o baltă relativ nouă și o zonă complet necunoscută a fost aceea de a începe pescuitul cu o sondare atentă a substratului. După o sondare atentă am descoperit că pe Rădești, contrar aparențelor, există zone cu altfel de substrat decât cel mâlos.

Probabil cea mai importantă etapă a pescuitului fusese încheiată cu brio. De acolo, restul a fost joacă de copii.

Regula nădirii este foarte importantă. Habar nu aveam ce trebuie să fac atunci când vine vorba despre nădire. Care sunt tabieturile peștilor acolo? Vor nadă multă, vor puțină, vor liniște? Habar nu aveam. Așadar, după ce am pregătit nada am început să nădesc. 10 methoduri dublu încărcate mi-am zis că sunt destule. Poveștile despre această zonă sunt multe și variate, cu toate acestea am zis că dacă nu este mult pește în zonă, gălăgia methodurilor îi va atrage. Dacă nădesc prea mult și mă tai…păi găseam eu o soluție și pentru acest scenariu.

Nădirea de început a fost una medie. 10 methoduri dublu încărcate și lansate pe vad. După ce am nădit, am dat atacul.

Prima trăsătură caras, apoi plătică, apoi ciortan, apoi caras, apoi ciortan și iar ciortan și apoi s-a întâmplat ceva interesant. Densitatea de pește a devenit atât de mare încât am agățat trei crapi, succesiv, de afară. În acel moment am înțeles că nădisem prea mult și se adunaseră pe vad prea mulți pești. Decizia pe care trebuia să o iau era una extrem de simplă și cea mai practică. Am încetat pescuitul pe vadul nădit, iar cu methodul gol am pescuit pe marginea vadului, în maul opus sau la intercepție. Am făcut asta cam 40 de minute. Apoi am revenit pe vadul inițial și după nici un minut am avut o intrare de crap. Fusese agățat perfect. Apoi am revenit și am prins doi carași și o plătică. în acel moment am înțeles că vadul eu fusese golit și crapi plecaseră.

Regula „foloșete-ți mintea că de aia o ai” a fost una utilă. Am lansat pe vad 3 methoduri dublu încărcate pentru a realiza o nădire de apel. Știam că peștii reacționează bine la zgomot și la nadă. După trei methoduri am prins 2 crapi apoi doi carași. Am nădit din nou de apel 4 methoduri după care am capturat 4 crapi un caras și o plătică.

Înțelesesem astfel, în decurs de câteva minute că aproximativ 4 methoduri dublu încărcate sunt suficiente pentru a aduce pești pe vad, nu mulți și, de asemenea, înțelesesem că peștii nu mănâncă, ei balotează nada ca niște mașini flămânde. Trebuia găsit un echilibru între proporții. Prea multă nadă însemna prea mulți pești și prea multe rateuri. Prea puțină nadă însemna prea puțini crapi pe vad și prea mulți carași, mari e drept, și plătici. La 5 methoduri dublu încărcate am creat din nou densitate și aveam prea multe line bites.

Regula constanței. Ce înseamnă? Păi pentru mine înseamnă să fii constant, să menții ritmul și să nu te lași furat de peisaj. Menține ritmul atâta timp cât vezi că funcționează și nu rupe ritmul. Observă peștii, talia și frecvența pentru a încerca să înțelegi ce anume se întâmplă sub apă. Sunt semne subtile pentru unii, dar evidente ca un elefant pentru alții.

Pentru această partidă am folosit un echipament clasic compus dintr-o lansetă Maver MV-R Commercial de 3.60, mulinetă Maver MV-R de 4000 echipată cu fir Maver Stone River de 0.20mm. Method de 30gr, cârlig Kamasan T360 de 10 legat cu fir textil Maver Green Power de 0.07 și bandă.

Ca și nadă am folosit o noutate pentru anul 2022 – Marcel van den Eynde Crushed Pellet Mix, o nadă care conține făinuri de pește, făină de carne și pelete măcinate (Expander și Elite Pellets) precum și micropelete de 3mm. O nadă complexă, special destinată pescuitului în caprodrom.

Partidda s-a încheiat după aproximativ 5 ore cu un total de 40 de crapi aduși la mal, crapi cu o medie de 3 kg. Plăticile și carașii nu au fost numărați.

Și da….mi-am rupt juvelnicul când am scos peștii pentru poză (în poză au fost 25 de crapi. După poză și eliberare am mai prins 15 apoi am plecat acasă).

Fir Întins !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.