Posted in Feeder

Tacticile englezești și apele românești.

Cred să tot fie cel puțin 15 ani de când m-a lovit, subit, pasiunea pentru abordările și tacticile englezești.

Citeam, pe vremuri, reviste englezești de pescuit. Spun pe vremuri pentru că mulțumită Poștei Române, revistele nu mai ajungeau la mine, din motive doar de poștași cunoscute. Probabil…poștașul era pescar?

Aș fi vrut să scriu mai devreme despre o tactică englezească pe care am probat-o în urmă cu foarte mulți ani, pe vremea zilelor de glorie ale pescuitului la rubeziană, tactică pe care am abordat-o în câteva partide de pescuit pe lacurile din jurul Clujului, în special pe acele lacuri pe care este foarte dificil să faci o selecție a taliei peștilor la method feeder.

Apa pe care am aplicat această tactică este una cu o populație foarte ridicată de carași care au un comportament absolut agresiv vizavi de nadă și tot ceea ce înseamnă momeală colorată, flotantă sau critic echilibrată. Pe lacul Bărăi, căci despre acest lac este vorba, peștii se prind fie la pellet waggler vara, fie la pellet bomb sau rubeziană și nădire cu pelete de minim 8mm.

Cu toate acestea eu m-am încăpățânat să aplic teoria englezească a creării vadului din mers. Ce implică această teorie? Păi este simplu. Nu realizezi niciun fel de nădire. Sondezi locul foarte bine, lansezi un method pe loc și aștepți mai mult decât de obicei. Eu, după primul crap, am așteptat aproape o oră, timp în care am lansat o singură dată methodul. La al doilea crap am așteptat 40 de minute, la al treilea 30, până când am ajuns să am o cadență de o intrare la 10 minute. în tot acest timp eu am prins peste 20 de crapi și doar 2 carași în prima partidă de acest gen și tot atâția crapi în a doua partidă la care s-au adăugat 5 carași.

Ideea fost aceea că peștele circulă, mai ales pe acel lac și nu doar pe substrat. Astfel, primul method nu a atras carașii în zonă deoarece nada a fost mult prea puțină. Primul crap a găsit o sursă de hrană aleatorie pe care a luat-o. Zgomotul și dispersarea nadei a atras, negreșit, următorul crap și tot așa mai departe, până ce s-a format o mică zonă de atracție pentru crapi, însă nu și pentru carași. Teoria mea este că pe tipologia aceasta de lacuri, crapii cunosc zonele fierbinți, zonele productive pentru ei și zonele periculoase. Zonele periculoase sunt dictate, părerea mea, de prezența din abundență a carașilor. Altfel spus, carașii și forfota creată devin un semnal mare de atenție pentru crapi.

Ideea de bază este simplă. Dacă locul/vadul ales este, teoretic, unul agreat de pești, capturile vor veni și selecția va fi posibilă.

Cum spuneam mai sus, am încercat această abordare atât în pescuitul la rubeziană cât și la method, iar rezultatele au fost peste așteptări, cu atât mai mult cu cât, în ambele partide am folosit o nadă noua din portofoliul Marcel van den Eynde, nadă care, umectată corect, adică mai umedă, pentru a nu face nor pe coloana de apă, nu doar că nu a atras carașii, dar a adus crapii și i-a menținut pe vad.

La final, câteva detalii tehnice. Am pescuit cu o lansetă Maver MV-R Commercial de 3.30m, mulinetă Maver MV-R de 4000 echipată cu fir Maver Stone River de 0.20mm, un method de 30gr, forfac din fir textil de 0.07, Maver Green Power, cu lungimea de 10cm și cârlig Kamasan Animal de 10, pe fir de păr și peletă de 8mm pe bandă.

Nada folosită a fost o noutate care va ieși pe piață în anul 2022, nadă realizată după rețeta consultanților Marcel van den Eynde România, numitp Method Mix Fishmeal, iar ca momeală, pelete de la același producător, Elite Pellet de 8mm.

Încercați această abordare, nu aveți nimic de pierdut, doar totul de câștigat.

Fir întins!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.