Posted in Feeder

Idei preconcepute sau idei prost concepute?

Pescuind de zor pe unul din lacurile din apropierea Clujului, un lac frecventat de pescarii la crap și feeder deopotrivă, am observat un lucru interesant, mai ales că pescuiam cu o nada 100% cerealieră, cu zero conținut de făinuri de pește.

Cel mai interesant lucru pe care l-am observat a fost acela că eu am prins cel puțin dublu față de colegii mei de pe celelalte pontoane, ba mai mult, m-m ”bătut” la număr cu prietenul meu Alex care, pescuind pe malul opus, în capătul opus al lacului, a reușit să captureze un superb crap de +10kg.

Partida în sine nu a fost una atipică. În mare parte cunoșteam lacul, dar alesesem să pescuiesc pe un ponton nou pentru mine. Cu toate acestea știam că tactica avea sa fie una simplă. Odată ce aveam să găsesc substratul curat, fără mâl și fără urme de prea multe plante acvatice moarte și intrate în putrefacție, găseam și locul de pescuit. Am găsit acest loc la aproximativ 100m.

Pentru a ajunge acolo am folosit o lansetă Maver Ostelatto de 3.90m și putere de lansare 40-140gr, un Method de 50 de grame. Nu am folosit un leader/pleaznă textilă ci un monofilament de 0.26mm și un fir principal de 0.20mm, Maver Stone River.

Ca și cârlig am folosit un Kamasan T360 de 10, legat cu fir textil Maver Green Power de 0.07mm și o bandă de silicon deoarece ca și momeală aveam să folosesc doar peletele tari de 8mm Elite Pellets de la Marcel van den Eynde.

Nada folosită a fost una 100% bazată pe cereale și produse de patiserie, precum și arome naturale. Nada a constat din două kilograme de Marcel van den Eynde Hi-Pro Carp Method Mix, o nadă cu miros dulce, de fructe dulci precum fragii, căpșunii, etc. și cu gust sărat. Nada are o culoare brun-gălbuie, granulație mediu-mare, putere de colare mare și conține diferite particule precum semințe sparte, fulgi de porumb, etc. O nadă naturală, perfectă pentru crapii de talie medie și, de ce nu, pentru pescuitul pe râurile cu debit mare, precum Dunărea.

Partida a început simplu. am lansat primul method pe zona pe care o consideram eu „fierbinte”. Am așteptat aproximativ 15 minute după prima trăsătură. Apoi am revenit cu o nouă lansare și am reușit să capturez un nou ciortan după nici 10 minute. Știam, astfel că am nimerit locul bun și ca am interpretat corect sondarea zonei.

Partida de pescuit de câteva ore s-a desfășurat într-un ritm foarte plăcut, cu trăsături chiar și la 2-3 minute. Peștii au răspuns foarte bine la nada oferită dar și la momeală.

Așadar, din partida aceasta am reușit să învăț câteva lucruri prețioase.

  1. Crapul mănâncă acolo unde este obișnuit sau învățat să primească de mâncare. În cazul meu, undeva la 100m pe o zonă restrânsă, curată. Ce înseamnă curat? Adică fără mâl și plante subacvatice moarte
  2. Crapul, odată localizat, mănâncă o nadă de calitate.
  3. Tipologia nadei nu contează. Fie ea una cerealieră sau pe bază de făină de pește, plasată corect, peștele nu o va refuza.
  4. Urăsc pescuitul la distanțe de peste 90 de metri. Nu pentru că nu pot, dar este un pescuit urât, aflat la granița dintre method și pescuit la crap. Simplu spus…nu mai este un stil de pescuit curat.
  5. După a mea umilă părere discutăm despre idei preconcepute dar și prost concepute.

Fir întins!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.