Posted in Diverse

Pasă lungă și pe-a doua sau tiki taka?

Dacă ar fi să fac o paralelă între fotbal și pescuit cam așa ar suna. Pasă lungă și pe a doua sau tiki taka?

De ce? Vă explic. Pasă lungă și pe a doua este o tactică de fotbal în care ai nevoie de unu-doi fundași buni pasatori și de o linie de atac bătăioasă. Fundașul sau liberoul bubuie mingea în față și atacul se descurcă. Tiki taka este opusul. Este finețe, viteză, gândire și reacție.

Avem aici două tactici diferite. La fel ca și în pescuitul de azi. Bine…mai avem și tactica Bayern Munchen dar despre aceasta nu prea vorbește lumea și echivalentul ei în pescuit ar fi pescarii la feeder(coșuleț). Nimeni nu-i remarcă, dar își fac treaba mereu.

Pasă lungă și pe a doua, s-ar traduce în pescuit prin lansete heavy sau extra heavy, cunoscute popular ca și pari de fasole sau „bote de bătut nucile”, o mulinetă lung cast, copiii mici și bolnavi ai mulinetelor adevărate de pescuit la crap și lansări la cucurigu că acolo stă peștele.

Tactica, în general este una funcțională doar dacă o joci acolo unde este viabilă. Dacă nu, petreci mai mult timp dând la mulinetă decât pescuind. Tactica aceasta de bubuit methodul în văzduh la cucurigu reprezintă rezultatul direct al pescarilor sau foștilor pescari de crap care și-au dat seama că bilele, tacticile de nădire, așteptarea și finanțele sunt încercări mult prea grele și au trecut la pescuitul ușor cu methodul, păstrând ticurile de crăpari, dar și forțați de realitățile lacurilor pe care le frecventează.

Tiki taka este altceva. Este finețe și în pescuit se traduce prin pescuit adaptabil la distanțe scurte. Gândirea, sondarea și experiența sunt vitale aici. Pescuitul nu mai este lansat la cucurigu ci din contră. Poate fi un pescuit pe distanțe scurte, ca și pasele în fotbal. Cei care practică tiki taka în pescuit au înțeles că un pescuit la doi metri în fața pontonului sau sub creanga care atârnă în dreapta poate aduce rezultate mult peste methodul care încă zboară, lansat fiind la începutul articolului. 🙂

Pasă lungă și pe a doua este o tactică mincinoasă pentru că aplicând-o bați 2-3 echipe, aceleași 2-3 echipe, dar atât. Este ca și în pescuit. Tactica funcționează pe 2-3 lacuri unde umpli niște saltele de primire cu pește folosind o nouă nadă minune care nu este altceva decât furajul măcinat, folosit pentru furajarea lacului plus vreo 2-3 ingrediente și un colorant chimic, perfect pentru vopseaua lavabilă.

Tiki taka funcționează împotriva mai multor echipe, limitarea o reprezintă jucătorul, dispoziția fizică, talentul și experiența. Poate pierzi cu cele 2-3 echipe împotriva cărora trebuie să joci tactica de pasă lungă și pe a doua, dar la final, pierzi cu 2-3 echipe, dar câștigi cu restul de 10-12. Tiki taka înseamnă method feeder, bomb sau chiar pellet waggler. Orice iți poate aduce victoria. De foarte multe ori, nada devine irelevantă sau joacă un rol mult prea mic în schema de victorie. Adepții tiki taka pun accentul pe prezentarea momelii în zonele fierbinți, altele decât pasă directă în careul opus. În tiki taka accentul pe experiență și informațiile corecte cântărește mai greu decât abilitatea fizică de a te înfige într-o lansetă ca să trimiți methodul cu codiță la cucurigu.

Dacă ați rezistat până aici, vă mulțumesc. Acesta este, în mare peisajul pescuitului la method din România. Există două tabere care acționează pe zone geografice și, în mare parte, dictează trendul în lansete, methoduri și momeli.

Până la următoarea postare, fir întins și pase scurte și rapide!!! 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.