Posted in Nade si momeli

Câteva cuvinte despre aditivi.

Zilele trecute citeam, pe un grup de pescuit de pe Facebook, un topic relativ interesant despre aditivii pentru pescuit.

Trebuie să recunosc și mă declar vinovat de faptul că în ultima vreme am cam neglijat blogul, ba mai mult, nu am atins aproape deloc subiectul aditivilor în articolele mele. Motivul este unul foarte simplu si anume acela că în decursul anilor am folosit extensiv aditivii de toate felurile, la cele praf la cele lichide și de la cele mai ieftine la cele mai scumpe, astfel reușind să trag o serie de concluzii pe care încerc să le aplic și să le respect cu strictețe.

În rândurile ce vor urma nu voi discuta despre ce anume înseamnă un aditiv, cum este el construit și din ce componente ci mă voi concentra exclusiv pe prezentarea felului în care folosesc eu aditivii și în ce condiții.

Așadar să începem cu aditivii praf. Folosesc acești aditivi doar în anumite condiții. Dacă lacul are o întindere mare, atunci folosesc aditivi. Un lac cu întindere mare înseamnă și un teritoriu vast care trebuie acoperit de pești, astfel aceștia, de multe ori, trebuie aduși de la distanțe considerabile. Pentru a-mi oferi un plus de atractivitate, obligatoriu folosesc aditivi, indiferent că este vorba despre pescuitul la crap sau la pește alb. Aditivul îmi aduce un plus de atracție și îmbunătățește timpul de așteptare pentru crearea și vadului și așezarea peștilor pe acesta.

Aditivul praf îl folosesc și pentru pescuitul pe râu deoarece, acesta nu se impregnează în particulele de nadă ci aderă la acestea, astfel, odată nada ajunsă în apă, aceasta se desface, iar particulele de aditiv sunt spălate de curent, atrăgând peștii pe vad. În funcție de particulele din nadă peștii se vor așeza pe vad sau nu.

De asemenea, mai folosesc aditivii praf pentru aditivarea momelii de cârlig precum viermii, pinky sau peletele moi. Tot cu aditiv praf aditivez și viermii pentru pescuitul cu maggot feeder.

Când vine vorba despre aditivii lichizi, aici lucrurile se schimbă și se simplifică. Folosesc aditivii lichizi extrem de rar și doar în anumite situații. Rareori pe râuri dar adesea pentru aditivarea particulelor. Mai exact, dacă pescuiesc la crap la o tehnică de staționar, atunci prefer să pompez peletele cu aditiv pentru ca acesta să fie puncte de atracție maximă și interes pentru crapii de pe vad. Practic, abordarea este una dublă: nada și aditivul atrage peștele pe vad, dar peletele aditivate sunt cele care îl vor menține pe vad datorită diametrului.

De asemenea, pe lacurile intens pescuite și mediocru populate, prefer să adaug aditiv lichid în apa cu care umectez micropeletele.

În trecut foloseam aditivi lichizi pe bază de aromă și sirop de glucoză pe râuri pentru un plus de putere colantă, dar am renunțat deoarece de cele mai multe ori atrăgeau peștele mic pe vad, în plus, mecanica nedei poate fi reglată cu alte componente pentru a elimina supra atracția oferită de aditivii lichizi.

Când nu folosesc aditivii? E simplu. Nu folosesc aditivi pe lacurile cu suprafață mică. Aici peștele tinde să „umble” mai mult, acoperind distanțele mai repede, astfel ajungând mai frecvent pe vad unde se vor așeza dacă ne jucăm cărțile bine. În plus, lacurile mici și intens pescuite mențin o presiune constantă asupra peștilor, aceștia, în timp ajungând să asocieze aromele cu pericolul cârligului. Nu folosesc aditivi atunci când pescuiesc la pește alb și în lac se află mult pește de talie mică precum roșioară mică sau oblete. Prefer să folosesc o nadă mai „cuminte”, nu foarte aromatizată și să am o abordare mai progresivă și selectivă. Dacă nu pescuiesc în regim competițional, nu urmăresc să prind tot ce mișcă ci mai degrabă să realizez o selecție.

Nu aditivez iarna.

Nu supraditivez.

Nu folosesc aditivi de tip „goo” sau cei care creează „nori atractivi”.

Prefer mereu aditivii praf de la Marcel van den Eynde deoarece au doar componente naturale și multe bazate pe ierburi aromatice.

Prefer mereu să adaug zahăr sau sare pentru a crește puterea de dispersie a aromelor nadei și pentru a modifica pH-ul apei din zona nădită.

Folosesc, destul de rar, acizii precum cel N-Butyric, doar pentru nadă și nu așa cum v-ați aștepta. Este un mic „trade secret” pe care îl voi dezvălui după mai multe teste.

Mai jos vă prezint câțiva aditivi pe care îi folosesc în funcție de situațiile descrise mai sus:(toți sunt din gama Marcel van den Eynde)

  • Brasem Caramel – pentru nadă – plătică pe lac și râu.
  • Vanilla – pentru nadă și momeală – babușcă și plătică pe lac
  • Brasem White – pentru nadă – pentru scobar, mreană, morunaș pe râu
  • Big Fish – pentru nadă – pentru crap, caras, babușcă mare, plătică mare – pe lac
  • Roach Clasic – pentru nadă și momeală – pentru babușcă – pe lac
  • Koriander – pentru nadă – pentru scobar, morunaș și mreană(rar babușcă) – pe râu/lac
  • Venkel – pentru viermii de coșuleț – pentru clean – pe râu
  • Lichid Booster Meat – pentru aditivarea peletelor – pe lac
  • Lichid Booster Sweet and Jerry – pentru aditivarea peletelor – pe lac.

A da…pentru încheire…gustați aditivii lichizi. Nu strică să știți dacă este dulce, sărat sau acid.

 

             

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.