Posted in Feeder

Pescuit cu feederul la suprafață.

Crapul mănâncă doar pe substrat și la distanță. Această afirmație este, probabil la fel de veche precum e lumea. Bine, nu chiar, dar cred că este unul din laitmotivele ultimelor decenii. Este o afirmație atât de tâmpită încât pare a fi întipărită în genele pescarilor.
Nu este așa. Am spus-o și o mai spun. Crapul nu are zona lui. Crapul este un pește care „se plimbă”, influențat fiind de N factori. Am învățat că dacă 29 de pescari lansează monturile în mijlocul lacului, după o vreme crapii vor asocia zgomotul, nu doar cu hrana, ci și cu pericolul de a fi prins.


Din acest considerent, sunt un adept înfocat al pescuitului crapului la suprafață. Dacă discutăm despre pescuit la suprafață, alegerea numărul unu este tehnica pescuitului la pellet waggler. Folosesc această metodă de vreo doi-trei ani, dar anul acesta mi-am propus să încerc altceva. Pescuitul cu feederul la suprafață.


Auzisem mai multe păreri pro și contra despre această metodă, citisem câte ceva pe net și mă uitasem la câteva filmulețe, dar cam atât. Odată ce mi-am propus să încerc și eu am trecut la treabă serios. Am căutat pe net până am găsit două coșulețe care se pretează acestui stil. Am pus mâna pe un kilogram de nadă și o pungă de pelete și am trecut la treabă.


Ce am făcut și cum? Păi cam așa: am umectat un kilogram de nadă pe bază de fishmeal. În cazul meu Marcel van den Eynde Carp Master Expanda Fishmeal. Nadă de atracție și pentru mine alegerea numărul unu când vine vorba de nadă pentru crap. Pe lângă nadă am mai luat cu mine o pungă de pelete Marcel van den Eynde Elite Pellet de 6mm. Atât.


Montura simplă, cu autoînțepare. Pe fir am introdus trei opritoare de silocon, apoi o agrafă culisantă cu vârtej și alte trei opritoare. Folosind opritoarele am un dublu avantaj. Pe de o parte pot pescui cu momitorul fixat sau culisant pe o anumită distanță, și pe de alta pot regla adâncimea foarte rapid. A da….și dacă am chef, pot înlocui momitorul cu un pellet waggler :). Partea terminală a constat dintr-un cârlig Maver CS24 sau CS25, numărul 10 legat cu fir textil și inel de silicon pentru a putea atașa o peletă de 6 sau 8 mm.


Practic, pescuitul cu surface feeder sau feeder de suprafață este simpluț. Este un pescuit activ. Eu am procedat în felul următor. Am setat adâncimea inițială undeva la un metru. În coșuleț am introdus pelete de 6mm. Aproximativ 90% a fost umplut cu pelete iar restul de 10% a fost nada care a avut un rol dublu: pe de o parte acționa ca un capac pentru a nu pierde peletele din coșuleț în lansare și zbor iar pe de alta a avut un rol de atracție. Ploaia de pelete fusese însoțită de particule de nadă care se scufundau pentru a atrage peștele pe verticală. Simplu, cum spuneam. Tot secretul este să mențineți un ritm adecvat de nădire. Fiind prima partidă de acest fel, am experimentat și am concluzionat că intervalul de lansare a coșulețului cu pelete+nadă trebuie să fie de aproximativ 5 minute. Este un interval de compromis mai ales acolo unde există și pește mic în lac. Zona nădită se va aglomera. În cazul în care se întâmplă așa ceva, soluția salvatoare este să mențineți ritmul de nădire dar să folosiți la cârlig o peletă mai mare, adică să treceți de la 6mm la 8-10mm și nu colorată. Simplă pe bază de fishmeal. În caz contrar, o peletă colorată va atrage atenția peștilor mici și mai tare. 😉


Pe măsură ce peștii se adună pe vad, reduc adâncimea pentru a minimiza timpul pierdut pe cădere, mai ales că în mod teoretic, peștii vor urca tot mai mult pe fondul intensificării concurenței pentru hrană.


Fiind prima partidă de pescuit la un astfel de stil, voi reveni, probabil anul viitor, odată ce vremea se încălzește cu o nouă abordare. Voi încerca niște artificii pentru a crește talia peștilor și a reduce numărul de pești mici care intră pe vad.

Oricum ar fi, vă voi ține la curent. Până atunci, dacă doriți să aflați mai multe despre pescuitul crapului la Pellet waggler sau Pellet Bomb vă recomand :

 

https://pescardestationar.com/2020/10/07/pe-scurt-despre-pellet-waggler/

și

https://pescardestationar.com/2020/07/31/o-lanseta-doua-stiluri-de-pescuit-la-crap/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.