Posted in Feeder, Match, Tips&Tricks

Pe scurt despre pellet waggler

Salut, pescuitul la Pellet Waggler este, zic eu, unul dintre cele mai spectaculoase, dar numai dacă este realizat corect. Sunt câteva aspecte standard, dar restul țin doar de inspirația pescarului. Mai jos vă prezint felul în care abordez eu o partidă la pellet waggler.

 

 1. Montura. Eu în 99.9% din cazuri încep pescuitul de jos in sus. Adică, realizez o montură care să îmi permită un maxim de adaptabilitate. Simplu. Pe firul principal introduc două opritoare siliconice, apoi o agrafa culisantă cu vârtej și apoi alte 2-3 opritoare sub agrafă. La capătul firului principal fac un ochet de care atașez forfacul. Forfacul este unul normal, pentru method feeder, din monofilament sau textil, dar obligatoriu cu inel de silicon, nu cu spin sau quick stop. Dacă lacul și regulamentul permite folosirea opritoarelor deasupra agrafei, este brici, daca nu, nu este grav. Vă explic.
 2. Tactica. Așa cum spuneam, încep de jos în sus. Pescuiesc inițial pe substrat, cu un plumb tip pară/lacrimă atașat de agrafa cu vârtej. Urmând ca pe parcurs să modific nădirea și să urc în straturile superioare ale apei. Dacă regulamentul nu permite folosirea opritorului este în regulă deoarece fie pregătesc altă lansetă exclusiv cu pellet waggler, fie când mă ridic între ape pun o alică de plumb pe fir, deasupra plutei pentru a acționa ca și opritor.
 3. Echipamentul: pentru pescuitul pe substrat folosesc un feeder scurt de 3.30m. Dacă pot folosi opritor deasupra plutei, atunci cu aceeași lansetă voi pescui și la pellet waggler, voi înlocui doar plumbul cu plută. Dacă folosesc o a doua lansetă doar pentru pellet waggler, atunci folosesc o lansetă match. Ideal de 3.30m, dar merge și de 3.60-3.90m.
 4. Preferabil cârlige wide gape.
 5. Nădirea. Doar din praștie. Pentru pescuit pe substrat, cu plumb se lansează undeva la 8-12 pelete la intervale de 7-10 minute. Pentru pescuit la pellet waggler cam 2-3 pelete la intervale de 3-5 minute. Nădirea se poate ajusta în funcție de reacția peștilor.
 6. Nada. Doar pelete. Ideal de 8mm, rar de 10mm. Recomand peletele care au o consistență mai poroasă și culoare mai deschisă. Doar pe bază de fishmeal. Cele cu arome au o densitate mai mare și se scufundă prea repede. Cele cu densitatea mai poroasă se scufundă mai lent și sunt mai bune.

De ce plumb/bomb la început și abia apoi pellet waggler? Simplu. Pentru că prima dată vreau să creez o densitate de pește jos, pe substrat unde se va hrăni cu încredere. Hrănirea va declanșa un semnal care va atrage tot mai mulți pești pe vad. După ce vadul de substrat este creat, se poate trece la o nădire mai deasă și cu mai puține pelete și la pescuitul la suprafață. 

Pellet Wagglerul înseamnă o plută alungită, cu prindere la bază, culisantă și prelestată, astfel pe fir nu se va mai adăuga niciun fel de lest de plumb. Singurele greutăți vor fi cârligul și peleta.

 • Pescuitul la pellet waggler se realizează la o adâncime de maxim 50cm.
 • Tineți minte, nădirea ritmică este cheia. Este vorba despre un ritm care arată cam așa. Nădesc – lansez peste sau în zona nădită – aștept maxim 15 secunde – recuperez cu o tură de manivelă – aștept 10 secunde – recuperez o tură de manivelă – aștept 10 secunde. Dacă nu am trăsăstură, scot montura, nădesc și reiau ciclul mai sus descris.
 • Tineți minte. Peletele au aceeași mecanică. Ele se scufundă cu aceeași viteză, dar peștii se vor hrăni acolo unde se simt ei cel mai confortabil, fie la 50cm fie la 15 cm sub pelicula de apă.
 • Este vital ca pescarul să caute peștii nu să aștepte peștii la o anumită adâncime aleatorie.
 • Recuperarea plutei prin rotirea unei ture de manivelă ne ajută să determinăm unde se află peștii. Dacă recuperăm o tură și trăsătura vine instant, înseamnă că pescuim prea sus. La recuperare, peleta se ridică pentru a se alinia cu pluta, astfel aceasta se va afla la o altă adâncime. Dacă pescuim la 50cm, recuperăm o tură de manivelă și trăsătura vine instant, eu înjumătățesc adâncimea de pescuit de la 50 la 25-30cm și continui de acolo. În funcție de trăsături, modific adâncimea.
 • Deseori peștii se hrănesc agresiv și pot fi capturați la 10-15 cm adâncime.
 • Plutele alese depind de preferințe și de adâncimea la care se hrănesc. Dacă se hrănesc extrem de sus, plutele de tip „dumpy” sunt mai bune. Altfel, cele mai lungi zboară mai bine și mai precis. Gramajul depinde de distanță, însă nu as pescui mai departe de 20-25m.
 • Pellet Wagglerul este o tehnică pentru pescuit doar în sezonul cald.
 • Dacă peștii resimt lipsa de oxigen și stau la suprafața apei, cu înotătoarele sunt șanse ca un pescuit cu pâine sau mâncare pentru câini plutitoare să fie mai productivă.

 

Mai multe informații aici:

https://www.youtube.com/watch?v=v3HqU-9HEDY

 

 

 

One thought on “Pe scurt despre pellet waggler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.