Posted in Rubeziana

Cu rubeziana pe râu.

Eu, despre Someș, știu una și bună. Dacă nu mă trezesc în miez de noapte și nu ajung pe malul apei cu noaptea în cap, nu prea are rost să mă trezesc.

Motivul este simplu. Pierd răsăritul, pierd mușcăturile de țânțari, pierd spectacolul naturii, valurile de ceață care plutesc pe apă, razele soarelui care-și fac loc timid printre crengile copacilor ce împrejmuiesc Someșul ca un zid. Mai pierd și peștii! 😊

Dada, îi pierd. În ultimii 6-7 ani pe zona mea de pescuit se întâmplă un fenomen interesant. Peștii sunt prezenți pe o zonă cu apă relativ mică și curent mediu până la răsăritul soarelui sau până se ridică ceața. Odată ce s-a ridicat ceața peștii parcă dispar.

Am discutat cu mulți pescari versați acest fenomen și răspunsul este același: peștii se retrag fie în zona cu repeziș, fie în zona cu apă adâncă. Problema este că locul meu de pescuit este la 300 de metri în aval de un repeziș și la vreo 350 de metri în amonte de o zona cu apă mai adâncă. Ați înțeles ideea, nu? 😊

Dar nu este o problemă, măcar locul de pescuit este minunat. Pești se prind, câteva ore e drept, deci totul este bine.

Dacă tot îmi făcusem timp să dau o fugă pe Someș luasem o decizie de moment să încerc ceva nou pentru mine. De fapt două lucruri. Mixul de nadă și tehnica de pescuit.

  1. Nada: atipică pentru apele curgătoare și pentru Someș. Un mix 50/50 de Marcel van den Eynde Formaggio Yellow și Marcel van den Eynde Carp Master Expanda Fishmeal. O nadă pe bază de caș și făină de pește. Un mix simplu dar complex cu multă proteină și un miros îmbietor. Pentru pești cel puțin. 😊 Mixul este colant, culoarea plaăcută, un brun deschis și este capabilă să transporte multe particule precum pesmet englezesc sau vierme mort sau viu, semințe, etc.
  2. Tehnica: pescuit la rubeziană cu plută plată. Bine…mai pescuisem cu Cralusso Torpedo, dar în timpul stării de urgență, din prea mult zel poate, decisesem să îmi achiziționez câteva plute Cralusso Shark. Dacă tot erau în trusă, îmi spusesem că trebuie să încerc și asta, măcar odată în viață. Zis și făcut. Plută de 6 grame, apă de 80cm adâncime, un bulk din alice, nu culisant și o alică de semnalizare la o distanță de aproximativ 40cm de bulk, chiar deasupra buclelor de legătură între firul principal și forfac. Apoi un forfac de 30 cm realizat din mono de 0.10mm și cârlig Kamasan B511 de 16 și 18. Simplu.

În nada de început care fusese formată din 8 bulgări de mărimea unei portocale am adăugat cam 300ml de vierme mort. Bulgării fuseseră lansați din mână exact în fața mea sub vârful rubezienei.

Fac o mică pauză după nădire, ies la mal, beau un pic de apă, schimb tricoul și revin la post. Pun trei viermi pe cârligul de 18, pun linia pe apă. Apa curge destul de repede dat pluta se comportă excelent. Termin cursul, așez din nou linia pe apă, puțin în amonte. Linia și pluta se așază exact în fața mea. Curge linia vreun metru, când pluta se oprește și se scufundă rapid. Era prima dată când părea că am o trăsătură la pluta aceasta plată. Nu mai pescuisem cu ea. Nu mai văzusem o trăsătură. Din reflex sau din știință subconștientă înțep. Elasticul roșu iese din kit. Era singura pată de culoare pe o apă fadă, gri și maro închis. Elasticul roșu începe să taie curentul în amonte, eu trag încet rubeziana spre mine, o așez timid pe rolă. Nu aveam minciogul pregătit. Nu-i bai. Sunt în apă, iau peștele la mână. Demufez kitul, trag încet elasticul prin Pulla Bung. Stropește o coadă portocalie. E mreană. E o mreană mică și bătăioasă. O aduc încet spre mine, o iau fin în mână. Este a mea, este în juvelnic.

Pun rapid alți viermi, pun din nou linia pe apă. Exact în același loc, același tip de trăsătură. Înțep. Ratez. Schimb viermii, pun din nou linia pe apă. Un metru mai jos, o nouă trăsătură, o altă mrenuță trasă la xerox.

Repet procedura, pun linia pe apă. Urmează o serie de vreo 3-4 cleni mici. Pregătesc doi bulgări mici, cam cât o clementină, plini de viermi morți. Îi arunc pe vad și după câteva minute repet figura cu alți 2-3 cleni mici. Apoi urmează o pauză. Mai lansez doi bulgări mici și mai urmează o serie de 3 clenuți.

Am continuat pe acest tipar cam două ore după care a venit o surpriză plăcută. Un scobar mic. Mai lansez doi bulgări și surpriză. Doar obleți mari și beldițe. Nici urmă de pește de talie medie sau mare. Am continuat așa câteva ore după care am strâns tot, am făcut vreo două poze și m-am scăldat în Someș câteva ore. Cald și bun.

 

Fir Întins!

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.