Posted in Uncategorized

Pescuitul este foarte simplu….noi îl complicăm

În articolul anterior spuneam că pescuitul este simplu. Tot acolo mai spuneam că cine nu are școala pescuitului staționar, ar cam trebui să o urmeze deoarece tehnicile de staționar îți pot salva pielea.

Cum așa? Păi este simplu, mai ales când mergeți pe un lac pe care peștele are un comportament „de vară” adică navighează la suprafață, se delectează cu băi de soare și puțin îi pasă de methodul nostru care stă degeaba pe fundul apei. Nu spun că este imposibil să prinzi pe substrat, dar eu mereu spun că decât să aștept un crap care poate vine sau nu, mai bine mă adaptez și îmi cresc șansele de a prinde mai mult de un crap-doi.

În articolul anterior vă povesteam despre cum încercasem să pescuiesc pe un lac drag mie la rubeziană în prima și apoi a doua zi folosind un window feeder. Tactica de acasă îmi fusese dată peste cap deoarece rezultatele nu veneau, așadar decisesem să simplific abordarea ceea ce îmi adusese câțiva crapi.

În scurtul articol de azi aș vrea să vă povestesc despre o altă partidă de pescuit pe care am realizat-o pe un alt lac drag mie, și anume Bărăi.

Tactica, în mare parte rămăsese aceeași. Pescuit la bomb sau mai pe românește, la plumb.

Acest stil este unul deja clasic printre pescarii din UK și este pecât de simplu, pe atât de productiv. Principiul este simplu. O montură simplă cu un plumb in-line sau tip pară, culisant sau fix și un cârlig legat cu nodul fără nod și o peletă pe fir de păr și silicon. Mai aveți nevoie de o praștie pentru pelete și niște teorie din școala de staționar.

Ideea pescuitului la plumb este simplă. Se pescuiește relativ aproape de mal, undeva la 20-25m, peletă pe cârlig și nădire doar cu ceea ce puneți pe firul de păr.

Este clar că nu veți nădi doar cu waftere, de aceea momeala numărul unu pentru această metodă este peleta. În mod normal peletele de 8mm sunt alegerea numărul unu, dar dacă talia peștilor nu este peste 2kg, atunci și peletele de 6mm sunt acceptabile.

Pescuitul la plumb nu este unul static, din contră, este mult mai activ decât pescuitul la method de exemplu, și se pune un accent foarte mare pe ritm și pe atenția la comportamentul peștilor.

Este nevoie să urmați 2-3 pași simpli să înțelegeți două principii de bază ale nădirii la staționar.

Pasul 1. Lansați plumbul cu momeală la distanța dorită. De preferat, pescuiți clipsat.

Pasul 2. Lansați aproximativ 10-12 pelete pe vad și așteptați.

Pasul 3. Nădiți la intervale de 10 minute. 10-12 pelete.

 

Principiul 1 de nădire: nădiți rar și mult pentru a ține peștele pe vad și pe substrat.

Principiul 2 de nădire: nădiți des și puțin pentru a ridica peștele în straturile superioare ale apei.

 

În partida despre care începusem să vă povestesc, încercasem să văd dacă pot jongla cu peștii pe adâncime și dacă, schimbând ritmul de nădire pe baza celor două principii, pot prinde constant.

 

Principiul 1.

 

Ajung pe baltă destul de târziu, să tot fi fost pe la vreo 7. Balta plină în proporție de 90%. Merg pe standul 3, mă așez, pregătesc montura. Introduc două opritoare de cauciuc pe fir, apoi agrafa culisantă cu vârtej, alte două opritoare de cauciuc, un ochet și cârligul legat cu monofilament de 0.18mm și lungimea de 10cm. Altfel spus, ca și pentru method.

Lansez la 20 de metri, trag două praștii succesive de pelete, cam 20-25 de pelete în total și aștept. 15 minute mai târziu, mai lansez 10 pelete pe vad. Observ o trăsătură slabă. Carasul este în zonă. Aștept 10 minute, lansez alte 10 pelete. Pun praștia jos și vârful se încovoaie. Primul crap, după un drill scurt, este pe salteaua de primire.

Pe lac liniște. Lansez încă 10 pelete pelete, lansez montura. După nici 10 minute, încă un crap.

În jurul meu, lacul bubuia. Momitoare, methoduri cu bile și waftere la capăt, zburau din toate direcțiile. Zarvă mare monșer.

La mine liniște, doar cele 10 pelete la 10 minute și crapii care intrau ritmic rupeau liniștea. Să fiu sincer nu mai țin minte câți crapi prinsesem până când decisesem să schimb abordarea.

 

Principiul 2

 

Înlătur plumbul și îl înlocuiesc cu un pellet waggler de 8 grame. Reduc cantitatea de pelete la 3-4 și cresc ritmul de nădire la intervale de aproximativ 1 minut. Practic la fiecare lansare a plutei lansez 3 pelete în zona plutei. Aștept undeva la maxim 30 de secunde după care recuperez pluta, lansez alte 3 pelete și re-lansez pluta.

Pescuind la pellet waggler se creează mult mai multă gălăgie pe vad, însă o gălăgie care are efect de atracție și nicidecum de respingere. Vă puteți imagina că 3 pelete fac un anumit tip de zgomot comparativ cu plumbul de 15 grame, ca să nu mai spun de method feeder sau momitorul clasic arcuit.

Știam că am pește pe substrat. Chiar prea mult deoarece agățasem 2 crapi de înotătoare. Creasem o densitate prea mare și trebuia să o sparg cumva. Cel mai simplu fusese să îi ridic în straturile superioare ale apei.

Nu avusesem mult de așteptat. Maxim 30 de minute și aveam deja prima intrare. Practic, trebuie să înțelegeți ce se întâmplă. Crapii stăteau bine mersi pe substrat, sub ploaia de pelete, și se hrăneau liniștiți. La un moment dat, ploaia de pelete se rărește. Deasupra lor, carașii oportuniști interceptează peletele și crapii rămân pe dinafară. Acum se întâmplă trei lucruri. 1. Crapii pleacă pentru că nu vor să se ridice, 2 o parte pleacă și o parte se ridică și 3 se ridică toți. Scenariul 3 este cel mai puțin plauzibil pe când scenariul 2 este cel dorit. Exact așa s-a întâmplat. O parte dintre crapi s-a ridicat la suprafață și eu i-am prins. Practic am creat competiție pentru mâncare la suprafață.

După vreo 3-4 capturi și o ruptură(un ten rachetă) am crescut brusc numărul de pelete la 10 și am renunțat la plută în favoarea plumbului. Lansez și după mai puțin de 10 minute prind un crap. Continui, mai capturez 1-2 crapi și apoi pun din nou pluta. Lansez și nimic. Trag 3 pelete, relansez, mai trag 3 pelete și iar o intrare.

 

Pe scurt, am variat de 3-4 ori abordarea și peștii au răspuns exact așa cum mă așteptam.

Simplu, nu? Dacă doriți să încercați cele două abordări vă pot spune că eu nu încep pescuitul la pellet waggler până ce soarele nu strălucește calumea. Sau altfel spus, pentru cunoscători, nu încep să pescuiesc la pellet waggler până ce nu vine nea Grigore să ia taxa 😊. Odată ce am plătit, pot pescui la suprafață.

 

P.S. Am prins cel mai bine de pe lac 😉

 

Fir Întins!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.