Posted in Feeder

Pescuitul este simplu…

Se spune că trebuie sa începi cu o frază „care prinde„ ca să fie articolul atractiv. Eu nu știu astfel de fraze și nu știu nici dacă să încep cu „pescuitul este simplu dar îl complicăm noi” sau cu „cine nu are școala pescuitului staționar să o facă”.

Eu mă gândesc să încep articolul acesta cu „pescuitul este simplu dar îl complicăm noi”. Cred că ar fi cea mai bună frază pentru mic povestioară.

De vreo două săptămâni plănuisem două zile consecutive de pescuit pe un lac destul de drag mie. Lacul Mica din localitatea cu același nume din județul Cluj. Un lac mic, frumos, curat, cu pește mult mic și mare. Prima variabilă atunci când vizitez acest loc este aceea de a elimina peștele mic din ecuație. Tactica trebuie să fie construită ambivalent. Pe de o parte trebuie să atragă peștele mare iar pe de alta să nu îl atragă/țină pe cel mic pe vad.

Prima zi fusese dedicată pescuitului la rubeziană și tatonării terenului. Așa cum mă gândisem, peștii mici erau extrem de activi și greu de îndepărtat. Învățătura acelei prime zile fusese aceea că nada multă strică și că porumbul sau boiliesul este suveran.

Era clar că a doua zi tactica trebuia să graviteze în jurul porumbului, a particulelor mari și a nadei puține.

Zis și făcut. Pregătisem pentru a doua zi mult porumb la conservă de la Lidl. Cel dulce Sweetcorn, vreo 500gr cânepă fiartă de mine. Nu e că nu am încredere în cea deja fiartă și ambalată…dar nu am încredere în ea 😊. Mai pregătisem un kilogram de nadă van den Eynde Expanda Garlic, o nadă nouă de fishmeal și usturoi.

Metoda de pescuit: Window feeder umplut cu porumb și cânepă și un capac mic de nadă. După ce lansasem vreo 10 coșulețe pline cu porumb și cânepă am trecut la pescuit. O oră și jumătate mai târziu avusesem doar o trăsătură de caras. Ceva era complet greșit în abordarea mea. M-am uitat în stânga, m-am uitat în dreapta și nimeni nu prindea nimic. Dar, ieri mă uitasem și în față, vizavi de mine și cei trei pescari care prinseseră vreo 4 crapi și 6-7 carași nădeau doar cu porumb, aruncat „ca la găini” cum spunem noi. Adică împrăștiat în tot vadul.

Durase ceva până să mi se aprindă beculețul, dar s-a aprins. Și s-a aprins grav. Am scos montura din apă, am tăiat-o și am tras pe fir un vârtej culisant cu agrafă prins între trei opritori de cauciuc. Unul deasupra și doi sub vârtej. Pe fir am pus un cârlig Maver CS24 de 12 legat cu fir de păr și quick stop pentru că pescuiam cu două boabe de porumb pe firul de păr. Simplu, nu?

Redusesem și distanța de pescuit la aproximativ 20 de metri. Acolo am decis să lansez kilogramul de nadă cu riscul de a-mi umple vadul de pește mic. Am considerat a fi un rău necesar deoarece îmi cream un vad de pescuit pe care densitatea de pește avea să fie enormă, formată din pește de talie mică. Peștele de talie mică ar fi creat multă agitație în apă care, în mod normal, semnalizează tuturor peștilor că acolo se întâmplă ceva. Practic peștii mici aveau să atragă atenția celor de talie mai mare pe care plănuiam să îi mențin pe vad cu ajutorul nădirii din praștie. Mai mult de atât, știm cu toții că atunci când intră peștele mare pe vad, cei mici au tendința de a se retrage.

Mamăăăă ce mă bucur că mi-ai dat jos căciula pescuitului complicat și mi-am pus șapca pescuitului simplu pe cap.

6 cutii de porumb și 4 ore mai târziu, pierdeam numărătoarea pe la 14-16 crapi și vreo 3-4 carași.

Schimbarea de tactică a fost ceea ce a schimbat o partidă potențial ratată într-una foarte reușită cu o grămadă de lecții învățate.

Ceea ce a contat destul de mult a fost ritmul de nădire. Aproximativ 5-8 boabe de porumb la minut sau 10-15 la 5 minute. Ambele abordări au funcționat bine deoarece am păstrat peștele pe vad până când a sosit administratorul și am povesti cam 20 de minute, timp în care am nădit de doar 3 ori. Evident că peștele a plecat. Cum nadă nu mai aveam a trebuit să aduc peștele doar cu ajutorul porumbului. A fost simplu 15 boabe de porumb la fiecare 2 minute. A fost nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a readuce crapii pe vad.

Simplu, eficient și curat. O tactică simplă, ieftină și, momentan, cu puține șanse de a nu da rezultate. Această tactică este una aproape imbatabilă pe anumite tipologii de lacuri: lacurile mici și pescuite intens; lacurile medii unde pescuitul se practică de pe ambele maluri, iar pescarii au posibilitatea de a pescui sau acoperi întreaga suprafață de apă, lacurile cu populație piscicolă de talie mică abundentă, acolo unde selecția este necesară.

Abia aștept să revin pe acest lac, mai ales după ceea ce am experimentat în următoarea partidă de pescuit despre care vă voi scrie în articolul următor.

Fir Întins!

 

One thought on “Pescuitul este simplu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.