Posted in Diverse, Tips&Tricks

Jurnal de pescar pandemic – partea a IV-a

Adevărul este că în ultima vreme am fost un porc insensibil deoarece am marginalizat grav prima iubire în materie de pescuit: pescuitul la plută.

Scânteia s-a reaprins de curând când un pescar mi-a spus că ar fi interesat și interesant să realizez un scurt articol despre felul în care pregătesc liniile pentru pescuit la plută și care ar fi tipurile de linii pe care le folosesc. De aici a pornit totul. Bine, problema este mai acută decât pare. Schimb rubeziana, schimb elasticul și îmi fac planuri mărețe.

În fine, revenind la articol, se impun câteva mențiuni de început. Liniile pe care le voi prezenta le-am folosit în decursul anilor, pescuind la rubeziană și vargă. Astfel, aceste tipare de așezare a plumbului sunt testate de mine cu succes. Nu vă așteptați la artificii de plumbaj. Așa cum știți, sunt un tip fidel și nu prea calc în lături dacă ceea ce folosesc funcționează. Practic voi prezenta 4 linii pe care eu le folosesc frecvent pentru pescuitul pe lacuri în special, atunci când urmăresc să prind babușcă, plătică, crap și caras.

Așadar, fără poveste prea multă să trecem la fapte. Știu că sună ciudat, dar plumbul meu preferat ester alica numărul 8 de la Dinsmores. 99,9% din liniile mele sunt create folosind acest plumb deoarece este moale, este bine centrat, am încredere în el și mi se pare a fi gramajul perfect: nici prea greu, nici prea ușor.

Primul lucru pe care îl fac este de a introduce pluta pe fir. Atenție, folosesc firul direct de pe rolă, nu tai o bucată de o anumită lungime. Apoi cu un clește/patent plat strâng/aplatizez firul la aproximativ 10 cm deasupra capătului firului. În general în 3-4 puncte consecutive. De ce? Simplu. pentru că în cei 10cm dintre capătul firului și zona aplatizată voi așeza câte o alică pe care o voi strânge, după care o voi glisa în sus pe fir, spre plută, trecând alica peste zonele aplatizate. De ce? Pentru că folosind un plumb moale/soft, acesta se deschide în interior câțiva micrometri, suficient pentru a nu strânge prea tare pe fir și pentru a nu produce efectul de scămoșare. Plumbii de la Dinsmores sunt foarte maleabili și ușor de lucrat cu ei, iar greutatea inscripționată ajută enorm. De exemplu la o plută de 0.6gr voi folosi 10 alice numărul 8 deoarece greutatea lor este de 0.06gr. Teoretic, practic, în funcție de adâncimea apei, momeala folosită voi putea elimina un plumb. Dacă adâncimea apei are 2,7 metri și folosesc un fir de 0.14 sau mai gros, greutatea firului dintre plută și plumbi va avea rol de lest. Aici mai intră în joc și curentul, salinitatea apei, etc. Mulți factori de care trebuie ținut cont. Oricum vă recomand să aveți în trusă și niște plumbi numărul 9-10-11 pentru echilibrare de finețe.

 

Odată ce am pus pluta pe fir și numărul de alice dorit, pot efectua o verificare a lestării într-un tub pentru lestat. Eu nu fac asta pentru că nu am tub 😊

Pasul doi este acela de a scoate la iveală arma secretă: scândura! 😊 da, ați auzit corect. Scândura pentru așezare plumbilor pe fir. Este o scândură de vreun metru lungime care are un cui în punctul 0 și o numerotare din 15 în 15 cm până pe la 95cm. Am avut ideea acestei scânduri în urmă cu aproximativ 10-12 ani, văzând pescarii englezi care aveau lungimile marcate pe o masă și în funcție de ele așezau plumbii pe fir. Eu mi-am zis că musai am nevoie de așa ceva, dar portabil. Rezultatul, o scândură. Bine, două, una mie, una colegului de pescuit de pe atunci, Luci(apropo, dacă citești articolul, o mai ai, o mai folosești? 😊 ).

 

Practic ochetul liniei se prinde pe acel cui, firul se întinde de-a lungul scândurii și în funcție de plumbajul ales, mut plumbii la distanța corespunzătoare după cum urmează:

 

Babușca și plumbajul cu trei dropperi.

Ce sunt dropperii? Sunt plumbii așezați între bulk și ochetul firului principal. Așa cum o spune și numele de dropper de la verbul „to drop” aceștia au rolul de duce linia jos, pe de o parte și de a induce momelii o cădere naturală. În funcție de așezarea liniei pe apă, momeala va cădea lin, treptat, nu va merge direct jos, grămadă. Pescarii români mai numesc acești dropperi, plumbi de semnalizare. Nu este greșit, dar nici 100% corect, deoarece în caz de trăsătură pe ridicare, prima alică este cea care semnalizează trăsătura, nu toți trei.

Ideea monturii cu trei dropperi este aceea de a conferi naturalețe momelii pe ultimii 30 de centimetri, apogeul naturaleței fiind realizat de cârlig și forfac.

Practic, montura este ușor de realizat. Pe firul principal se așază trei alice la intervale de 15 cm. Primul se pune chiar deasupra ochetului, la 15 cm de cârlig, al doilea se așază la 15cm de prima alică(30cm de cârlig) iar al treilea vine așezat la 15cm de al doilea plumb(45cm de cârlig). Bulkul este așezat la alți 15cm de a treia alică(60cm de cârlig). În funcție de gramajul plutei, adâncimea apei, etc. bulkul poate fi format din alice de aceeași mărime, mai mari sau olivetă.

Această montură este perfectă pentru pescuitul la babușcă, plătică și caras.

 

 

Plătica și linia „double bulk”(dublul bulk)

 

O ală linie folosită de mine în anumite condiții. Cele mai bune situații în care folosesc o astfel de linie este atunci când pescuiesc la plătică și aceasta se hrănește foarte bine, fără menajamente. Principiul este simplu. deasupra ochetului se așază două alice numărul 8 sau 9, depinde de preferințe iar mai sus pe fir, la o distanță cuprinsă între 20 și 30 de cm vine plasat bulkul.

Rațiunea din spatele acestei linii este simplă. Când plătica se hrănește cu încredere pe substrat, trăsătura ei caracteristică este cea prin ridicare. Practic, plătica odată ce apucă momeala, se ridică, nu pleacă pe aceeași adâncime, de aici și ridicarea plutei în caz de trăsătură. Folosind acest plumbaj în două puncte, trăsătura devine foarte evidentă. Imaginați-vă că folosiți o linie cu 8 alice pe fir iar din cele 8, 2 sunt așezate deasupra forfacului pentru a indica trăsătura. Altfel spus, imaginați-vă cum arată pe apă o plută echilibrată la doar 75% din portanța sa. Cam așa arată trăsătura plăticii folosind plumbajul în bulk dublu.

Deși este prezentată ca o montură pentru pescuitul plăticii, eu am folosit-o și în situațiile în care pescuiam la caras sau babușcă și era nevoie de așezarea foarte rapidă a momelii și a liniei pentru a evita peștii mici din straturile superioare. Această linie este una dedicată aproape exclusiv pescuitului pe substrat.

 

 

Linia cu doi dropperi pentru crap și caras.

 

Este o linie derivată din linia cu trei dropperi, dar pentru pești de talie mai mare decât cea a babuștei, carasului și plăticii. Principiul este în mare parte același. Pescuind la crap, finețea nu este întotdeauna primordială, dar totuși contează. Practic această linie duce tot angrenajul jos mai repede fără a fura căderea naturală a momelii pe ultimii 30-45 de cm.

Pentru mine aceasta este montura standard pentru pescuitul crapului și al carasului. Este compromisul dintre finețe, viteză de așezare și stabilitate.

În funcție de lungimea forfacului, prima alică este așezată deasupra ochetului, a doilea alică este așezată la 20 cm dacă forfacul are 20cm sau mai sus dacă forfacul este mai lung. Simplu, eficient și natural.

 

 

Linia cu alicele așezate la distanțe egale(i-am zis așa pentru că habar nu am cum se numește 😊 )

 

Este o linie 100% englezească. Cred că prima dată o văzusem la Steve Ringer și este o linie absolut superbă pentru că plumbii sunt așezați la distanțe egale, pornind de la ochet. Distanța dintre plumbi este de aproximativ 2cm și are două avantaje majore: duce momeala jos rapid și păstrează o oarecare naturalețe a căderii. Folosesc această momeală exclusiv pentru pescuitul la rubeziană al crapului și carasului, mai ales atunci când este nevoie de pescuit cu momeala la rasul fundului și nu cu firul așezat pe substrat.

O variațiune a acestei linii folosesc pe râu în pescuitul la vargă. Dacă adâncimea apei o permite, măresc distanța dintre plumbi și îi răsfir cât de mult posibil. Sunetul pe care îl produce căderea acestora pe apă este extrem de atractiv în pescuitul cleanului.

 

 

Cam atât pentru azi. Până la următorul articol nu uitați un lucru de bază în pescuitul la plută: 99,9% dintre pești se hrănesc în primii 5 cm deasupra substratului. Cu plăcere 😊

 

Fir Întins!

One thought on “Jurnal de pescar pandemic – partea a IV-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.