Posted in Diverse, Tips&Tricks

Jurnal de pescar pandemic – partea a III-a

Method feeder in-line sau elasticat? O întrebare care mi-a dat de furcă mulți ani.

Nu cred că voi uita vreodată anii de început în pescuitul cu method feederul. Au fost niște luni și ani foarte interesante și interesanți. Eșec după eșec, în mare parte nepăsării și al „urii” față de această metodă, nouă pe atunci la noi.

Inițial nu mi-a plăcut stilul acesta, dar nu pot spune că acum sunt extaziat după el. Probabil din cauza limitărilor pe care le impune acest sub-stil atunci când vine vorba despre speciile de pești pe care le poți captura. Cu toate acestea am continuat să practic acest pescuit, de bună voie sau forțat de împrejurări.

Odată ce m-am implicat tot mai mult, am reușit să trag o serie de concluzii care, testate, s-au dovedit a fi valide. Făcând o incursiune retrospectivă în anii de început, înțelesesem unde greșeam, de ce nu se întâmplau lucrurile care mă așteptam să se întâmple.

În timp, pescuind, testând, greșind și corectând am tras o serie de concluzii simple, care m-au determinat sa am o abordare simplă, funcționale și aplicabilă în funcție de două elemente simple: talia peștilor și distanța de pescuit.

Aceste concluzii îmi aparțin și cu siguranță că maeștrii cu sute de cupe și seci de concursuri câștigate nu vor fi de acord. Asta e, fiecare cu părerea lui.

Așadar, când, unde, cum și de ce? Acestea sunt întrebările de bază.

 

Method feeder In-line:

 

Când? Atunci când pescuiesc la distanțe mici. Maxim 40 de metri.

Unde? Pe lacuri cu populație mixtă de pești și talie variabilă. Dacă în lac există carași, ciortani și câte un crap mai răsărit, merg pe method feeder in-line.

Cum? Cu lansete de 3.30m – 3.60m light și medium și monofilament de 0.20mm.

De ce? Pentru că nu pescuiesc cu fir textil. Pentru că la 40 de metri, dacă folosiți un fir de calitate elongația acestuia nu va fi suficient de mare pentru a întârzia indicarea trăsăturii și nu va face înțeparea mai puțin eficientă din același motiv al elongației. Am constat că indiferent de monofilamentul folosit, 40-50 de metri este limita maximă la care intensitatea trăsăturii nu are de suferit și înțeparea are o rată de succes mare.

 

Method feeder elasticat

 

Când? Atunci când pescuiesc la distanțe de peste 50 de metri. În general nu trec de 75-85 de metri pentru că nu am simțit această nevoie.

Unde? Pe lacuri unde există mai mulți ciortani și crapi de peste 2,5-3kg. Este evident că nu m-aș chinui să pescuiesc la 80 de metri ca să prind carași de-o palmă. 😊

Cum? Cu lansete de minim 3.60 medium heavy sau heavy dacă ar fi nevoie și dacă aș avea 😊 și cu mono de 0.20mm.

De ce? Pentru că pescuiesc la distanțe de peste 50 de metri, monofilamentul are deja o elongație mai mare, considerabilă chiar. Method feederul elasticat înseamnă, practic, o montură cu autoînțepare. Trăsătura pe care o vad este cea a unui crap deja înțepat. Elasticul este vital deoarece în aproximativ 80-85% din situații, crapii obosesc datorită combo-ului elastic – elongație mono – elasticitate lansetă ceea ce înseamnă că aducând crapul de la 80 de metri, acesta ajunge obosit, nemaifiind nevoie să folosesc frâna sau antireturul.

 

Ce nu fac niciodată? Nu pescuiesc niciodată cu un method feeder elasticat în combinație cu o lansetă light și scurtă. Este o senzație aparte, dar controlul asupra peștelui în dril și la minciog este foarte scăzut și poate crea frustrări.

 

Fir întins!!!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.