Posted in Diverse, Tips&Tricks

Jurnal de pescar pandemic – partea a II-a

Partea bună cu toată pandemia aceasta este că avem suficient timp de gândire. Introspecții, cugetări asupra vieții și, bineînțeles, asupra vieții de pescari.

Tot în timpul acestui „post negru” de pescuit ne vin și cele mai bune idei. Bine, mie cel puțin. Nu știu vouă, dar la mine acum se nasc marile idei, marile strategii abordări.

Citeam într-o zi pe un grup de Facebook dedicat pescuitului la feeder o întrebare a unui pescar ce se referea la method feederele elasticate și mai exact la ce anume fac alți pescari în cazul în care se rupe elasticul și se pierde acel mic inel cu care sunt echipate majoritatea method feederelor de acest tip.

Trebuie să recunosc faptul că întrebarea era destul de bună și eu, nu mi-o pusesem niciodată, deși pescuiesc frecvent cu method feeder elasticat. Dupăa ce văzusem întrebarea, am mers rapid la trusă și am căutat. Vremea când pescuiam exclusiv la staționar și-a spus cuvântul și din trusa mea nu lipsesc o serie de accesorii, printre care elasticul de rubeziană. Inițial era cel plin, acum că ne-am modernizat este cel tubular. De ce îl am în trusă? De ce nu? Nu se știe niciodată când am nevoie de el pentru ceva, orice.

Am căutat mai adânc și preț de câteva minute chiar că am stat pe gânduri, punându-mă în situația de a mi se fi rupt elasticul method feederului. Apoi am căutat mai atent și mintea mi-a zburat spre unul din cele mai simple accesorii. Un vârtej. Simplu. Înlocuiesc acel mic inel cu un vârtej.

Da, nu este același lucru. Nici nu sunt pescar de crap să am anouri/inele pentru rig-uri, așa că am folosit următorul cel mai bun accesoriu. Vârtejul.

Dacă nu ați folosit niciodată un method feeder elasticat atunci să știți că elasticul tubular ce trece prin interiorul acestora, sub acțiunea factorilor externi precum salinitatea, grăsimile, întinderile repetate, frecarea, etc., se deteriorează și în timp se va rupe, așa cum se poate vedea în pozele de mai jos. Așadar, este indicat să verificați starea elasticului înainte și după fiecare partidă pentru e evita neplăcerile. Elasticul din interiorul acestora este tubular, diametrul și rezistența la elongație diferă în funcție de fiecare producător.

Method feederul elasticat este extrem de productiv în anumite condiții, dar despre o comparație între un method feeder in-line și unul elasticat voi reveni într-un articol viitor.

Revenind la micul truc de avarie, din poze veți vedea gradul de deteriorare al elasticului. Pașii urmați sunt simpli. Am tăiat elasticul și am pus unul nou, un Maver Dual Core Extreme de mărimea 8-11. La ambele capete am folosit nodul specific numit „over hand knot”. Cel mai simplu și cel mai rezistent pentru astfel de situații. Dacă elasticul nou nu are lungimea exactă ca și în cazul celui cumpărat din magazin, nu vă faceți probleme. Dacă este mai lung cu 3-4mm nu este o tragedie. Chiar nu contează.

Unii vor spune că vârtejul este de porc acolo și arată nașpa. Eu le spun că acel vârtej oferă un plus de mobilitate forfacului.

Oricum, sper că am putut ajuta cu acest scurt articol. Vă las cu pozele și cu îndemnul de a avea mereu un elastic tubular în trusă, niște vârteje sau anouri. Nu se știe niciodată când aveți nevoie de o înlocuire de urgență sau de o bucată de elastic pentru atenuarea șocurilor în cazul pescuitului pe râuri.

Până data viitoare, fir întins!!!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.