Posted in Diverse

Jurnal de pescar pandemic – partea I

Da, am ajuns să o trăim și pe asta. Pandemie și Covid-19 este pe buzele tuturor. Lumea nu vorbește despre mai nimic altceva. Toți ne temem pentru viața noastră și a celor dragi, mai ales a celor care au o anumită vârstă.

Suntem, sau ar trebui să fim cu toții în izolare și să practicăm o distanțare socială. Nu este ușor, dar este pentru binele nostru. Cu toate acestea, în tot răul un bine. Noi pescarii, deși suferim crunt, putem să ne canalizăm această suferință cu ghilimelele de rigoare spre alte activități. De exemplu: banii pe care i-am fi „spart” pe partide de pescuit, îi putem investi chibzuit în articole de pescuit variate. Astfel, pe de o parte ne refacem stocurile și pe de alta susținem puțin și magazinele de pescuit, atât de grav lovite de această pandemie. Este doar o idee, nu dați cu parul 😊

Eu am decis ca pe durata acestei pandemii și a izolării să vă expun, pe scurt câteva idei simple care-mi vin în minte în această perioadă de pauză. Deoarece este liniște, am suficient timp pentru introspecții și concluzii.

Concluzia la care am ajuns de curând, urmărind diverși pescari și făcând o incursiune în cei peste 20 de ani de pescuit este aceea că ne complicăm. Fratele meu, ne complicăm atât de mult încât uităm să ne bucurăm de pescuit, ne împiedicăm de prea multă teorie și știință. Aici, trebuie să recunosc, este vina prea multor surse de informare și a pescarului care, pe de o parte nu știe să filtreze prostiile și să rețină doar firul de idei comune care există la 99.9% dintre pescarii care fac filme, iar pe de alta, are prea puține partide de pescuit în care să testeze, să greșească și să învețe pe propria-i piele.

Cred că de vina este epoca în care trăim. Totul se întâmplă în mare viteză, informațiile ne inundă și uităm să ținem capul la suprafață, să respirăm și să înțelegem că avem doar de pierdut.

În fine, revin. Ne complicăm. Chiar și eu când de fapt totul este simplu și orice pescar care urmează câteva reguli simple, poate avea partide extrem de reușite. Uite eu de exemplu. Am realizat și mi-am impus ca și regulă de vreo 2-3 ani să folosesc doar accesorii care mi-au adus rezultate în trecut, să nu pun botul la toate noutățile minune și, cel mai important, să restrâng gama de accesorii vitale pe care le folosesc. Aici mă refer la fire, cârlige, momitoare, method feedere, etc.

Azi, după acest lung preludiu mă voi opri asupra cârligelor pentru pescuitul pe râuri, având scobarul, mreana, morunașul și cleanul ca și pești țintă.

Practic am redus atât de mult paleta și am simplificat-o încât am ajuns la două modele de cârlige, două modele de fir și două dimensiuni. Simplu, nu?

Au așa zic. Bun. Încep cu cârligele. Kamasan B511 și Kamasan B560. Este simplu. Dacă peștele mănâncă mai fin, merg pe mărimea 16 a ambelor cârlige, în funcție de evoluția lui în timpul partidei. Discutăm despre două cârlige cu forme diferite. B511 este un cârlig realizat dintr-o sârmă mediu-fină, suficient de fină pentru peștii mici și medii chiar ți în situațiile în care finețea este necesară. Au o ușoară formă „cristal” și se apropie ca formă de cârligele clasice pentru pescuitul scobarului. B560 sunt niște cârlige cu o deschidere mai mare, mai rotunjite și cu vârful ușor adus în interior. Ambele modele sunt modele clasice, B511 pretabile momelilor precum viermii, larvele sau pinky. B560, având o formă mai rotunjitp, pot fi folosite în combinație cu momeli precum viermi, râme, pinky, larve(da, sunt suficient de fine) și chiar porumb sau combinații de porumb cu vierme sau vierme cu pufarin/bilă flotantă. Un alt aspect mega important este forma cârligelor. Personal, aș folosi modelul B511 pe un substrat nu foarte tare deoarece vârful este mai expus la tocire în urma contactului cu pietrele. În schimb, datorită formei, B560 este mai rezistent la acest aspect. În funcție de peștele țintă, de reacția peștelui și condițiile de pe mal, jonglez între cele două dimensiuni: 14 sau 16.

 

Simplu nu? Două modele, două dimensiuni. Dar și două fire. Cârligele de 14 au fost legate cu un fir Maver MV-R Hooklenght Mono de 12. Un fir de generație nouă care pare să respecte dimensiunea. Extrem de rezistent la nod, abraziune și liniar. Este un fir puțin mai rigid și l-am ales pentru situațiile în care pescuiesc pe substrat pietros și vreau să fixez forfacul cat mai bine pe acesta. Un alt fir pe care l-am folosit, pentru cârligele de 16 de această dată, este Maver Smart SLR. Un clasic ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este, probabil, cel mai bun fir cu care am pescuit vreodată. Aer diametrul realist, foarte rezistent dar mai mătăsos și mai moale, comparativ cu MV-R. Folosesc acest fir atunci când situația cere o relativă finețe și o mișcare mai naturală a forfacului.

 

Simplu din nou, nu? Două fire, două diametre, două cârlige, două dimensiuni. Cam așa arată noua mea trusă cu forface (sau forfacuri? Cum este corect oare?) pentru pescuitul pe râuri, dar și pentru lacuri, acolo unde peștele și situația o permite.

A da, uitasem să menționez câteva aspecte. Lungimea forfacului este de 30cm și toate au fost stocate pe role de EVA. In cazul meu cele produse de Maver.

 

 

De ce 30 cm? Pai e simplu. voi reveni într-un articol viitor. 😊

 

P.S. așa arată sertarul cu cârlige al trusei mele. După ce am aruncat mii și mii de cârlige. Cam multe, nu?

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.