Posted in Diverse, Tips&Tricks

Voi ce ați făcut astă-iarnă??

Iarna a fost lungă și indecisă. Ba a fost iarnă, ba toamnă, ba primăvară. Cu toate acestea un lucru a fost cât se poate de clar….

….nu m-am plictisit. Deși nu am ieșit la pescuit am avut destulă treabă în „atelier”. Legat cârlige, înlocuit fire și foarte important, ceea ce aș vrea să vă prezint în acest scurt articol: feeder links.
Deși nu sunt ceva nou în lumea pescarilor, feeder links sau piciorușele reprezintă un accesoriu extrem de important pentru pescarul de feeder din zilele noastre.
Ce este acest picioruș? Acest feeder link a apărut ca o necesitate în timpul campionatului mondial de pescuit la feeder din Belgia. Atunci, pe fondul folosirii unui forfac de 50cm a apărut acest feeder link care practic permitea obținerea unei distanțe mai mici între feeder și cârlig. Pe lângă acest avantaj, s-a constat că acest feeder link avea o altă proprietate, mult mai importantă – este un excelent antitangle.
Feeder linkul trebuie folosit doar pentru pescuitul cu monturi de tip „running rig”. În plus prin utilizarea unui feeder link veți obține o montură de tip „pater noster”. Alte avantaje ale acestui accesoriu simplu și unic sunt: aduc un plus de acuratețe lansărilor, ajută la obținerea unor lansări mai lungi. Un alt avantaj este acela al distanței dintre feeder și firul principal. Folosind acest feeder link, linia devine mai puțin rigidă, smuciturile din timpul drillului sunt absorbite mai bine de către firul principal și lansetă și mai puțin de momitorul feeder așa cum ar fi cazul dacă acesta ar fi introdus direct pe fir.
Există, desigur, pe piață N+1 modele, lungimi și tipologii. Cu toate acestea, din lipsă de ocupație și pentru liniștea mea sufletească 😊 decisesem să mi le produc singur.
Deși par complicate, în realitate aveți nevoie de câteva accesorii simple…vreo 5-6 și ceva răbdare.
Eu am folosit următoarele componente/accesorii:
– Vârtej culisant Jaxon cu inserție de plastic
– Agrafă Jaxon
– Monofilament de 0.80mm
– Bride Colmic
– Clește Jaxon pentru bride
– Tub termocontractabil

Realizarea acestor feeder links este destul de ușoară, odată ce totul este pregătit. Pentru a obține mereu aceeași lungime, am pregătit o serie de șabloane cu lungimi de 4-5-6-7 cm.
Procesul de realizare este extrem de ușor de realizat în câțiva pași simpli așa cum se poate vedea din pozele de mai jos.
Cu siguranță că sunt unii dintre voi care vor spune „ de ce te-ai mai chinuit și nu i-ai luat de-a gata”? Bună întrebare și suficiente argumente.
– Este mult mai ieftin să achiziționezi materia primă și să le construiești singur.
– Dacă cedează, cedează din vina ta și nu a vreunui chinez neatent
– Ai 100% libertate de mișcare și poți să le creezi așa cum vrei.
– Îți ocupi timpul mort din sezonul rece. Câteva nopți de muncă ar trebui să însemne că poți realiza un stoc de feeder links suficient pentru un an.
Pe scurt, cam asta am făcut eu în sezonul de iarnă. Voi reveni cu păreri despre ceea ce am reușit să produc. Până atunci poze și fir întins!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.