Posted in Feeder

Aventuri de toamnă!


Avem de toate. Lansete, cârlige, nade, momeli. De toate mai puțin timp. Timpul de a face mai multe. Mai multe partide de pescuit, mai multe teste, mai multe ieșiri în natură.

Dar nu e grav, timpul ni-l facem noi, până la urmă, doar voință să fie. Așa am făcut și eu mai în toamnă când decisesem să testez o metodă de pescuit pe care o mai practicasem o singură dată în tinerețe, deci în urmă cu foarte mulți ani. Pescuitul cu Maggot Feeder pe râu.

Concluzia: mi-a plăcut și voi mai practica.

Nu, nu este gata articolul, deși probabil că asta vă doriți. 😊 Mai am puțin de povestit, poate vă interesează o tactică, o abordare, ceva.

Ce este frumos la pescuitul cu maggot feeder? Curățenia. Este un pescuit curat chiar dacă actorul principal este viermele. Odată de ai curățat viermii și ai aruncat pe ei un aditiv, ești pregătit de pescuit.

Tot ce trebuie să faci este să alegi un echipament adecvat, locul cel mai bun pentru pescuit și gata. A da. Mai este și cantitatea de viermi pe care o bagi în fiecare coșuleț la fiecare lansare. Greutatea coșulețului, dimensiunea găurilor, etc. Ce? Am spus că este un pescuit curat nu unul ușor!!!

Dar este ok. Este un pescuit complex pe care îl învăț și eu, nefiind un specialist. Tot ce pot face eu este să vă povestesc despre cum am abordat două partide, pe același râu dar pe două locuri diferite care oferă condiții diferite de pescuit și la distanță de două luni.

Cazul 1. Prima partidă de pescuit cu maggot feederul am realizat-o pe un loc foarte bine cunoscut, care, din păcate nu a dat, în ultimii ani, randamentul dorit. Locul, deși unul absolut minunat, este destul de vitregit de pești de talie precum scobarul, mreana, morunașul, etc. Apă mică (aprox 1.2m) curent moderat, substrat cu pietriș și bolovani. Cu toate acestea, în timpul unei partide precedente în care testasem o combinație de nadă pe bază de caș cu fishmeal, observasem că pe acea zonă sunt prezenți destul de mulți cleni, unii de talie frumoasă. Cleanul fusese, astfel, motivul principal pentru care optasem să testez această tactică pe acest loc.

Frumusețea acestei metode este simplitatea sa. Tot ceea ce am folosit a fost o lansetă Maver MV-R Commercial de 3.30m, o mulinetă MAP Carptek de 3000 un fir de 0.20mm, Maver River Stone și un Preston Click Cap Feeder Medium de 30gr. Deoarece curentul și debitul erau scăzute, nu fusese nevoie de un gramaj mai mare. Fiind toamnă cuminte, optasem pentru dimensiunea medie deoarece simțeam că peștii încă aveau apetit de hrănire.

Viermii fuseseră pregătiți absolut simplu. După ce i-am degresat am turnat un plic de aditiv Marcel van den Eynde Venkel peste și i-am lăsat să se odihnească vreo 45 de minute, timp în care, pe de o parte, viermii au primit o aromă impresionantă, iar pe de alta eu am pregătit partida: montură, sondare, etc.

Trebuie să mă declar vinovat de faptul că nu sunt un mare fan al aditivilor praf sau lichizi. Uneori ajută, dar de foarte multe ori sunt pentru pescari. Cu toate acestea, sunt câțiva aditivi care chiar și-au dovedit eficacitatea. Venkel de la van den Eynde este unul dintre aceștia. Venkel este un aditiv clasic, foarte folosit în UK de către pescarii de râu și clean. Dacă nu ați mai folosit acest aditiv, veți avea, probabil, un șoc. Eu l-am avut. Venkel este, de fapt, un mix de condimente. Care anume, este greu de spus, dar predomină coriandrul și anasonul. Praful aromatizează extrem de bine viermii. Sfatul meu este să vă udați mâna și să amestecați bine viermii înainte de a adăuga aditivul. Astfel acesta se va lipi mai bine de viermi și va facilita o aromatizare mai rapidă.

Montura fusese realizată simplu. Pe un picioruș/feeder link de 10cm am atașat momitorul pentru viermi. Ca și opritor am folosit două opritoare din cauciuc. Mai jos am împletit firul de care am atașat forfacul de aproximativ 80cm realizat din fir Maver MV-R Hooklenght de 0.10 și un cârlig Drennan Carbon Feeder de 16.

Începutul partidei a constat din lansarea a 3 coșulețe pline cu viermi după care am început partida.

Partida a decurs destul de ciudat. Încă nu mi-am dat seama de ce. V-am zis că încă învăț 😊. Trăsăturile au venit destul de rapid. În prima oră prinsesem aproximativ 6 cleni mici. Apoi a urmat o perioadă de liniște. Presimțeam că se datora unor pești de talie. Așa și fusese. După câteva minute de liniște a urmat o trăsătură puternică, am înțepat dar peștele a rupt forfacul. Pescuind pe substrat pietros, acesta era destul de ros. Este normal. ☹

Apoi totul a devenit calm. Câte un oblete la câteva minute, dar niciun clean timp de câteva ore. Motivul: locul nu fusese pescuit foarte mult în anul 2019 motiv pentru care peștii, și așa puțini, nu erau obișnuiți cu pescuitul și zgomotul.

Cazul 2. La două luni distanță, în luna Noiembrie decisesem să mai fac o tentativă, în aceeași zonă dar pe un loc cu apă mult mai adâncă, curent mai lin și substrat pietros. Pe lângă locație, cealaltă modificare fusese aceea a lansetei. De această dată optasem pentru o lansetă Maver Genesis Pro de 3.60m deoarece malul era mult mai înalt, astfel scoaterea peștilor și chiar a momitorului era destul de dificilă și riscam să agăț vegetația.

Aceeași tactică, același echipament, aceeași distanță de aproximativ 30 de metri. Începutul partidei fusese scufundat în ceață. Trăsăturile lipseau cu desăvârșire, cu toate acestea am perseverat. Am continuat pescuitul, iar odată ce ceața începuse să se ridice, peștii și-au început activitatea. Apropo, ceața se ridicase undeva în jurul orei 12:30.

Peștii au fost destul de activi, mult mai activi decât în prima partidă, reușind să capturez aproximativ 25 de cleni, mici dar activi, numai buni de o distracție.

Concluzia: mi-a plăcut și voi mai practica. 😊 dar parcă am scris și mai sus. Deci da, voi mai practica și voi mai scrie. Până atunci poze și fir întins!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.