Posted in Diverse

La început de 2020

Am revenit! Nu știu dacă în forță sau nu, dar am revenit. Era cazul pentru o scurtă pauză, de toamnă, de sărbători, de refacere personală și a micului meu blog.

S-au întâmplat destul de multe în ultima vreme în special în ”sectorul” competițional, dar despre acest subiect  voi reveni într-un alt articol deoarece anul acesta mi-am propus să abordez mai multe subiecte, nu doar să vă povestesc partidele mele ci puțin mai mult atelier și produse pe care le folosesc dar și un strop de polemică deoarece nu se poate fără. În plus, să fim serioși, românii sunt experți cam la orice, dar dacă adaugi uns trop de polemică, totul capătă un alt sens, o altă dimensiune 😊.

Revenind la oile noastre, cele vii și bine mersi, nu cele moarte în vapor care au creat mai multă polemică decât era cazul. Am observat o tendință în cadrul mediilor de promovare al pescuitului românesc, puține, recunosc, de a realiza un articol, fie la început, fie la sfârșit de an despre ”cu ce am pescuit eu în anul care abia s-a încheiat”. Un fel de rezumat al anului anterior în materie de lansete, accesorii, nade și momeli.

Bine, acum să fiu cinstit, nu prea citesc despre pescuitul românesc online deoarece nu prea am ce să învăț, ba mai mult, odată cu internetul și ale sale Google, Facebook și Youtube toată lumea cu mai mult de 10 neuroni în cap știe să caute și să acceseze informațiile dorite.

Pe aceeași direcție nu pot să nu mă amuz de cei care vând pescuit on-line, dau lecții în filme, oferind rezultate miraculoase. Cam ca și dieta minune cu care slăbești 12 kilograme in două săptămâni….și pui 20 de kilograme într-o lună. Dar voi reveni cu un mic text și asupra acestui subiect amuzant.

Așadar, cu ce am pescuit? Pai e simplu dacă mi-ați urmărit cât de cât blogul. Scule de clasă low și mid end. Fără pretenții și, cu siguranță, fără cheltuieli nesăbuite pe reclame, marketing și abia apoi pe produs.

P.S. Pentru cei care folosesc un cârlig X care costă dublu și jumătate mai mult decât cârligul Y să fim clar înțeleși: Cârligul X și cârligul Y sunt unul și același, fabricat, poate, în aceeași fabrică sau în fabrici vecine. Diferența constă în faptul că în cârligul X se investesc sume exorbitante cu reclama, promovarea și păstrarea brandului X. Cârligul Y se bucură de mai puțină reclamă și promovare, deși calitatea este aceeași. Așadar dragilor, plătiți reclama, promovarea și salariul ”pescarului Imagine” că noi, cei cu câțiva ani de pescuit și testări în spate am încetat de foarte, foarte mult timp să ne mai uităm la reclame când alegem cârligul și ne uităm la experiența acumulată și la portofelul care s-a subțiat dramatic în timp ce testam diferitele ”minuni” ale pescuitului doar ca să concluzionăm că reclama vinde orice rahat, dar calitatea este cea care duce brandul mai departe.

 

Revenim. 😊

 

Lansetele care m-au impresionat anul acesta au fost două. Maver Genesis Pro 3.60m / 85gr și Maver MV-R Commercial de 3.30m /90gr. Primele sunt lansete scoase din producție (din păcate) accesibile încă la prețuri mai mult decât decente. Am folosit Genesis Pro în special pe lacuri, pescuind la distanțe de 50m+ după crapi și ciortani dar și pentru pescuitul pe râu. În cazul meu pe Someș. Pe lacuri am atins distanțe de 80+ metri pescuit în combinație cu fir de 0.20mm și method UFO de la Maver de 38gr in-line sau elasticat. Probabil că dacă aș fi folosit un leader textil aș fi ajuns mai departe, însă pe lacurile frecventate, acest lucru nu este necesar. Comportament impecabil în lansare și în dril pentru o lansetă ieftină pentru gama ei. Extrem de mulțumit, motiv pentru care nu renunț la ele.

MV-R Commercial sunt o altă  mâncare de pește. Lansete gândite, create de și pentru pescarii englezi de ”commercial fisheries”. La prima vedere sunt firave, ușoare. Prima senzație a fost aceea ca voi pescui cu o lansetă UL de spining cu un method feeder de 30 de grame. Surpriză! Nu a fost așa. Rezerva de putere este fenomenală. Pentru o lansetă atât de light, un coșuleț de 40-50 de grame nu este o problemă. Bine….nu este o problemă dacă știi să lansezi și simți lanseta. Dacă ”mușchii tăi minte nu are” ia-ți un feeder tip ”bâtă de bătut nucile și mânat vacile” și vei fi ok. Ranforsat cu kevlar de preferință.

MV-R este o lansetă puternică, fină și versatilă. În 2019 am trecut-o prin pescuit la babușcă, la oblete și caras pe lac. Apoi am dus-o pe lac la crapi. A trecut testul cu brio la crapi, pescuind cu method sau plumb. Și ca să îi șochez pe maeștrii method feederului din România, cei de renume intergalactic, vă spun că am pescuit cu această lansetă și la pellet waggler. Mă repet: s-a comportat fenomenal. Dril plăcut, datorită lungimii de 3.30m peștele îți iese, practic, în față, astfel nu mai e nevoie să te întinzi cu minciogul după el. Apoi ca să completez meniul, l-am dus pe râu, i-am dat un maggod feeder de 45 de grame și l-am testat. A trecut, din nou, testul cu brio. Probabil că trebuie să îl mai testez la spinning ca să mă și ca să vă conving că această lansetă este una cu adevărat specială sau altfel spus ”” this is the real deal”.

Sar peste mulinete deoarece nu vreau să fac reclamă unui alt brand din copilărie/tinerețe. Știu că sunt subiectiv, dar mai bine nu 😊. Voi spune doar că firul Maver River Stone a rămas la fel de impresionant ca și în copilărie. Momentan cred că nu are rival, fie că vorbim despre match sau despre feeder. Ca și planuri de viitor, în anul 2020 mi-am propus să testez mulinetele Maver MV-R de 4000 în combinație cu firul Maver Dynasty Green.

Cârlige. Campionul clar când vine vorba despre pescuitul la method feeder/plumb/pellet waggler este Maver Invincible CS24 și CS25. Două cârlige esențiale pentru pescuitul cu momeli atașate sau altfel spus pe fir de păr cu bandă sau spin. Cred că nu mai are sens să menționez prețul care este indecent de mic. Desigur, comparat cu alte branduri ”de renume”.

Tot la capitolul cârlige dar pentru caras, babușcă, plătică, scobar și clean m-au impresionat, deja clasicele, chiar legendarele Kamasan B560. Am observat, după îndelungate testări, că acest model de cârlig este mega productiv atunci când peștii mai sus menționați au fost ținta. Am rotit multe cârlige, multe modele dar forma lui B560 a fost cea mai productivă în ecuația trăsături – pești înțepați – pești aduși la mal.

Târziu, știu, dar a venit și rândul nadelor folosite. După mulți pescari, nada este singurul element care face diferența dintre succes și reușită. Nu pot fi mai departe de adevăr, dar totuși am să le satisfac și această curiozitate. Nu este un secret că de câțiva ani folosesc exclusiv nada Marcel van den Eynde. De ce? Deoarece este singura nadă cunoscută de mine care a rămas neschimbată pe parcursul anilor. Rețetele sunt aceleași (pentru nadele clasice), calitatea este neschimbată. Sunt sponsorizat de acest brand care a câștigat, în realitate, un număr incredibil de competiții locale, interne, naționale, europene și mondiale. Redus la pescuitul din România, anii 2018-2019 au fost în mare parte dominați de nada van den Eynde. Nadă sărată dar și dulce din 2020, creată pentru toate speciile de pești pașnici din România. Nu voi da rețete deoarece le puteți găsi pe blog în articolele mai vechi, dar voi menționa câteva nade care trebuie testate de orice pescar care își dorește mai mult: Turbo Classic și Black, G5, Carassio, Hi-Pro Carp, Method Mix Classic, Carp Master cam toată seria, Secret, Formaggio, River Ace. Aditivii mei preferați: Brasem Caramel, Big Fish, Roach, Venkel și Bloedmeal. Nadele van den Eynde fac parte din gama de mijloc a nadelor din punctul de vedere al prețului, însă calitatea este de top. Dacă nu era, nu ar fi rezistat pe piață mai bine de 30 de ani. 😉

Momeli. Aici este extrem de simplu. Viermi, larve, râme, porumb și casteri pentru caras, babușcă, plătică, scobar, mreană, morunaș, crap, etc. La partea de momeli pentru pescuitul la method feeder, de departe cele mai productive au fost dumbellurile de la van den Eynde. Din cele 6 arome disponibile, cele care au ieșit cu adevărat în evidență au fost cele galbene cu aromă de Banana pentru caras și ciortani și cele de Krill&Garlic pentru crapi. Am concluzionat că pe lacurile intens pescuite, această aromă a funcționat deoarece culoarea este una estompată, nu este vie/fluo. Din acest motiv crapii sunt mai puțin suspicioși și ”gustă” cu încredere. În plus, este vorba despre un dumbell, deci o momeală scufundătoare. Presupun eu că de foarte multe ori peștii sunt mai atenți la momelile care plutest sau au o mișcare anormală precum cea a wafterelor. Vorbesc aici despre lacurile intens pescuite. Desigur, au fost situații în care am prins cu momeli de tip wafter și de departe cele care au ieșit în evidență au fost cele de la Ringer’s. Restul….can-can.

Dezamăgiri au fost multe, dar nu contează în articolul de față. Ceea ce contează este că anul 2019 pentru mine a fost unul destul de slab în ceea ce privește capturile dar și numărul de partide. Sper că voi reuși să recuperez anul acesta.

Așa cum am promis mai sus, voi reveni cu articole mai scurte, mai instructive(cred și sper), mai polemice și mai dese.

 

Până data viitoare….Fir Întins sau spor la legat cârlige.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.