Posted in Feeder

Se poate și altfel.

Pescuitul e scump. Nu zic nu. Dacă iei o foaie de hârtie și un pix și te apuci de calculat, destul de repede o sa te apuci de cap. Nu este ieftin. Lansete, mulinete, fire, momitoare, cârlige, etc. și asta doar pentru pescarii de feeder. Nu intru în detalii de rubeziană, bolo sau crap, dar totuși, se paote și altfel.

Dacă lansetele și mulinetele sunt o investiție pe termen lung, la sfârșitul zilei sau al listei, consumabilele sunt cele care ne omoară: nada, momeala, cârligele, accesoriile pentru montură. Dar dacă ar fi să mergem puțin mai departe, cârligele, accesoriile pentru monturi și firul sunt o investiție pe termen mediu. Legi 10 cârlige și dacă ai noroc îți ajung pentru 4-5 partide dacă nu mai bine.

Acum., dacă tragem din nou linie și calculăm, vedem că de fapt ceea ce ne mănâncă cei mai mulți bani sunt nada, momeala și costurile adiacente (combustibil, mâncare, momeli noi, etc.)

Adevărul este că într-adevăr este cam scump să iei la fiecare partidă minim 2 kg de nadă, o pungă de micropelete. Dacă pescuiești cu două lansete deja cantitatea crește exponențial. Practic, ajungi să plătești pentru o partidă de pescuit minim 100 de lei și asta doar pentru un pescuit la method feeder de o zi pe lac. Dacă vorbim despre pescuit pe râu….ați ghicit, cifrele se vor schimba vertiginos. Dar noi discutăm azi despre pescuitul pe lac și mai exact despre o partidă pe care am realizat-o în urmă cu câteva săptămâni pe un lac din apropierea Clujului. Lacul Bărăi, un lac mic, bine populat, cochet și curat.

Este evident că nu am inventat eu tactica și nu am pus eu coada la prună. Eu doar am observat, am întrebat și am testat abordări pe care alți pescari le aplică acolo cu succes.

Vă voi povesti mai jos cum am reușit să am parte de o partidă plăcută, pescuind simplu, și, folosind două tehnici complet diferite.

 

Echipamentul:

 1. Feeder/bomb – Lansetă Maver MV-R Commercial 3.30m, mulinetă MAP ACS de 3000, fir Maver Stone River de 0.20mm.
 2. Match – Lansetă Ron Thompson match de 3.90, mulinetă Ryobi Zauber Match de 4000, fir Cralusso Match 0.20mm.

Montura:

 1. Feeder/Bomb – Pe firul principal am introdus două opritoare de cauciuc, apoi un vârtej cu mărgea și agrafă (feeder bead) alte două opritoare de cauciuc și un ochet de care am atașat forfacul de 10cm. Cârlig Maver CS24 de 10, fir de păr cu inel de silicon pe firul de păr. De agrafa cu cârtej am atașat un plumb de 15gr.
 2. Match – Pe firul principal am introdus un opritor T pentru atașarea plutei pentru match. De agrafă am atașat o plută pentru pescuit la Pellet waggler.

 

Tactica:

Simplă ca braga. Pescuit la 25 de metri cu ambele tehnici. Nădit din praștie pelete de 8mm de la Marcel van den Eynde. Simplu, nu? Nu! De ce? Pentru că de aia! 😊

Pentru că dimineață am început pescuitul cu niște pelete recomandate de cei care frecventează locul și au experiență mult mai mare pe acel lac și stil de pescuit. Știu că sună a reclamă ieftină ceea ce voi povesti, dar nu este așa. Știu că nu mă veți crede, dar până la urmă, fiecare crede ce dorește.

Am început dimineață pescuitul cu acele pelete, nu le voi numi ca să nu mă acuzați de anti-reclamă, dar vă pot spune că sunt galbene, ieftine și cu miros de…ceva dulce. Bun, începusem pescuitul cu aceste pelete și după 3 ore de pescuit aveam un ciortan de vreo 400 de grame și colegul 3-4 crăpușori pe la 2 kilograme.

Început bun la colegul sau doar noroc cu locul bun? Habar nu aveam, dar eram extrem de curios să aflu de ce el prinde și eu nu, când amândoi pescuiam cu aceeași tactică și tehnică.

Tot ceea ce  se afla pe vadul meu, atât pe substrat cât și la suprafață și între ape erau carași. Știam că este normal, dar nu era normal ca pe vad să nu fie niciun crap. Așadar decisesem că trebuie să schimb și să risc.

Am oprit năditul cu peletele galbene și am luat o pauză de aproximativ 40 de minute, timp în care nu am nădit și nici nu am pescuit. După terminarea celor 40 de minute, am revenit și am reluat pescuitul, întâi pe substrat. Rezultat, un caras după destul de mult timp. Exact ce căutam. Am încercat la pellet waggler. Nicio trăsătură. Am revenit pe substrat. Atenție, în acest timp nu nădisem. După o așteptare destul de lungă, am avut o nouă trăsătură de caras extrem de mic.

Era perfect. Peletele de pe substrat fuseseră mâncate de către carași, pe urmă aceștia au părăsit vadul. Cu toate acestea am insistat câteva minute pentru a mă asigura ca nu cumva plecarea carașilor să fie cauzată de sosirea crapilor pe vad; fenomen des întâlnit.

Nu fusese așa, de aceea decisesem să schimb peletele și să le încerc pe cele de la van den Eynde pe bază de fishmeal. Începusem cu 3 coșulețe pline de pelete lansate cu praștia, apoi o pauză de vreo 5 minute după care stabilisem un ritm de nădire de 3-4 pelete la fiecare 30-40 de secunde.

Cum observasem mișcare le suprafață, decisesem să încep din prima cu pescuitul la pellet waggler. După aproximativ 10 minute a intrat primul crap, o oglindă frumoasă. Apoi au urmat încă doi de talie mai mică. Între timp, menținusem ritmul de nădire constant, iar colegul meu nu mai capturase niciun crap, continuând să folosească aceleași pelete galbene.

Deoarece la pellet waggler nu mai aveam activitate de pește mare, ba mai mult, prinsesem doi carași de vreo 100 de grame, aveam un feeling că ceva se întâmplă jos. Am lăsat la o parte lanseta de match și schimbasem pe cea cu plumb. Pun o peletă de 8mm, la fel ca și cele cu care nădeam și lansez. Odată ce schimbasem stilul, schimbasem și ritmul de nădire. 6-8 pelete la fiecare 3 minute. De ce? Păi pentru ca să introduc mai multă ”nadă” și pentru ca peștii, crapii în cazul meu, să nu fie nevoiți să se ridice de pe substrat, dacă erau acolo. Și erau acolo!!!

Prima plecare a sosit după vreo 5 minute, apoi trăsăturile s-au succedat rapid, capturând 10 crapi în mai puțin de două ore. Aș fi continuat, dar deja era ora de plecare și în plus ce putea fi mai frumos și mai ironic decât să aduci 13 crapi pe saltea într-o zi de 13? 😊

 

Concluzii:

 1. Peletele ”puturoase” pe bază de fishmeal, squid, krill, etc. vor face mereu diferența. Concluzie trasă pe parcursul anilor și din nou confirmată în cea mai recentă partidă.
 2. Poți pescui ieftin, la două stiluri diferite dacă știi ce vrei de la o partidă de pescuit.
 3. Am folosit în total 50% din peletele galbene și ¾ din cele pe bază de fishmeal.
 4. Cost total undeva la 15 lei.
 5. În lacurile cu ape adânci (peste 2,5m) peștii au o libertate mare de mișcare pe vad, fiți flexibili. Ei se pot mișca pe orizontală și pe verticală.
 6. Citiți apa și înțelegeți comportamentul peștilor: peștii mici din abundență pe vad înseamnă că peștele mare nu este acolo. Peștii mici pot fi împinși în sus pe coloana de apă de către peștii mari și invers, în jos sau în lateral.
 7. Fiți flexibili, căutați peștele. Am mai spus asta oare?
 8. ”liniștea” de pe vad poate însemna două lucruri: 1. Peștele a plecat complet sau 2. Este pește mare pe vad. Dacă montura și momeala sunt bune, continuați să pescuiți pentru a avea confirmarea. Fie aveți pește mare, fie nu aveți peștele căutat.
 9. Remarca de mai sus se aplică la toate speciile și tipurile de pescuit 😉
 10. Pescuitul cu pelete din praștie nu este ușor. Este un pescuit activ și cheia este să găsiți ritmul corect, ritm care poate varia de la un lac la altul și de la o zi la alta și să mențineți ritmul.
 11. În funcție de talia peștilor, alegeți peletele adecvate. Dacă peștii sunt până în 2 kg, peletele de 4-6mm sunt suficiente. Dacă peștii sunt peste 2 kg, recomand peletele de 8mm.
 12. Dacă aveți mai multe pelete din care să alegeți, alegeți-le pe cele care se scufundă cel mai lent. În cazul meu, peletele galbene aveau o viteză de scufundare dublă comparativă cu cea a peletelor cu fishmeal. Altfel spus, căderea lentă este mult mai naturală decât căderea rapidă.
 13. Naturalețea contează mult mai mult decât credeți. Asta v-o spune un pescar care a pescuit toată viața la finețe 😉

 

 

Daca vă plac articolele și doriți să fiți ”la zi” cu postările Pescar de Staționar, dați un like paginii noastre de facebook.

 

3 thoughts on “Se poate și altfel.

 1. Foarte utile informatiile.Asa ca dau share sa vada cat mai multa lume articolul.Cu mult drag va doresc o zi minunata si Fir intins!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.