Posted in Feeder

Povești cu crapi – teorii testate. Partea I

Teoriile sunt multe și pe toate gardurile, fie că vorbim despre forumuri(mai puțin cele din România care sunt niște glume proaste), pagini de facebook, youtube și reviste online. Ba mai mult, unii fac bani vânzând aceste teorii.

Eu nu vând teorii și nu dau lecții de pescuit ci vă voi povesti în rândurile care urmează viziunea mea despre cum poți avea o partidă de pescuit reușită dacă ești atent la doar câteva detalii. În mod  cu totul excepțional, această povestire a partidei este cu totul gratuită. Tot ceea ce trebuie să faceți este să citiți ceea ce urmează să scriu.

V-am mai spus, nu? Urăsc lacurile cu foarte mulți crapi și și mai mulți pescari. Pescuitul crapului mă seacă de energie și îmi fură complet plăcerea pescuitului. Cu toate acestea, mai apare din când în când câte un lac aparent ușor, dar totuși greu. Lacul Bărăi este un lac mic, curat și  cochet. Cum este mic, deși bine populat, pescarii creează extrem de multă presiune. Gândiți-vă că fiecare pescar lansează în medie două lansete. Asta înseamnă două momitoare, nadă multă, zgomot și mai mult. În contextul acesta crapii au tendința de a se ridica între ape sau la suprafață.

Nooo ardelenesc. De aici pleacă problemele. Nu toți sunt mega pescari, nu toți au pellet waggler, praștie de pelete și pelete destule ca să arunce aiurea și să și prindă. După ce m-am uitat pe vreo două pagini de net, pe facebook (pana mea, am uitat să verific și pagina școlii de pescuit X. dezamăgitor☹) am zis că musai trebuie să fie o metodă de a prinde crapii fără artificii și pescuit fancy.

M-am înarmat cu armele mele secrete: method feeder, dumbells, nadă pe bază de făină de pește, răbdare și o grămadă aburindă de atenție.

Nada: Marcel van den Eynde CarpMaster Expanda Fishmeal. O nadă nouă pe bază de făină de pește. Granulație fină, culoare brun deschisă. Gradul de colare este mediu, iar consistența ei după umectare este destul de pufoasă. Exact cum îmi place mie deoarece îmi oferă libertate de mișcare în reglarea mecanicii. În plus, testasem nada pe râu cu rezultate super, deci aveam încredere. Bum! Primul pont. Folosește nadă și accesorii de încredere.

Accesoriile: lansetă Maver Genesis Pro de 360m și acțiune 85gr. Preferata mea. Versatilă, ușoară și de încredere. Fir de 0.20, method feeder Maver UFO de 28gr, forfac de 0.18 și cârlig Maver CS24 și CS25(folosite prin rotație, ca să fiu mai explicit) legate cu fir de păr și bandă elastică. Nimic nou, doar accesorii pe care le cunosc și le stăpânesc.

Până aici simplu ca braga. Așa se spune nu? Hmmmm….nu am băut niciodată bragă, dar am mâncat slană de Ardeal cu pită și ceapă, deci tot e mai bine, măcar nu mor de foame. 😊

Revenons a nos moutons adică să revenim la iole noastre metaforice că e greu să țin oi în apartament la două camere, etajul 4. Partea pe care voiam să o testez începe aici. În trecut pescuisem pe acest lac pe standurile bune cu rezultate destul de bune. Pescuisem și la intercepție pe standurile proaste cu rezultate mai proaste decât guvernarea României. De data asta mi-am zis așa: iau un stand prost sau mediu în cel mai bun caz, și pescuiesc mai exact și mai precis decât au fost șuturile lui Hagi și pasele lungi ale lui Dorinel Munteanu.

Teoria din mintea mea era următoare: pescuit la o distanță de vreo 30-35 de metri, lansări exacte, nadă puțină, zgomot puțin și momeli care să nu atragă atenția.

Eu + Maver Genesis Pro = love + lansări exacte. Da, este reclamă, da, este o super lansetă cu o rezervă de putere mare pentru clasa lansetei.

Method feederul UFO de la Maver zboară de vis. Super aerodinamic, ușor de încărcat și datorită dimensiunii, duce nadă puțină și face foarte puțin zgomot la intrarea în apă. Da, elevii școlii Y învață că vara ar fi bine să duci nadă multă deoarece crapul mănâncă precum mănâncă mici de Someșeni samsarii auto, sâmbăta în târgul de mașini din Florești-Gilău. Clujenii au înțeles poanta, restul nu, dar nu e grav. oricum, crapul nu mănâncă industrial vara, mai ales dacă este caniculă și carasul este mai mult decât apa din baltă.

Dumbells-urile de la van den Eynde efectiv rup în situațiile de genul acesta: ape populate, crapi fricoși și educați în ceea ce privește momitorul și cârligul. Motivul? Culoarea. Nu sunt niște momeli ”turbate”. Culoarea lor este rezervată, estompată, nu țipătoare. Aici intervine teoria englezilor. Nu sunt ei pescari ca și românii, dar mai inventează câte una. Teoria zice că un crap de pe o apă intens pescuită va căuta mereu locurile/zonele liniștite și va prefera momelile care sugerează că nu sunt tocmai proaspete. În cazul nostru momelile care nu au un colorit de zici că ești minor care merge la Untold să îl vadă pe Armin. Dumbell-urile de la van den Eynde, în special cele puturoase au culori estompate.

Zis și făcut. Aleg locul dar numai după ce încep restul să lanseze ca să mă asigur că nu dă nimeni peste mine sau că nu voi încurca eu pe cineva și lansez primul momitor cu un dumbell de 8mm de Liver (ficat).

Primul pește un ciortan mic de tot. Relansez și intră carasul. Și relansez și intră iar carasul, și iar, și iar, și iar.

Am dat-o în bară mă gândesc. Am adunat toți carașii din lac. Nu a fost chiar așa. Toți în jurul meu prindeau carași dar niciun crap. Eram campion cu ciortanul meu.

Plec în inspecție la tatăl meu în standul vecin. Evident că atunci a venit primul crap. Mi-a încordat lanseta, mai să zboare de pe suport. Ridic lanseta, peștele scapă, forfacul se rupse.

Au venit prăduitorii. Schimb forfacul, pun o peletă de Krill&Garlic, lansez și BUM! Un caras. Reiau jocul de-a prinsul carașilor când după vreo 15 minute surpriză. Au revenit prăduitorii. Iau primul crap, apoi urmează o serie de vreo 10 carași, alt crap, alți carași, alt crap și tot așa. Având în vedere că lacul era ocupat în proporție de 85% și doar eu prindeam crapi, înseamnă că făcusem ceva bine, nu?

Concluzie: folosiți accesorii și nade în care aveți încredere, pescuiți exact, nu vă pierdeți speranța, informați-vă de la străinii care chiar știu ce înseamnă pescuitul în condiții dificile și aplicați.

P.S. Dumbell-urile de Krill&Garlic au fost cele mai prinzătoare.

Până la următorul articol gratuit, la super ofertă vă doresc fir întins!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.