Posted in Feeder

Riști și….prinzi!

Nu am să vă mint, dar pe cât fusesem de entuziasmat de partida de pescuit de pe Someș, prima din acest an, pe atât fusesem de dezamăgit de nivelul scăzut și gradul de claritate al apei.

Nu știu de ce, dar parcă prin acele locuri este o regulă: dacă apa este mică și curată ești ”Pa”, adică șansele să prinzi pește, nu mare și mult, dar măcar decent ca și talie și nu obleți sunt atât de scăzute încât parcă îți pare rău de cele câteva sute de lei investite într-o zi de pescuit.

Cu toate acestea, în cele din urmă, totul sau aproape totul este o loterie. Sunt slabe șansele să mergi la sigur mai ales că partida de pescuit venea după o lungă perioadă de ape crescute, inundații, etc. Pe deasupra, locul nu fusese pescuit anul acesta, așadar, șansele ca peștii să fie grupați sau cel puțin în zonă erau și mai mici. Așa este locul; dacă cineva nădește și pescuiește acolo o perioadă de timp, ai șanse ca peștii să fie oarecum grupați sau într-o zonă de câteva zeci sau sute de metri în aval, dacă nu, e loterie.

Revenind, locul arăta impecabil. Neatins anul acesta, nivelul apei foarte scăzut, apa extrem de curată. Trebuie să recunosc: atât de curată nu țin minte să o fi văzut vreodată, or știm cu toții din  bătrâni că dacă apa este puțin tulbure ( nu pușcată cum zice Adi Petrișor că pe la noi pușcat înseamnă că fie ai fumat niște iarbă, fie ai tras un pic de cox pe nas 😊 😊 😊 😊) pentru ca peștii să se hrănească mai cu încredere, mai pe substrat și chiar mai aproape de mal. Îmi amintesc acum câțiva ani, pe același Someș, în timpul unei viituri când apa crescuse vreo 2 metri, pescuiam cu tatăl meu, la arici/bombă (știu, dar așa erau vremurile atunci) și prindeam mrene capitale la 4-5 metri de mal unde înainte fusese un prundiș de pe care pescuiam noi. Peștii nu se sfiau să se hrănească la numai câțiva metrii de mal.

Tehnica de pescuit nu fusese una ieșită din tipare: feeder pur și simplu. Lansetă de 3.60m, Maver Genesis Pro, mulinetă de 3000 echipată cu fir de 0.20mm. Un feeder de 60  de grame, pătrat, atașat direct pe firul principal, oprindu-se într-un opritor de cauciuc. În continuarea firului principal am atașat o treccia de aproximativ 10 cm(împletitura in 4 dintr-un fir de 0.35mm). Această treccia oferă o zonă tampon care previne încâlcirea firelor cu momitorul fără a influența evoluția și așezarea liniei în apă, comparativ cu un anti-tangle clasic din plastic.

Cum spuneam, nimic deosebit, însă de această dată decisesem să schimb două lucruri: 1. cârligul și 2. Nada. Pe aceste două elemente doresc să insist puțin mai mult.

  1. Cârligul. Anii trecuți folosisem diverse tipuri de cârlige și ajunsesem la concluzia că cele cu forme clasice sunt cele mai bune când vine vorba despre echilibrul finețe/greutate/prezentare. Folosisem cârlige precum Milo R303, Tubertini Serie 2, Kamasan B560, etc. Ceea ce constatasem încă de anii trecuți a fost faptul că pescuind în repeziș au loc o serie de fenomene. Primul este acela ca în situația în care peștele cere un cârlig fin, subțire, cresc foarte mult șansele de dezagățare. Cârligele fin fine fie taie buza peștelui, fie își modifică forma/unghiul suficient cât peștele să scape. Al doilea fenomen este dat de faptul că dacă spui repeziș, spui pietriș și bolovani. De cele mai multe ori vârful cârligelor se tocește extrem de rapid ca rezultat al contactului cu substratul tare, astfel cârligele nu mai înțeapă cum ar trebui, iar rezultatul este folosirea unui număr mare de cârlige.

Compromisul pentru care optasem în partida aceasta de o zi a constat din folosirea unui cârlig clasic pe care, spre rușinea mea, îl ignorasem de foarte multă vreme. Alegerea fusese Drennan Carbon Feeder de 16 combinat cu un fir Maver MV-R Hooklenght Mono de 0.12mm. De ce am ales acest cârlig? Simplu: este mic, gros, usor datorită dimensiunii reduse și vârful are acel ”cioc de papagal” puțin curbat în interior, ceea ce îi oferă un plus de protecție în cazul frecării cu pietrișul.

  1. În mod clasic, pe Someș merge pe două arome predominante: cașcaval sau dulce și gust sărat. De această dată îmi propusesem să fac o schimbare și să încerc un mix cu totul nou pentru mine din toate punctele de vedere. Nu afirm că acest mix este sau a fost ideea mea, ci doar că eram oarecum intrigat de o nouă nadă apărută pe piață și lansată sub numele de Utopia Baits. Nu atât nada mă intriga, deoarece nu am folosit acest brand, dar combinația de arome era cea care mă intriga. Mixul de pește și cașcaval. Căutând prin nada disponibilă pe acasă, decisesem să amestec două kilograme de Marcel van den Eynde Formaggio cu un kilogram de Marcel van den Eynde Carp Master Expanda Fishmeal. Prima dintre nade are o aromă puternică de cașcaval, culoare galbenă și granulație medie și putere mare de colare. A doua nadă are o granulație fină, culoare aproape neutră spre brun și un miros pregnant de făină de pește. Inițial plănuiam un mix de 50/50 dar am considerat că Expanda Fishmeal are o aromă prea puternică și nu voiam să compromit vadul din această cauză. Amestecând cele două nade, rezultă un mix extrem de puternic mirositor, făina de pește fiind aroma dominantă. La acest mix mai adăugasem aproximativ 250gr de British Bread Roșu și niște porumb dulce de conservă.

Partida începuse cu noaptea în cap. Locul de pescuit fusese stabilit la aproximativ 30 de metri, foarte aproape de mijlocul râului. Alesesem distanța deoarece nivelul ape era foarte scăzut, iar lipsa ploilor din săptămâna precedentă nu anunța vreo creștere de nivel sau vreo ”colorare” a apei.

Start de partidă cu 10 coșulețe lansate pe vad. După o pauză de vreo 10 minute timp în care mi-am atașat forfacul și am pregătit ultimele detalii, vadul s-a odihnit. Pun 3 viermi pe cârlig, încarc coșulețul, lansez și aștept.

Și am așteptat mul și bine. Exagerez. Am așteptat cam 30 de minute până la prima intrare. Un clean mic și moralul meu explodase. De ce? Păi de aia 😊 Dacă a intrat pește pe vad înseamnă că nada a avut efect de atracție și nu de respingere, logic nu? A da, și pentru că primul pește nu a fost un oblete, o beldiță sau un porcușor. În general pe Someș am învățat că dacă intră peștele ”care trebuie” pe vad, adică orice alt pește decât cei trei enumerați mai sus, înseamnă că lucrurile vor merge bine.

Început perfect. Scot cleanul, îl pozez, îl eliberez (era foarte cald și apa puțin oxigenată, așa că nu am vrut să risc să moară în juvelnic) și lansez din nou. La nici 5 minute urmează o altă trăsătură. Un clean ceva mai mare decât primul. Urmez aceeași procedură de mai sus.

Între timp tatăl meu care pescuia cu o nadă mai dulce prindea câte un oblete mic, un clean mic, un morunaș. Nada era un mix realizat din 2 kg van den Eynde Record Bremes, un kilogram de van den Eynde Secret Classic la care am adăugat un plic de aditiv van den Eynde Brasem White. O nadă cu arome dulci-condimentate la care pofteau exact peștii la care mă așteptam: obleți, morunași și cleni.

Continui pescuitul și deodată mă trezesc, după o liniște de aproximativ 10 minute, cu o trăsătură violentă. Înțep, simt că e mare și pe când să deschid frâna, firul cedează și peștele pleacă. E bine, măcar am pești mari pe vad. Pun un forfac nou și lansez. Aștept cam 5 minute, din nou o trăsătură violentă, înțep și începe un drill scurt cu un clean de toată frumusețea.

A funcționat, e clar. Peștii mici nici măcar nu au intrat pe vad. Sigur din cauza făinii de pește au sosit doar pești de talie. În plus cam știm cu toții că atunci când peștele mare este pe vad, cei mici nu se prea încumetă. Cel puțin așa este pe Someș unde merg eu.

Lansez din nou și imediat urmează o nouă trăsătură. Un alt clean dar mai mic. e bine până aici. Repet figura, și în 3 minute o altă trăsătură. La mal iese un scobar frumos. Au venit băieții îmi zic eu.

Țeapă. Lansez din nou, apropo, pescuiam cu firul clipsat, așadar pescuiam extrem de precis, și urmează o trăsătură și mai violentă. Înțep, peștele sare din apă, dar nu reușisem să îmi dau seama ce anume era. În drill înțeleg că este o mreană. Nu mare, nu mică ci potrivită și perfect de prins pentru distracție. Pozez și eliberez.

Lansez din nou și surpriză. Nicio trăsătură! Țineți minte. Tot ce v-am povestit mai sus s-a întâmplat în vreo ora jumate – două de la nădirea grea. Vă amintiți că mai sus spuneam că mreana sărise din apă la înțepare? Exact asta nu îmi doream. În toate, dar absolut în toate partidele de pescuit în care peștele mânca destul de rău și totuși reușeam să prind un pește mai mare, din cauza gălăgiei făcute, restul peștilor se retrag de pe vad fără a mai reveni. Exact asta pățisem și eu. Vadul gol, zero sărituri, zero trăsături. Pescuisem astfel până spre ora 7 seara, reușind să capturez 2-3 obleți.

Între timp schimbasem, încercasem toate variantele disponibile în acea zi. Forface mai lungi, mai scurte, mai subțiri, mai groase. Cârlige mai mici, mai mari, alte forme. Momeala alternată pe cârlig, de la u vierme la 5-6, cu pufarin natural, cu bilă de poliester, diverse culori, mărimi și arome. Rezultat zero.

Se mai întâmplă. Sunt situații din care nu ai cum să ieși, indiferent de ceea ce ai face. Oricum trebuie să recunosc și faptul că a fost o partidă bună de pescuit. Comprimată în câteva ore, dar bună.

Cel mai mare plus este nada care a adus exact peștii pe care speram să îi aducă și i-a respins pe cei pe care speram să îi respingă. Aroma predominantă a fost cea de fishmeal, aromă foarte pregnantă și puternică, ea păstrându-se pe toată durata partidei.

Concluzia acestui articol ar fi aceea să riscați combinații trăsnite chiar dacă sună foarte ciudat pe hârtie, în practică vă pot aduce satisfacții nebănuite.

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.