Posted in Feeder, Match

Din greșeli se învață cel mai bine! – Partea a-II-a

Parcă timpul trece tot mai repede și nu mai avem suficient la dispoziție. A trecut atât de mult timp de la articolul precedent încât foarte mulți dintre voi, probabil, ați uitat despre ce fusese vorba. Nu e grav, este încă pe blog și în puteți citi aici.

Am revenit pe același superb lac 1 din cadrul complexului piscicol La Trei Lacuri de lângă Câmpia Turzii pentru a-mi testa teoria conform căreia, dacă aș fi pescuit mult mai aproape de mal aș fi avut un randament mult mai bun cu rezultate pe măsură.

Pentru această nouă partidă decisesem să schimb puțin abordare în sensul că partida de 6 ore avea să fie împărțită în două segmente diferite de câte trei ore, timp în care aș fi abordat două stiluri diferite de pescuit: match și apoi feeder.

Așa cum am menționat de nenumărate ori, sunt un adept al folosirii tacticilor și accesoriilor în care am încredere maximă. Din acest motiv decisesem să folosesc următoarele accesorii și echipamente:

 1. Match
  • Lansetă de 3.90 metri – light cu acțiune parabolică.
  • Mulinetă Shimano Exage de 3000 (știu, veche dar încă își face treaba de minune, oare se mai fabrica???) echipată cu fir de 0.18mm.
  • Plută Middy Straight Peacock atașată cu un accesoriu T.
  • Plumbajul simplu bulkul așezat la circa 30cm de vârtej. Deasupra vârtejului triplu am așezat plumbul de semnalizare compus din două alice numărul 8. Forfacul avusese lungimea de 20cm.
  • Cârligul a fost un Kamasan B560 legat cu un fir Maver MV-R Hooklenght Mono.
 2. Feeder
 • Lansetă Maver MV-R 11ft – 3.30m cu vârful de 3/4oZ. O lansetă absolut superbă. Fină, cu rezervă de energie considerabilă, ușoară. Lanseta perfectă în opinia mea.
 • Mulinetă mărimea 3000 echipată cu fir monofilament Maver Stone River de 0.18mm.
 • Coșuleț feeder de 30gr marca Mircea Gabor prins cu picioruș producție proprie. Un Jaxon QuickStop Bead pe post de opritor.
 • Atașat de quick stop bead am avut 40cm de fir monofilament de 0.18mm de care am atașat forfacul de 15 cm prin metoda buclă-în-buclă.
 • Cârlig Kamasan B560 numărul 16 și forfacul realizat din fir Maver MV-R Hooklenght Mono.
 • Nada folosită a fost realizată din două kilograme de Marcel van den Eynde Record Gardons, două kilograme de Marcel van den Eynde G5 la care am adăugat un plic de aditiv Marcel van den Eynde Vanilla. Acest mix este unul dintre cele mai bune mixuri pentru pescuitul la babușcă. Putere medie de colare. Mecanica poate fi reglată prin umectare și strângerea bulgărelui de nadă. Mirosul este dulce și gustul sărat.

Spre deosebire de partida precedentă, de această dată schimbasem standul pentru a pescui pe un loc cu apă mai mică, de aproximativ 1,5 metri, la o distanță de aproximativ 15 metri. Nădirea inițială a fost realizată cu aproximativ 6 bulgări de mărimea unei portocale lansați pe vad. Întreținerea avea să fie realizată cu bulgări de mărimea unei clementine, în funcție de comportamentul peștilor.

După primele 40 de minute de pescuit realizasem că tot ceea ce considerasem a fi greșit în partida anterioară, fusese de fapt eronat. 😊

Peștii, deși sosiseră pe vad, erau prezenți într-un număr foarte mic și nu se hrăneau corespunzător. Trăsăturile erau de fapt niște ciupituri. Inițial crezusem că este din cauza liniei. Din acest motiv schimbasem plumbajul, lăsând doar vârtejul triplu ca și ”plumb” de semnalizare. Apoi trecusem pe un cârlig numărul 18 și forfac de 0.08mm. Evident că încercasem să prezint momeala la diferite adâncimi. Rezultatul fusese același. Aceeași fusese povestea și cu momelile folosite. Am încercat viermi de toate culorile, pinky, porumb, pieliță de porumb, etc. Rezultatul fusese același. Trebuie să recunosc; după ce schimbasem totul, de la prezentare la nădire, eram destul de dezamăgit și la finalul primelor 3 ore. Desigur că nu îmi făceam mari speranțe în ceea ce privește pescuitul la feeder.

Pentru partea de feeder, decisesem să pescuiesc pe același vad undeva la 15 metri. Rezultatele fuseseră la fel de slabe. Doar câteva trăsături plus un vânt infernal care mi-a smuls lanseta de feeder de pe suport de câteva ori.

Așa cum menționasem mai sus, se pare că teoria mea prin care aș fi obținut un randament mult mai bun dacă aș fi pescuit mai aproape și într-o zonă cu apă mai mică fusese complet eronată. Așa este în viață, așa este la pescuit. Însă cu toate că această partidă nu fusese cea mai bună, a fost extrem de bine-venită deoarece din nou am reușit să trag o serie de concluzii cum ar fi:

 • Trage concluzii, dar nu le trata ca și cum ar fi cele finale. Totul se poate schimba.
 • Folosește mereu echipamentele în care ai încredere.
 • Sondează locul de pescuit și caută: apa adâncă, structurile și pragurile. Nu uita că eu am pescuit pe o balastieră semisălbatică, peștii au un alt comportament.
 • Folosește mereu o nadă care se adresează unei specii anume, nu una cu spectru larg. Rezultatele pot fi înșelătoare.
 • Greșește, învață, recunoaște că ai greșit și încearcă să schimbi lucrurile în bine înainte de a da vina pe nadă, pe momeală, pe accesorii, pe locul de pescuit.

 

bty
bty

 

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.