Posted in Feeder

Method Vs. Feeder la caras. Partea a II-a.

DSC_0053V-ați scos permisele ANPA? Gata? A trecut nebunia? Daca da, foarte bine, dacă nu, nu vă agitați că și așa cum cam degeaba. Pescuiesc de mai bine de 25 de ani și nu am fost controlat nici măcar o singură dată, deși am avut an de an permise, vize, etc. Dar asta este o altă poveste tristă.

 

În rândurile următoare vă voi povesti despre un nou mic test comparativ pe care l-am realizat în urmă cu ceva vreme. Este, dacă doriți, a doua repriză de testări feeder contra method. Dacă nu vă mai amintiți, despre primul test puteți să citiți aici.

M-am deplasat, așadar, la final de aprilie pe lacul Mica din județul Cluj, în apropierea orașului Dej. Alesesem locația deoarece știam că este un lac populat decent, condiții bune de pescuit, curățenie și oameni de treaba. Peștele țintă, a fost din nou carasul, însă un crap sau doi nu m-ar fi deranjat.

Evident, pentru a păstra lucrurile cât mai echilibrate, decisesem să folosesc, în mare parte aceeași abordare ca și în cazul partidei anterioare.

Nada fusese aceeași: una sărată dar cu miros dulce. Două kilograme de Marcel van den Eynde Turbo Black la care am adăugat un kilogram de Marcel van den Eynde Carassio Brown. Cele trei kilograme fuseseră aditivate cu un plic de Marcel van den Eynde Big Fish. Turbo este o nadă cu tonuri dulci, o nadă clasică de culoare neagră, foarte colantă și cu un conținut ridicat de semințe. Nada se adresează peștilor albi precum babușca, roșioara și cel mai important, carasul. Granulația ei este mediu-fină. Carassio este tot o nadă sărată dar cu aromă de citrice, putere medie de colare și, așa cum sugerează și numele, se adresează carașilor dar și crapilor. Granulația este medie Aditivul Big Fish este un aditiv extrem de dulce, având o aromă puternică de fructe exotice, culoare neagră și, așa cum o sugerează și numele, se adresează peștilor mari. Per total, nada are o aromă de fructe exotice, iar aroma secundară este cea de citrice.

Echipamentul fusese în proporție de 90% același: Maver UFO method feeder de 28 de grame, mărime medium la care am folosit un cârlig Maver Invincible CS24 numărul 14 legat cu un forfac de 10cm de 0.14 cu fir de păr și inel de silicon. Pentru feederul clasic am folosit un coșuleț de 40 de grame marca Mircea Gabor de 40gr, rotund. Coșulețul a fost culisant, iar între firul principal și forfac am adăugat o treccia de 10 cm pentru a evita eventualele încâlcituri. Forfacul realizat din fir de 0.14 de 60cm a fost echipat cu un cârlig Kamasan B560 de 12.

Diferența cea mai evidentă a fost legată de lansetele folosite și de abordare. Dacă în partida anterioară pescuisem cu două lansete în paralel, de această dată decisesem să schimb abordarea și să pescuiesc astfel: primele 3 ore aveam să pescuiesc folosind metoda clasică a coșulețului feeder, iar ultimele 3 ore aveau să fie destinate pescuitului la method feeder.

În plus, de această dată folosisem o lansetă cu totul nouă pe piață – Maver MV-R Feeder de 11 picioare (3.30m). o adevărată bijuterie, despre care voi scrie câteva rânduri în viitor.

Așadar începusem nădirea cu aproximativ 15 coșulețe la o distanță de circa 35 de metri.

Mi-am zis că dacă tot pescuiesc cu un coșuleț clasic, să pregătesc o montură clasică și regulamentară. Forfac de 60 cm momeală vie pe cârlig (vierme). Sincer să fiu, mă așteptam să am probleme cu peștii de talie mică, așa că abandonasem rapid abordarea corectă și trecusem la o struțo-cămilă: forfac de 50cm dar ultimii 7,5cm fuseseră de fapt un forfac pentru pescuitul la method feeder cu fir de păr și bandă de silicon. Imediat ce am operat această modificare, trăsăturile au început să fie mult mai pozitive și cu pești de talie frumoasă. Cu toate acestea, trăsăturile veneau prea rar. Simțeam că era nevoie pentru o nouă schimbare, după ce rotisem mai multe tipuri de momeli de cârlig, wafters, dumbells, etc.

Schimbarea fusese următoarea: am scurtat struna la 7.5cm, deci lungimea unui forfac pentru pescuitul la method feeder. Din momentul în care scurtasem struna, totul s-a schimbat la 1800. Peștii mușcau aproape instantaneu. Trăsăturile erau evidente, pozitive și rateurile fuseseră reduse la zero!!!.

În mare parte concluzia era clară, însă mai rămâneau 3 ore în care trebuia să testez pescuitul la method feeder. Trebuie să menționez că trăsăturile au sosit la aproximativ o oră după nădirea inițială.

Acum că cele trei ore destinate pescuitului la feeder se terminaseră, sosise vremea să schimb pe un method feeder. Distanța de pescuit rămăsese aceeași, lungimea forfacului, cârligul și momeala rămăseseră, și ele, neschimbate.

Imediat ce începusem pescuitul la method feeder trăsăturile veneau ”la foc automat”. Însă după aproximativ 15 minute totul avea să se schimbe, din nou, la 1800. După 15 minute trăsăturile parcă intraseră în sac. Acestea veneau la intervale de foarte lungi. Dacă în primele 15 minute prinsesem 12 carași, în următoarele 2 ore și 45 de minute capturasem în medie un caras la 20-25 de minute. Absolut dezastros. Rotisem diferite method feedere, inclusiv modele ”large” însă cu același rezultat.

Concluzia de bază ar fi aceea că din nou, cantitatea de nadă a contat enorm. Pur și simplu, un method feeder cu putea duce aceeași cantitate de nadă ca și un coșuleț clasic.

Momeala cea mai productivă fusese clasicul Dumbell Marcel van den Eynde Banana. Cum am menționat, rotisem o multitudine de momeli naturale, wafters și dumbells.

Nada a contat, de asemenea enorm. Folosisem o nadă sărată, dar cu miros foarte dulce, de vară.

Campion: Feeder-ul !!!

DSC_0017DSC_0102DSC_0368DSC_0097DSC_0335DSC_0066DSC_0053DSC_0187

 

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.