Posted in Feeder

Pescuit pe o locație nouă în 6 pași.

 

Povestea de azi este cât se poate simplă. Deoarece plănuiam o partidă de pescuit in ”Vinerea Mare” riscurile de a merge pe o baltă liberă, fără rezervare, era extrem de mari. Aveam toate șansele să nu găsesc loc.

Din acest motiv decisesem că ar fi timpul să încerc ceva nou, o baltă nouă și pe care se intra pe bază de rezervare. Zis și făcut, pun mâna pe telefon, sun și rezerv un loc. Lacul ales este cel de la Năsal, un lac din apropierea orașului Gherla, ceea ce înseamnă vreo 70km de Cluj. Este un lac privat, nu este unul nou, dar este foarte cochet aranjat. 11 pontoane, și câteva zeci de locuri fără ponton, dar amenajate și delimitate. Lacul este foarte îngrijit, curat. Accesul auto este foarte bun. Ce mai? Un lac civilizat așa Cum ar trebui să fie majoritatea.

Dar povestea de azi nu este despre lac ci despre cum am abordat această partidă pe această locație nouă pentru mine. Voi descrie totul în 6 pași.

Pasul 1: Facebook. Deoarece lacul are o pagina de Facebook, am încercat să aflu cât mai multe lucruri de aici. Am întrebat despre populația piscicolă și am aruncat un ochi la capturile celorlalți pescari care au trecut pe acolo.

Pasul 2. Tehnica. Pe lacurile necunoscute, în funcție de peștele țintă aleg tactica cea mai confortabilă pentru mine. Fie că este vorba de vargă sau rubeziană dacă este pește mic alb (caras, babușcă, plătică, etc.) sau feeder dacă știu că peștele care predomină este crapul și carasul. În cazul meu a fost feederul. Alegerea evidentă a fost Maver Genesis Pro de 3.60m, echipat cu o mulinetă de 3000 și fir principal de 0.20mm.

Pasul 3. Nada. Este vital ca în orice partidă pe o locație nouă să pescuiți cu certitudini. Asta înseamnă să folosiți echipamente și nade care au dat rezultate în trecut și în care aveți încredere. Nu înseamnă că veți avea succes imediat pe toate lacurile pe care veți pescui. În schimb, aveți un punct de pornire, un punct de referință de la care puteți porni și pe baza căruia puteți începe să faceți schimbări. Eu am ales, pentru această partidă, o nadă de la Marcel van den Eynde – Super Method Mix. O nadă de culoare oarecum neutră, având la bază fishmeal-ul. Nada în sine este extrem de complexă cu un conținut ridicat de semințe și produse de patiserie. Granulația este medie și puterea de colare foarte bună. Nada este versatilă, ea poate fi folosită atât pentru pescuitul la method feeder cât și cu feeder normal sau ca nadă pentru a crea vadul la match sau rubeziană.

Pasul 4. Momeala. la fel ca și mai sus, mă bazez mereu pe certitudini. În cazul meu baza era formată din Dumbell-urile de la Marcel van den Eynde. Cele 6 arome pot avea rezultat sau nu pe durata unei partide. Din acest motiv este important să aveți o paletă cât mai largă de pelete, dumbells și wafters la îndemână. Pe lângă acestea am mai avut porumb și viermi.

Pasul 5. Echipamentul. Pentru partea terminală a echipamentului alegerea fusese evidentă și simplă. Maver UFO Feeder de 28 de grame, elasticat, mărimea medie, cârligele Maver Invincible CS 24 și CS 25 numărul 12 și 14 legate cu fir Maver MV-R Hooklenght de 0.14 și bandă de silicon. Simplu și mereu eficient.

Pasul 6. Tactica. Din nou, una simplă. Sondat cu atenție pentru a mă asigura că nu sunt agățături în fața mea. Apa destul de adâncă, poate prea adâncă, 2.5m. Locul ales pentru a pescui fusese setat la aproximativ 60 de metri, clipsat. Nu am pre-nădit vadul ci am optat pentru construirea lui prin simplul pescuit. Primele 30 de minute au fost caracterizate prin lansări la fiecare 5 minute. După această perioadă aveam să mă adaptez la comportamentul peștelui.

Partida & rezultatul.

  • Peștele a început să răspundă după aproximativ 20 de minute. primul pește un caras mic.
  • Trăsăturile soseau la intervale de 5-7 minute.
  • Talia peștilor – mică. Crapii aproximativ 200gr, carașii 100-150gr.
  • Momeala cea mai productivă: Marcel van den Eynde Dumbell cu aromă de banane.
  • Comportamentul peștilor: trăsături constante aproximativ 3 ore după care acestea s-au rărit. Ca și primă reacție am căutat peștii în lateral, sub și peste vadul inițial. Am avut trăsături, dar talia rămăsese aceeași. Pe vadul nădit inițial era liniște așa că am decis să mă concentrez în continuare pe același vad chiar dacă timp de 45 de minute nu avusesem nicio trăsătură. Am continuat să lansez la intervale de 5 minute. după 30 de minute de la abordarea acestei tactici trăsăturile au explodat. Acestea veneau la intervale de maxim 3 minute de la lansare.

La final nu aș putea spune câte kilograme de pește am avut deoarece nu am folosit juvelnicul, dar cred ca am fost în jurul a 20 de kilograme. Data viitoare, căci va fi o dată viitoare voi folosi juvelnicul.

 

Lecțiile învățate și planurile pentru următoarea partidă:

  • Pescuit la rubeziană sau match la o distanță mai mică.
  • Voi folosi o nadă cu granulație mare sau doar porumb și pelete
  • Voi încerca să realizez selecția cu ajutorul nadei folosite și a momelii de cârlig.

 

Per total a fost o partidă de pescuit relaxantă, extrem de antrenantă și, cu siguranță, voi reveni pe acest lac.

 

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.