Posted in Diverse, Tips&Tricks

Eu iarna hibernez, dar nu dorm.

LessonsEu iarna hibernez dar nu dorm. Bine, nu ca și urșii, dar hibernez când vine vorba despre pescuit.

Nu mai pescuiesc iarna. Prea mult frig îndurat, prea multe răceli, prea multe dureri articulare. Mi-am dat seama că sănătatea este mai importantă decât o zi de pescuit în frig. În plus zilele de pescuit se pot recupera primăvara, vara și toamna. Practic am la dispoziție trei anotimpuri pentru a recupera câteva partide pe care le-aș fi făcut iarna.

Iarna pentru mine înseamnă, pe lângă articolele care supără pescarii de competiție din Românica, pregătiri intense pentru sezonul care urmează să înceapă. Pregătire înseamnă să urmez câteva puncte, câteva coordonate pe care mi le setez la sfârșitul sezonului de pescuit. Cu încă iarna nu a trecut în totalitate, am decis să vă împărtășesc, în câteva puncte, ce am făcut eu peste iarnă.

  1. Îngrijește-ți sculele. Nu ciocanele, șurubelnițele și mașina de găurit. Lansetele și mulinetele. Sunt cele mai importante, iar factorii externi influențează partidele de pescuit dacă lansetele și mulinetele nu sunt curățate și îngrijite. Imaginați-vă că pe inelele se depune nadă, praf și nisip de care se freacă firul. Asta se traduce prin dezastru. Firul se va distruge și veți avea surprize neplăcute. Curățarea lansetelor este simplă. Le așezați în cadă cu apă călduță la care adăugați detergent lichid de vase. Lăsați-le la înmuiat câteva minute si apoi cu un burete fin se pot curăța. Mulinetele, personal, le curăț cu șervețele umede, eventual le desfac pentru a verifica starea vaselinei din interior.
  2. Lecțiile învățate. Sau cum ar spune englezii amărășteni ”lessons learned”. Este foarte important să fac o retrospecție a anului de pescuit care se încheie. Acum pun cap la cap informațiile adunate pe parcursul anului și trag concluzii. Eu adun toate informațiile într-un carnețel. Informații simple cum ar fi locația, condițiile de pescuit, nada folosită, montura, etc. Odată adunate, clasific informațiile în funcție de rezultate. La final de an pot grupa informațiile în funcție de rezultate și pot planifica anul următor bazându-mă pe cele mai bune rezultate și informații.
  3. Informațiile sunt vitale. Da, în timpul anului îmi creez o ”colecție” de filme și materiale tipărite pe care le voi urmări în timpul iernii și din care, pe de o pate, voi învăța, iar pe de alta voi aplica în anul ce va urma. Deși unii pescari de competiție din Românica sunt cei mai buni din lume și sfaturile lor sunt neprețuite, eu mă uit destul de mult la pescarii din Anglia, Franța, Belgia și chiar Ucraina sau Rusia.
  4. Aprovizionarea. În sezonul rece, deoarece nu pescuiesc, sau o fac mult mai rar decât în timpul sezoanelor calde, am la dispoziție sume de bani pe care le investesc în cele necesare pentru nou sezon. Acum, iarna, profit de eventualele oferte din partea magazinelor online și fizice. Achiziționez accesorii mărunte în primul rând precum cârlige, fire, momitoare, nade și momeli și alte accesorii minuscule. Lansete achiziționez dacă îmi permite bugetul.
  5. Pregătirea. Spre finalul iernii, cu câteva zile/săptămâni înaintea începerii sezonului trec la pregătirea accesoriilor consumabile. Acum îmi concentrez toată atenția pe legarea cârligelor, testarea peletelor de tip wafter pentru a mă asigura că acțiunea lor pe substrat este cea așteptată. Eventual dacă am pungi desfăcute de nadă, umectez această nadă și testez sau mă joc puțin cu mecanica ei pentru a o înțelege mai bine.

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.