Posted in Diverse

Dacă ar concura, Gigel nu ar mai fi pescar

 

downloadOrice asemănare cu personaje reale este pur întâmplătoare.

 

Poate că ar fi fost normal să încep nou al cu un articol retrospectiv despre cum a fost anul ce abia s-a încheiat. Ei surpriză, nu e așa. Prefer ca noul an să înceapă ”în forță” cu o poveste care, sper eu, va deschide măcar puțin de tot ochii unor ”pescari”.

Probabil că vă întrebați de ce am ales titlul, pentru a afla trebuie să citiți scurta poveste de mai jos.

Povestea de mai jos este a unui pescar. Numele lui generic este Gigel. Omul nostru este un om obișnuit. Nici tânăr dar nici bătrân. Nu este bogat dar nici sărac. Omul nostru, Gigel, are un job stabil, lucrează 8 ore pe zi. Problema lui este că are un viciu de care nu poate să scape. A încercat dar nu a reușit. Este un viciu dar și un hobby. Gigel este pescar amator deși unii l-ar uni semi-profesionist. Gigel al nostru pescuiește de când se știe. La plumb și-a început el viața de pescar, apoi a trecut la plută și încet-încet s-a specializat: vergi, lansete match, rubeziană, feedere, etc. Ce mai? Omul nostru este pasionat și viața lui a gravitat în jurul pescuitului.

În trecut cochetase Gigel al nostru cu competițiile dar forțat de împrejurări a renunțat, concentrându-se pe pescuitul de plăcere și pe scrisul la un fel de gazetă a pescarilor. în ultima vreme, pe bază de nostalgie sau poate din alte motive, Gigel s-a gândit să își încerce norocul la un concurs sau poate două.

Zis și făcut. Gigel al nostru s-a pus pe căutat și mai ales pe calculat. A găsit omul nostru câteva concursuri, fără prea mare greutate, dar greul abia începe. S-a așezat Gigel al nostru cu o foaie și un pix la făcut calcule și liste de necesar.

Lista începe cam așa: taxa de participare 450 lei. Destul de mult, exagerat chiar, dar sa nu uităm că suntem în România unde nivelul de trai este cam același cu cel din Elveția sau Luxemburg.  Bun, măcar are lansetele și firul. Mai adăugăm câteva feedere, asta înseamnă cam 100 de lei. Firele, cârligele sunt deja ”în stoc” deci nu se pun la socoteală. Problema este că pe lângă toate acestea, Gigel mai are nevoie de benzină, să tot fie vreo 200 de lei ca să ajungă, mai ales dacă locul de cazare este mai departe. Că tot veni vorba de loc de cazare, este nevoie de vreo două nopți de cazare. Vineri si sâmbătă noaptea să tot fie vreo 120 de lei pe noapte, asta înseamnă 240 de lei.

Până aici toate bune și frumoase, dar să nu uităm de nadă și momeală. Gigel știe că are nevoie de nadă pentru trei zile, una de antrenament și două de concurs. Este un concurs la feeder, la crap, deci trebuie cam 4-5 kilograme de nadă și pelete. La socoteală aceasta înseamnă cam 75 de lei pe zi, deci 225 de lei. Dacă mai punem și momeala, adică viermi și dumbells, urcăm la 300 de lei.

Cu pixul și foaia în mână, Gigel a cam ajuns la final și la un total de aproximativ 1300 de lei.

Destul de mult, dar acum să revenim la titlul acestei povești. Gigel ar trebui să cheltuie 1300 de lei pentru un concurs de pescuit la feeder, peștele țintă fiind crapul. Dacă era să pescuiască la plătică sau caras, costul nadei și al momelilor ar fi crescut exponențial, dar acum nu contează.

Gigel nu ar mai fi pescar dacă ar concura. De ce? Deoarece Gigel, este un om simplu cu venituri de 2500 de lei pe luna. Asta înseamnă că jumătate din salariul lui merge pe un singur concurs de pescuit. Imaginați-vă dacă ar merge lunar la un concurs, practic Gigel nu ar mai avea bani pentru pescuitul de plăcere. Cum așa? Păi Gigel mai are de plătit facturi, rate, etc.

Probabil că până acum nu ați înțeles rolul acestei mici povești. Ei nu e grav, am să vi-l spun acum. În România sunt câțiva concurenți (câțiva, nu toți) care au tendința constantă de a-i desconsidera pe cei care nu sunt ca și ei, adică pe cei care nu concurează la concursuri. Disprețul este atât de acut încât acești concurenți consideră că dacă nu concurezi ești nimic. Nu ești pescar.

Poate acest articol este un mesaj pentru cei care au această concepție și pe care personal îi disprețuiesc din tot sufletul. Poate acești concurenți de cea mai joasă speță ar trebui să înțeleagă că nu toți sunt ca și ei, ba din contră, un pescar amator ar putea merge de 4-5 ori la pescuit de banii pe care i-ar ”investi” într-un singur concurs. Acești concurenți ar trebui să înțeleagă că a fi concurent nu te face automat pescar iar dacă nu ești concurent nu mai ești pescar. Acești concurenți cu aere de vedete trebuie să înțeleagă că dacă Gigel ar concura odată pe lună, el nu și-ar mai permite să meargă la pescuit pentru a se antrena, astfel sunt toate șansele să termine pe ultimele locuri, ceea ce îi va atrage alte ironii și  un alt tip de dispreț.

Ca și mesaj de final pentru voi, concurenții care știți că aveți un astfel de comportament, ar fi acela de a vă trezi în p#%@ mea și de a lăsa comportamentul fecal vizavi de cei care din puținul lor, cheltuie câțiva bănuți pe o pungă de TTX și o cutie de porumb pentru a-și putea urma pasiunea. Degeaba îi priviți ca pe ultimii oameni, la final voi sunteți ultimii oameni.

Și ca un gând de final pentru voi: gândiți-vă că există o mulțime de pescari amatori care încă au o oarecare stimă pentru voi, pescarii de competiție. Pentru mulți sunteți un model, din păcate comportamentul vostru lasă mult de dorit. La final, încercați să alegeți ce anume vreți să fiți: modele sau personaje repulsive.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.