Posted in Feeder

A venit toamna…

_DSC0222Am o veste proastă de tot. A venit toamna în caz că nu v-ați uitat de ceva vreme pe geam.

 

Să fim serioși, nu știu cum a fost prin alte părți ale țării, dar eu nu am prea simțit vara asta. Am avut parte de ploi, vreme nu foarte bună și prea puțin timp pentru pescuit. Din cauza aceasta eu, personal, nu resimt și nu regret ca și în anii trecuți sosirea toamnei. Cu toate acestea, încerc să scot maximul din fiecare partidă de pescuit. Chiar dacă de cele mai multe ori rezultatele se înjumătățesc prin comparație cu cele din timpul verii. Comportamentele se schimbă, dar știți asta. Dacă sunteți pescari amatori sau împătimiți, nu se poate să nu fi avut zile superbe de toamnă fără nicio captură sau zile groaznic de reci cu capturi mult peste așteptări.

Eu nu prea am așteptări de la astfel de zile. Fac tot posibilul să aleg tactica, tehnica și nada cât mai bine, restul fiind loterie. Acum, mai mult poate decât vara, mă bazez pe prognozele meteo. Accentul îl pun mereu pe informații precum acelea dacă va ploua sau nu și pe viteza vântului. Am pierdut șirul partidelor de pescuit la vargă sau rubeziană în timpul cărora vântul suflase atât de puternic încât pescuitul devenise imposibil chiar și cu o rubeziană de 7-8 metri.

Mare noroc zilele acestea cu aplicațiile meteo care se updatează la intervale de timp relativ scurte.

Exact asta făcusem miercuri, joi și vineri. Urmărisem aplicația mea meteo preferată pentru a fi la curent cu condițiile meteo și pentru a-mi adapta tehnica. Se anunța vânt moderat, dar știam că pe lacurile de la Câmpenești, mai ales pe cel cunoscut ca și Iazul, vântul suflă, în general, mult mai puternic.

Era clar, tehnica avea să fie cea a feederului. Maver Genesis Pro de 3.60m și vârful de ¾ plus un coșuleț de 30 de grame. Mulineta MAP Carpetk de 3000 echipată cu fir textil ”No Name” de 0.10mm iar montura cea clasică. Feeder de 30 de grame, o împletitură de 10 cm și un fir Preston Reflo Power de 011mm. La capătul celor 60 de cm de forfac am legat un cârlig Kamasan B560 numărul 14.

Ceea ce doresc să menționez este că montura nu a fost realizată direct pe firul textil ci am adăugat aproximativ 10 metri de fir monofilament de 0.22mm. Am realizat această montură pentru a obține o zonă tampon care să cedeze în cazul unei agățături și pentru a nu trezi suspiciunile peștilor datorită culorii firului textil. Am ales firul textil deoarece mă așteptam la trăsături fine, astfel doream să evit ratarea eventualelor ciupituri, mai ales că în acest lac există și babușcă.

Un alt aspect al acestei partide a fost alegerea nadei. Peștele țintă a fost, negreșit carasul. Există și crap în lac, dar prea puțin ca să merite osteneala. Așadar am optat pentru un mix dulce ca și aromă și sărat ca și gust. Mixul a fost compus din două kilograme de Marcel van den Eynde Record Breme. O nadă galbenă, cu miros dulce de caramel cu vanilie și coco belge. Nada este destinată pescuitului la plătică, dar de foarte multe ori s-a dovedit a fi o nadă excelentă și pentru pescuitul carasului. Este o nadă colantă, de bază și cu o cantitate însemnată de produse de patiserie. Cea de a doua nadă folosită a fost Marcel van den Eynde Kastaar. O nadă dulce, cu miros puternic, dulce. Combinație de caramel și coco belge. Culoarea este neutră iar cantitatea de semințe este mai mare. Nada este, și ea, destinată pescuitului la plătică. cea de a treia nadă a fost una prin excelență pescuitului la caras și anume Marcel van den Eynde Carassio Yellow. O nadă cu miros de citrice, colantă, cu granulație mare și de culoare galbenă. Este una dintre nadele cu care am avut cele mai bune rezultate având carasul ca și pește țintă.

Acum aveam un mix dulce cu un substrat citric, însă, deoarece pescuiam pe un lac de dimensiuni mari, decisesem să adaug și o pungă de aditiv Marcel van den Eynde Tutti Frutti pentru a spori atracția nadei. Doresc să menționez că aditivul a fost adăugat spre finalul pregătirii nadei. Nada fusese umectată și sitată în 3 reprize, aditivul fiind adăugat înainte de cea de a treia etapă de umectare urmată de sitare.

Partida a început lent, așa cum era de așteptat. Prima trăsătură am avut-o după aproximativ 2 ore. Nădirea de început a constat din circa 30 de coșulețe. Suna mult, dar trebuie reținut că dimensiunea coșulețului era mică.

Trăsăturile, spre mirarea mea fuseseră foarte violente și nicidecum timide așa cum mă așteptam. Din nefericire vântul foarte puternic a fost extrem de enervant și părea că odată cu intensificarea lui, trăsăturile deveniseră mult mai rare.

În ceea ce privește momeala aceasta a fost relativ variata, constând din viermi, porumb și pelete dumbell de la Marcel van den Eynde.

A fost o partidă grea, vântul puternic și peștii influențați de acesta au fost o adevărată încercare pentru mine. Cu toate acestea am reușit să capturez câțiva carași, adaptând tactica la comportamentul peștilor. Ideea de bază fusese aceea de a lansa 3-4 coșulețe pentru a nădi, apoi urma pescuitul efectiv. În mod normal, trăsătura trebuia să aibă loc după aproximativ 7-10 minute. Dacă trăsătura nu sosea, trebuia schimbată momeala. Din nou, dacă în 7-10 minute nu aveam trăsătură, nădeam 3-4 coșulețe și schimbam momeala. Am încercat să folosesc un coșuleț mai mare pentru a duce mai multă nadă pe vad, însă se pare că nu era vorba despre cantitatea de nadă ci de combinația dintre cele trei: zgomot – nadă – momeala corectă.

DSC_5430_DSC0278_DSC0323_DSC0222_DSC0264_DSC0255_DSC0271_DSC0358

 

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.