Posted in Tips&Tricks

Comportamentul pestilor – III –

_DSC0747Nu puteam să mă abțin, mai ales acum că începeam să înțeleg și mai bine acest lac, și am revenit pe același lac Bărăi pentru a testa și teoria care se născuse după partida anterioară.

 

La finele partidei anterioare trăsesem o serie de concluzii cum ar fi aceea că peștii preferă zonele liniștite pe durata serii, nopții și până la o anumită oră dimineața, aproximativ 9-10. A doua concluzie era aceea că după această oră, ei se pun în mișcare după care majoritatea se ridică la suprafață sau între ape, deoarece frecvența trăsăturilor scade.

Cu acest mic bagaj de cunoștințe am revenit pe lac pentru a testa presupunerile mele. Ziua avea să se împartă în două: în prima parte avea să fie dedicată pescuitului la method feeder iar  cea de a doua avea să fie dedicată pescuitului la pellet waggler.

Echipamentul de pescuit la method feeder avea să fie cel clasic. O lansetă Maver Genesis Pro de 3.60m și putere de lansare de 85gr echipată cu o mulineta MAP Carptek ACS de 3000 și fir Jaxon Feeder de 0.20mm. Ca și momitor, de această dată am optat pentru un Maver UFO elasticat de 28 de grame, small. Am optat pentru unul mic deoarece nu doream să creez un vad efectiv pe care crapii să se așeze pentru că șansele să fac asta erau destul de mici ci mai degrabă să lansez un momitor pe care să prin un crap. Apoi alt momitor pe care să prind un alt crap. Voiam ca acel momitor să fie ”vadul” meu nădit. Optasem pentru această abordare pentru a scăpa de carașii enervanți.

Forfacul a fost realizat din fir Preston Reflo de 0.13 mm și cârligele Maver Invincible CS24 numărul 10. Aceste cârlige sunt, de departe, surpriza anului 2018 pentru mine. Sunt absolut fabuloase. Forma ”circle” vârful extrem de rezistent și materialul din care sunt construite sunt elemente care fac acest cârlig cu adevărat invincibil.

În cadrul partidei anterioare reușisem să ocup standul 1, de această dată, însă, nu găsisem acest stand liber, astfel că aveam să mă mulțumesc și cu standul 2.

Partida începuse cu lansarea unui momitor încărcat cu pelete de 2mm Carp Pellets de la Marcel van den Eynde. Peletele fuseseră preparate folosind metoda standard. Am adăugat apa peste ele și le-am lăsat să se odihnească 1,5 minute. Apoi am stors apa și le-am mai lăsat până la începerea partidei de pescuit.

În ceea ce privește momeala folosită, aici am variat între diversele arome ale Dumbell-urilor Marcel van den Eynde, însă cele mai prinzătoare au fost cele cu aromă de Crab, Liver și Krill&Garlic.

Spre deosebire de partida anterioară, la aceasta optasem să pescuiesc destul de extrem. Decisesem să realizez pescuitul la o distanță de maxim 1 – 1.5 metri de malul opus. Lăsasem această marjă deoarece contului malului nu este uniformă, astfel la câțiva centimetri în stânga sau dreapta, distanța de pescuit varia cu pana la 60cm.

Partida nu începuse așa cum mă așteptasem. Prima trăsătură sosise după aproximativ o oră, în jurul orei 8. După această oră, trăsăturile au devenit tot mai evidente și am reușit să capturez aproximativ 10 crapi de talie mică și nenumărați carași.

În jurul orei 12 decisesem să schimb tactica și să încerc o metodă nouă pentru mine și anume Pellet Waggler. Metoda este simplă: ai nevoie de o lansetă de match, o mulinetă puternică de match, un fir de 0.20mm, o plută specială pentru stilul acesta de pescuit, adică o plută pre-lestată deoarece pe fir nu se va folosi niciun plumb. Montura este simplă, pluta se introduce pe fir. Acesta se poate bloca fie cu un opritor T pentru plutele de match fie între stoppere din silicon. Pe fir se atașează forfacul, în cazul meu același ca și pentru montura de feeder, un Maver Invincible CS24 de 10, legat cu un fir de 0.13mm.

Secretul este să pescuiți la adâncime mică, maxim 1 metru, să lansați constant și să nădiți constant cu pelete de 6-8mm, aproximativ 4-5 pelete la 3-4 minute. Eu am folosit peletele pentru crap de la Marcel Van den Eynde, pelete cu aromă de fishmeal, foarte uleioase și care se desfac relativ repede în apă mai caldă.

Metoda, deși nouă pentru mine, a funcționat reușind să capturez un crap și să scap alții doi. Talia acestora fusese mult mai mare decât a celor capturați la method feeder. Așa era și de așteptat.

Până în acest punct teoria mea se verifica. Peștii acționaseră exact așa cum mă așteptam. Cu toate acestea era ceva care îmi dădea de gândit și mă contraria. Milan, colegul de suferință nu capturase niciun crap de pe standul 3, pescuind în larg. În schimb capturase doi amuri la câțiva metri în fața pontonului. Din acest motiv teoria mea era aceea că peștii nu se puseseră în mișcare așa cum mă așteptam ci se pare că unii din ei se ridicaseră la suprafață, iar alții se deplasau în preajma malurilor în căutarea hranei.

După ce am terminat o pungă de pelete, pescuind la pellet waggler, decisesm să încerc ceva și anume să revin la pescuitul la method feeder. După prima lansare am reușit să capturez un alt crap urmat de alți 3 în ora care a urmat. Era clar că aceștia rămăseseră în malul opus, în zona liniștită.

Crapul nu este ușor de ”citit” pe lacuri de tipul acesta, mici și intens pescuite. Ei au un ritual, un comportament care fie se repetă, constant și în întregime, fie doar parțial.

Pentru a înțelege aceste lacuri și lacurile în general, pentru a obține rezultate bune datorate cunoașterii și gândirii, și nu doar datorate norocului. Ca și sfaturi personale vă pot recomanda câteva reguli simple: pescuiți pe locurile bune, dar și pe cele slabe; fiți mereu cu ochii în patru la ce fac restul pescarilor. Nu trebuie să știți nada sau momeala secretă ci trebuie să știți dacă pescuiesc sau nu pe standurile bune. Trebuie să aflați metoda de pescuit și distanța. Nada și momeala sunt detalii care se pot afla foarte ușor. Nu trebuie să vă lăsați descurajați de eșec. Dacă după fiecare partidă de pescuit, bună sau rea veți învăța ceva nou și veți trage concluzii constructive, atunci succesul este mai aproape decât vă puteți imagina.

DSC_5430_DSC0091DSC_5411_DSC0102

_DSC0106_DSC0896_DSC0915

 

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.