Posted in Feeder

Comportamentul pestilor – II –

P1210672Dacă ai fost la pescuit de crap, la feeder, match sau rubeziană și ai ”rupt apa”, dar nu ai învățat nimic, nașpa. Dacă ai fost pe același lac, pe același loc sau pe altul și nu ai învățat nimic, atunci, și mai nașpa. Ai cam mers degeaba la pescuit, pleci acasă frustrat și poate nu te mai întorci pe lacul acela.

Am fost și eu de câteva ori la pescuit de crap cu rubeziana, matchul sau feederul pe diverse lacuri. Am prins și nu am prins. Depinde de zile și de locuri. Unul dintre cele mai căutate lacuri din preajma Clujului este lacul de la Bărăi. Un lac mic, cochet și bine populat cu crap și caras. Lacul este mic, îngrijit și preferat de pescarii amatori care doresc și liniște, decență și curățenie, pe lângă pești.

În trecut, am pescuit pe acest lac la diverse tehnici dar cu rezultate slabe. Nu am fost frustrat de rezultate deoarece știam că este vorba despre un lac pe care prinzi dacă ai tras locul corect, dacă ai pescuit corect pe locul corect. Sunt rare situațiile în care prinzi pe un stand aleatoriu și în general în situații rare sau când chiar ai nimerit o tactică ”letală”. Situațiile sunt rare, dar sunt.

Cum nu sunt fan al pescuitului crapului, mai ales pe lacuri pe care standul dictează, am zis, totuși, că nu strică ”să văd care e treaba” și să fac una-două partide serioase sau altfel spus: să îmi pun mintea de pescar la contribuție.

Cea mai bună metodă de a ”citi” un lac este să nu mergi sau să nu fii singur la pescuit. De preferat este să ai pe lângă tine pescari buni, din acest motiv eu am mers împreună cu tatăl meu și cu colegul de suferință Milan.

Fiecare lac are un stand foarte bine cotat. În cazul lacului de la Bărăi acest stand este standul 1. Așadar prima regulă: pescuiește pe standuri proaste și apoi pe standul bun. Eu am pescuit pe standuri slabe, am fost atent la lac și acum am mers pe standul bun.

Tehnica de pescuit pentru toți trei pescarii a fost cea la method feeder. Eu cu o lansetă, iar tatăl meu și Milan cu câte două.

Ca și nade am folosit Marcel van den Eynde Super Method Mix, o nadă complexă pentru pescuitul crapului. Baza este una de fishmeal dar conține și particule grosiere. Puterea colantă este foarte bună, astfel particulele mari se pot lăsa deoarece nu for dezintegra nada, în plus, se mai pot introduce și micropelete fără probleme. Culoarea este brună, însă nu foarte intensă. Pe lângă nadă eu am mai folosit si pelete de 2mm Carp Pellets tot de la Marcel Van den Eynde. Aceste micropelete au un miros intens de făină de pește, conținut mic de uleiuri. Prepararea lor este foarte ușoară. Se toarnă într-un recipient, se adaugă apă suficientă cât să treacă peste ele și se lasă aproximativ 2 minute. Apoi apa se scurge și peletele se mai lasă câteva minute să se odihnească. Ca și un pont, eu am folosit apa scursă de pe pelete pentru a-mi umecta nada.

În general lacul este pescuit intens, mai ales în weekenduri. Din acest motiv peștii au un comportament mai aparte. Pescuitul a început de dimineață și fără nădire prealabilă. Decisesem să fac două vaduri, unul cu pelete de 2mm și unul cu nadă. Vadul cu pelete a fost realizat la aproximativ 2,5 metri de malul opus, iar cel cu nadă la aproximativ 10 metri de malul opus. (vadul cu pelete săgeata roșie, iar vadul cu nadă săgeata galbenă)

Ziua a început foarte bine cu un ten și apoi câțiva carași. Din nefericire carașii sunt foarte mulți și de cele mai multe ori de talie mică și foarte agresivi. Pescuitul s-a desfășurat prin alternarea vadurilor. În funcție de prezentări, schimbam între vadul cu pelete și cel cu nadă. Dacă nu aveam prezentare de crap pe unul, treceam pe celălalt.

Până la ora 11 am reușit aproximativ 5 capturi de pe cele două vaduri moment în care s-a prins un crap mic pe malul opus, spre dreapta. Trebuie menționat că vizavi de standurile 1-4 nu există standuri, astfel nu pescuiește nimeni vizavi de aceste standuri. După ce acel crap a fost prins, a urmat o serie de câte 2-3 crapi la intrați la tatăl meu și la Milan după care totul s-a liniștit. Pe cele două vaduri ale mele nu am mai avut prezentare de crapi.

Pentru mine fusese destul de clar că peștii se puseseră în mișcare, însă rămânea întrebarea ”unde”. Știam sigur că erau în mișcare și eram sigur că mulți se ridicaseră la suprafață. Săriturile se intensificaseră iar unii pescari reușesc să captureze peștii la metoda pellet waggler. După frenezia de trăsături, decisesem să arunc doi bulgări de nadă la aproximativ 5 metri în fața pontonului și câteva mâini de micro pelete. După aproximativ 15 minute am lansat method feederul acolo reușind să capturez un crap la vreo 2 kg. Am mai lansat doi bulgări și niște pelete dar am lăsat vadul în pace, timp de câteva poze.

Pentru această partidă am folosit o lansetă Maver Genesis Pro de 3.60m și acțiune 85gr. Lanseta a fost echipată cu o mulineta MAP ACS Carptek de 3000, fir Jaxon Satori Feeder de 0.20 și un method feeder Maver UFO inline de 28 de grame, medium. Cârligele folosite au fost Maver Invincible CS 24 de 10. Niște cârlige absolut senzaționale.

După aproximativ 30 de minute, am revenit pe vadul din fața pontonului. După o nouă lansare am prins un caras. La a doua lansare am reușit să capturez un crap de aproape 5 kg

Trebuie menționat faptul că pe restul lacului era liniște completă. Pescarii prezenți nu prinseseră niciun crap în această perioadă. După această captură, am fost nevoit să pun punct partidei de pescuit, însă colegul meu Milan a mai reușit să captureze un crap de aproximativ 4 kg tot în fața pontonului și unul mai mic, după plecarea mea.

Momelile folosite pe cârlig au fost Peletele Dumbells de la Marcel van den Eynde. Nu a existat o aromă care să facă diferența, dar am observat ca aromele dulci – Sweet Berry și Mango funcționau bine în combinație cu nada, iar în combinație cu micro peletele au funcționat bine aromele grele – Crab și Krill&Garlic.

După această partidă am înțeles câteva particularități comportamentale ale peștilor pe acest lac.

  • Preferă locurile liniștite noaptea și până în preajma prânzului (locurile nepescuite și golfurile)
  • După acest moment încep să se deplaseze
  • Apoi se ridică între ape sau la suprafață ( săriturile și faptul că am capturat din zbor un crap mic în timp ce recuperam feederul)
  • Deși lacul este intens pescuit și destul de multă gălăgie, peștii se hrănesc în preajma malurilor
  • Să ai mereu o tactică de rezervă pregătită chiar dacă pare a nu da rezultate ( vadul din fața pontonului)

Per total a fost o partidă din care am învățat multe dacă mi-am pus puțin mintea la contribuție. Tot nu mi-a revenit microbul pescuitului la crap, dar cu siguranță voi reveni deoarece mai doresc să testez câte ceva.

DSC_5432

DSC_5437

DSC_5430

DSC_5422DSC_5425DSC_5407DSC_5411

Lac

 

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.