Posted in Feeder

Vineri 13

In asteptareNu sunt superstițios. Nici vorbă. Îmi place sa am noroc la pești, succes la pescuit sau baftă. Fără toate astea nu se poate. Dacă nu am noroc de pești mari, e nasol. Dacă nu am baftă să prind un loc bun se cam simte la moral.

 

Nu sunt superstițios și nu voi fi niciodată, dar ziua de Vineri 13 mi-o voi aminti multă vreme de acum înainte.

Totul începuse dis de dimineață, undeva pe la ora 4:20 când Milan, colegul de nebunie mă suna de zor și îmi trimitea mesaje pe whatsapp. Trezit brusc din somn realizasem că era ora 4:20 iar întâlnirea fusese stabilită la ora 4. Sar din pat, mă îmbrac și ies din casă val vârtej. În drum spre mașină realizez ceea ce făcusem. Setasem ora de trezire la 3:30 fără să realizez că uitasem să modific și ziua. Astfel, probabil că m-aș fi trezit într-o zi de miercuri la ora 3:30 fără să am cel mai mic habar de ce.

Nu știu de ce, dar aveam un ”feeling” că nu avea să fie cea mai bună zi de pescuit. Plecasem târziu, știam că apa era foarte murdară și pe drum îmi dădusem seama că este Vineri 13.

Îl pescuiesc pe colegul Milan care deja mă aștepta de jumătate de oră și pornim spre locul de pescuit, la vreo sută de kilometri distanță.

Ajunge în zona locului de pescuit și constatăm cu bucurie că pare a fi liber. În sfârșit o veste bună, însă de îndată ce intrăm pe drumul improvizat realizăm că nu putem ajunge cu mașina din cauza urmelor adânci de tractor, a tufișurilor crescute pe drum. Ne dăm seama că nu are sens să riscăm intrarea, așa că lăsăm mașina la vreo 100 de metri și o luăm la pas în inspecție.

Ajunși pe malul apei ne dăm seama că situația este mai rea decât credeam, dar ceea ce nu știam este faptul că aceasta va deveni mult, mult mai rea, pentru unii.

Nivelul apei era crescut și culoarea se traducea prin ”plecați acasă, nu stați că stricați nada degeaba”. Cu toate acestea ne încăpățânăm și coborâm lângă apă să studiem posibilitățile. Fac un pas greșit și o iau spre apă din cauza mâlului de la mal. Instinctul este să mă rotesc în cădere și să pun mâna pe mal ca să nu cad în apă de tot. Deși apa nu este adâncă, nu țineam neapărat să mă ud la ora 6. Pun mâna în pământ, dar perfectă armonie cu restul întâmplărilor in acea zi, pun mâna pe o zonă cu mâl, mâna îmi aluneca sub corp, toată greutatea se sprijină într-o mână, cotul începe să scoată sunete ciudate de rupere iminentă moment în care acesta îmi cedează, probabil inconștient, și mă trezesc în apă de la piept în jos și ud fleașcă și cu mâna stângă imobilă. Și când credeam că mai rău nu se poate….

După vreo 10 minute încep să îmi simt mâna, durerea devine tot mai puternică dar cel puțin puteam să mi-o mișc. Bucuros, ud și fără haine de schimb, mi-am zis că dacă tot am ajuns aici, nu are sens să plecăm dacă sunt încă întreg.

După ce ne-am poziționat pe locul foarte îngust și acum și mai periculos deoarece totul în jur era ud, trecem la pescuit. Stabilim distanța de pescuit undeva la 30 de metri, nu mai departe deoarece apa era foarte murdară și curentul puternic. În plus, experiența m-a învățat că pe ape murdare, peștii au tendința de a se apropia mai mult de mal. Bine, peștii probabil că fuseseră în zonă, dar după căzătura mea, nu cred ca mai aveau curajul să stea pe acolo. Cu toate acestea știam că foloseam o nadă bună, deci, cu siguranță vor reveni pe zona de pescuit.

Data trecută pe Someș folosisem o nadă urât mirositoare, cu cașcaval și sânge. Culoarea fusese destul de închisă, cu toate acestea își făcuse datoria .i prinsesem clenii pe care îi aveam ca și țintă. De această dată luasem decizia să folosesc o nadă dulce condimentată în speranța că voi atrage pe vad scobari, batcă și morunași.

Ca și bază de plecare folosisem Van den Eynde Record Silver Breme, o nadă fină, cu aromă dulce și gust dulce-sărat. Nada este optimă pentru pescuitul plăticilor, dar eu o alesesem în primul rând pentru mecanica ei si apoi pentru aroma care, speram eu, va atrage pe vad o batcă-două. Cea de a doua nadă din combinație fusese Van den Eynde Special Heavy, o nadă, de asemenea, dulce ca și aromă și dulce-sărată ca și gust. Este o nadă grea, colantă și este oarecum tot o nadă de bază pentru pescuitul pe râuri. Ea atrage peștii precum morunaș, batcă, scobar, plătică, crap, caras, etc.

Deoarece aveam o nadă dulce, în general mă puteam declara mulțumit, cu toate acestea, deoarece apa era foarte murdară, simțeam că este nevoie de un plus de aromă care să atragă pe vad cât mai mulți pești, indiferent de tipul sau talia lor. Din acest motiv, pe lângă cele două kilograme de nadă mai adăugasem un plic de aditiv Van den Eynde Koriander. Mulți pescari, chiar și cei cu pretenții, susțin că folosesc acest coriandru pentru pescuitul babuștei sau plăticilor, însă nu pe râu. Eu am folosit acest condiment de multe ori, în special în timpul partidelor de 2-3 zile datorită efectului său purgativ. În general prima nădire, ce de seara, o realizam cu nadă ieftină sau amestec de nade în care introduceam coriandru din abundență pentru a atrage peștii și pentru a le stimula digestia. Nu vă agitați și nu vă enervați. Toate nadele fac asta, iar pescarii de crap abordează acest principiu de ”N” ani.

Partida demarase cu nădirea de început. Aproximativ 15 coșulețe lansate pe vad după care urmase pescuitul efectiv.

Trăsăturile nu s-au lăsat mult așteptate, obleții fiind primii pești pe vad, urmați de beldițe și porcușori. Lucru absolut normal pe Someș. Din nefericire aceștia fuseseră peștii care ne-au vizitat pe toată durata zilei, cu mici variații: câte o mreană mică, un clean sau câte un morunaș.

Deși Vineri 13, partida a fost una plăcută. Am avut activitate, peștii corecți răspunseseră la nadă. Tot ceea ce ne rămâne este să așteptăm oprirea ploilor și curățarea râurilor deoarece, momentan, Someșul este pescuibil doar în anumite zone și cu mici speranțe de capturi capitale sau partide frumoase presărate cu scobari de vis, morunași mulți și batcă.

Partida de pescuit s-a încheiat puțin după prânz, iar pentru mine Vineri 13 s-a încheiat la Spitalul de Urgențe Ortopedice cu un diagnostic de contuzie de cot, întindere de ligament și multe calmante.

In asteptare

Van den Eynde Record + Heavy SPecial + KorianderVan den Eynde Record + Heavy Special + Koriander detaliuMontura Feeder

 

 

Captura Finala

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.