Posted in Rubeziana

Tactica nu este importantă; este vitală.

VDE Kanaal + SecretEste exact așa cum spune și titlul. Tactica nu este importantă, ea este vitală. Ai greșit-o, poți pleca acasă nemulțumit și supărat că nu are balta pește, când de fapt ești chiar tu cel care ți-ai tăiat creanga de sub picioare atunci când nu ai ales tactica bună.

 

Povestea de azi este cât se poate de simplă. După o așteptare de mai bine de un an și jumătate Complexul piscicol La trei Lacuri de lângă Câmpia Turzii s-a redeschis pescuitului. Aceste lacuri fuseseră închise deoarece au trecut printr-un amplu proces de cosmetizare, amenajare și repopulare. Administratorul lacului a făcut o treabă atât de bună încât mulți patroni de lacuri ar trebui să ia un creion și o hârtie, să stea jos și să ia notițe despre cum se face o treabă bună și corectă. Lacuri curate, oameni primitori și civilizați, ape populate. O adevărată plăcere să te afli acolo.

Știam din trecut că aceste lacuri găzduiesc bibani, obleți, babuște, carași și crapi, cu toate acestea, babușca era ținta mea.

În trecut, avusesem o serie de ”dificultăți” atunci când încercam să prind acești minunați pești. Comportamentul lor era destul de interesant. Peștii erau destul de sperioși și de fiecare dată simțeam că eram aproape, dar tactica și/sau nada nu erau cele corecte.

Cu toate acestea, ce fel de pescari am fi dacă ne-am da bătuți pentru că nu știm cum să prindem niște pești? Motivat și optimist decisesem să îmi încerc norocul din nou, dar de această dată cu o tactică mai puțin folosită de mine și cu un mix complet nou pentru mine.

Tehnica aleasă a fost cea a pescuitului cu rubeziana. Distanța de pescuit a fost de 11.5m. Inițial optasem să folosesc o linie clasică formată dintr-o plută de 0.75 gr, un fir principal de 0.10mm și un forfac de 0.08mm. deoarece pluta aleasă avea o antenă puțin prea groasă și nu avea finețea pe care mi-o doream, am schimbat linia cu o plută de 0.80gr, fusiformă, cu kilă metalică și antenă din plastic plin, subțire. Schimbasem linia deoarece senzația mea fusese aceea că peștii simțeau pluta în trăsătură și expulzau momeala fără a se agăța.

Sensas Auchy

Linia fusese asezonată cu un plumbaj clasic format din 3 plumbi de semnalizare așezați la intervale de 15 cm iar bulkul fusese așezat la o distanță de aproximativ 30cm deasupra ultimei alice de semnalizare pentru a așeza rapid pluta în poziție dar, totodată, să ofere momelii o cădere naturală prin apă, pe ultimii 45 de cm.

Lestajul fusese realizat în așa fel încât cârligul cu momeala să fie ridicat cu aproximativ 1,5cm deasupra substratului. Alesesem să pescuiesc astfel deoarece teoria spune că probabilitatea cea mai mare de a prinde babușca în special este în primii 5 cm deasupra substratului.

Cârligul folosit fusese un Gamakatsu G-Point All-Round barbless mărimea 18 legat cu un fir de 0.08mm.

Gamakatsu G PointGamakatsu detaliu

Nada aleasă pentru partida de pescuit cu rubeziana la babușcă fusese una nouă pentru mine. Combinația fusese formată dintr-un kilogram de Van den Eynde Secret și un kilogram de Van den Eynde Kanaal. Cele două nade sunt asemănătoare ca și acțiune. Secret este o nadă des utilizată ca bază de pornire pentru mixurile care se adresează peștilor albi precum babușca, roșioara, chiar și plătica sau carasul. Culoarea ei este brun deschisă, are un conținut ridicat de semințe fin măcinate și de produse de patiserie. Mirosul este unul ușor condimentat, însă nu exagerat de puternic. Gustul nadei este o combinație de dulce și sărat.

Cea de-a doua nadă folosită fusese Van den Eynde Kanaal, o nadă foarte deschisă la culoare, cu granulație medie și un conținut ridicat de produse de patiserie. Nada este special creată pentru pescuitul pe canale și râuri care au un curent mic și mediu. Mirosul este unul discret, dulceag iar gustul dulce sărat. Puterea colantă a ambelor nade este medie.

VDE Kanaal + SecretNada detaliu

Pe lângă nadă mai decisesem să adaug și două kilograme de pământ ”Terre de Somme”. Ceea ce doream, de fapt, era să obțin un mix cu un conținut mediu proteic și cu acțiune pe substrat prin adăugarea pământului. Mai exact de atât, nada trebuia să se desfacă doar după ce ajungea pe substrat, iar pământul avea rolul de a o desface repede și de a crea o zonă cu nor tot în zona substratului.

la întregul mix am mai adăugat aproximativ 2 lingurițe de colorant Van den Eynde Magic Color Brown pentru a da o tentă de culoare mai închisă nadei și pentru a evita eventualele probleme cauzate de o nadă prea deshisă la culoare.

VDE Magic Color Brown

Inițial ideea era aceea de adăuga și un plic de aditiv Van den Eynde Roach Classic la cele patru kilograme de mix. Practica mea uzuală este aceea de a adăuga aditiv în nadă atunci când pescuiesc pe lacuri mari și să folosesc nada fără aditiv pe lacuri mici. De această dată însă decisesem să folosesc aditivul pentru aditivarea viermilor.

VDE Roach Classic

Tactica folosită la această partidă fusese una împrumutată de la pescarii de crap (acolo am văzut-o prima dată) și adaptată pescuitului staționar. Mai folosisem această tactică o singură dată cu rezultate foarte bune. În integritatea ei, tactica este foarte simplă. Nădesc cel puțin jumătate din nadă, din mână sau, în cazul meu, din cupă, după care pescuiesc vadul fără a mai nădi nimic până în momentul în care observ o schimbare care poate fi scăderea ritmului mușcăturilor sau scăderea dimensiunii peștilor.

Bulgari nadire

Această tactică simplă îmi place să o aplic atunci când nu sunt sigur pe o anumită tactică și atunci când vreau să realizez o selecție a peștilor de tipul babușcă, plătică sau caras. Ceea ce face această tactică este să creeze un vad pe care peștii sunt atrași, nada se găsește din abundență și peștii se așază cu încredere, în special cei de talie, deoarece cheia tacticii este să aveți răbdare și să nu mai nădiți o perioadă de cel puțin 2-3 ore.

În prima ora și jumătate reușisem să capturez o babușcă mică și doi bibani. După acest interval, însă, trăsăturile deveniseră tot mai dese, dar din cauza plutei, peștii nu erau tocmai încrezători și scuipau momeala imediat. Odată ce am schimbat pluta, trăsăturile deveniseră ceva mai evidente, însă tot nu era ceea ce îmi doream. Acum că schimbasem linia și peștii mușcau mult mai încrezător, aveam un ”feeling” că mai trebuia să ajustez ceva din momeală. Din nefericire trăim în România și este foarte greu să găsesc momeli exotice precum pinky, motiv pentru care fusesem limitat la o singură momeală: viermii albi și roșii. Știam că peștii se aflau pe vad, nu mai nădisem de aproximativ două ore și în cele din urmă venise și răspunsul la problema momelii: așezarea viermelui în cârlig. Soluția fusese simplă: nu înțepat în cap sau fund, nu tras pe cârlig ci agățat în cârlig la mijloc. În momentul în care am așezat viermele în acest mod, totul s-a așezat la locul lui și tactica aleasă își arăta eficacitatea.

Intepare vierme

Câteva poze, mai jos…..

 

P.S.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

 

 

 

Captura

4 thoughts on “Tactica nu este importantă; este vitală.

 1. Salut. Multumesc pentru aprecieri si pentru faptul ca urmaresti postarile.
  Am sa fiu sincer cand iti spun ca acum am pescuit si eu prima data cu aceasta lanseta. Este foarte usoara comparativ cu ceea ce folosisem in trecut. Are o rezerva mare de energie. Sa nu iti fie teama sa lansezi cu ea. Duce mult. Are actiune medium-heavy si actiune rapida cu pesti mici si progresiva cu pesti mari, dar nu este parabolica. Mie imi place si sper ca.iti va placea si tie.
  Fir intins!

  Liked by 1 person

 2. Salut, am găsit site-ul pescardestaționar.com și o să-l urmaresc, este interesant ce postezi. Mi-am cumpărat de câteva zile lanseta pe care am văzut că ai folosit-o și tu la caras cu method feeder, și anume Maver genesis pro 3.6 m , 85 gr. Nu am reușit să ies la pescuit sa vad cum lucrează. Îmi poți spune cum se comporta? Îmi plac și mie produsele maver. Îți mulțumesc.

  Like

 3. Salut, îți mulțumesc pt faptul că mi-ai răspuns și pt sfaturi. Am reușit să ies cu lanseta la pescuit, pe Mureș în Arad. Într-o după masa de la 19 la 22. Am pescuit la vizi (efemeride) din congelator cu plumb de 60 Gr in curent, am luat 3 mrene (300-500 gr) și doi somni (500-700 gr) i-am eliberat. Sunt incantat de lanseta, se comporta pe placul meu. Sunt curios cum va fi la balta cu caras și crap in dril, dar voi ieși cat de curând. Toate cele bune.

  Like

 4. Salut. Ma bucur ca am putut fi de ajutor. Si eu sunt absolut imcantat de lanseta. Este perfecta atat pentru rau cat si pentru lac. Raportul pret calitate cam greu de batut. In curand voi mai cumpara una.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.