Posted in Feeder

Sezon deschis !!!

Montura FeederȘi uite că în cele din urmă s-a zis și cu prohibiția. De acum înainte pescarii cu permise ca braconau nu mai trebuie să se ascundă. Pescarii sportiv-industriali vor apărea precum ciupercile, alea parazit, nu cele bune. Vor ocupa malurile apelor cu zilele, cu săptămânile și vor nimici tot ceea ce prind.

 

Poveste clasică pe majoritatea apelor din țara noastră. Din nefericire acest flagel se extinde de la un an la altul, de la o zi la alta. La fel de nefericit este faptul că nimeni nu încearcă să ia cele mai elementare acțiuni de stopare a acestui flagel care înseamnă: braconieri, nepăsare, excavații în albia râurilor, corupție, etc.

Cu toate acestea, trag nădejde că cele câteva zeci de pescari sportivi, în adevăratul sens al cuvântului, vor rămâne așa și, mai mult, vor lupta, așa cum pot, împotriva celor care își bat joc, sistematic, de apele naturale ale tării.

Cum prohibiția se terminase, decisesem să îmi încerc norocul la prima partidă de pescuit pe râu din anul 2018. Cu toate că prognozele meteo fuseseră într-u totul potrivnice și complet dezamăgitoare, ce pescari am fi dacă ne-am da bătuți la prima veste proastă?

Locul de pescuit aș dori să rămână secret, însă vă pot spune că este pe râul Someș. Spuneam mai sus că prognozele meteo fuseseră cu totul negative și potrivnice: furtuni, debite crescute ale râurilor, ape murdare și multe mierii care curg.

Trebuie să recunosc că nu eram foarte optimist înaintea partidei, dar cu toate acestea aveam încredere că atâta timp cât foloseam o tactică simplă și o nadă bună, rezultatele, fie ele cât de mici, nu aveau cum să nu apară

Planul de atac fusese pus la punct cu mult înaintea partidei și în mare parte era compus din următoarele premise cunoscute: deși zona în care urma să pescuiesc, este expusă, deci, nu fusese pescuită pe durata prohibiției; peștii nu erau încă grupați pe zona pescuibilă, apa era crescută și murdară; poate nu toți peștii depuseseră icrele. Acestea fiind cunoscute, trecusem la conceperea mixului pentru nădire.

Dar înainte de a discuta despre mix, trebuie să menționez alte elemente ale primei partide de pescuit pe râu.

Tehnica: feeder fusese tehnica pentru care optasem. Este, pentru mine, cea mai practică și mai prinzătoare tehnică atunci când vine vorba de pescuit pe ape curgătoare mai ales dacă discutăm despre pescuit în ape cu substrat tare și adâncime mică. Nici eu și probabil că nici peștii nu se simt confortabil cu pescarii care intră în apă pentru a ajunge la apa mai adâncă și pentru a pescui la plută.

Accesorii: Pentru această partidă folosisem un feeder medium heavy de 3.60 metri echipat cu o mulinetă mărimea 4000 și un fir Jaxon Satori Feeder cu diametrul de 0.20mm.

Montura: clasică, așa cum v-am obișnuit. Am utilizat un coșuleț feeder de 50 de grame direct pe fir, o împletitură de 10 cm care face legătura între firul principal și forfacul de 1 metru. Împletitura are rolul principal de antitangle. Pentru partida aceasta utilizasem un forfac cu diametrul de 0.08mm și un cârlig mărimea 16.

Nada: aici aveam de ales între a merge ”pe culoare” sau ”pe aromă”. În mod normal, pe ape curate sau foarte puțin tulburi merg mereu pe culoare. Pe lângă aromă, pentru mine, culoare joacă un rol crucial în orice partidă de pescuit pe râu. De această dată, însă, optasem pentru accentul pe atracție prin aromă și nu prin culoare. Din acest motiv, mixul ales a constat din două kilograme de Van den Eynde Formaggio Yellow. Culoarea fusese irelevantă, dar aroma fusese cea care contase. Această nadă are o aromă puternică de cașcaval, granulație medie și putere colantă sporită. Este o nadă special concepută pentru pescuitul scobarilor, morunașilor, clenilor, etc. Baza acestei nade este un amestec de produse de patiserie și semințe măcinate, însă cele din urmă se regăsesc într-un procentaj mai mic.

La acest mix adăugasem o pungă de aditiv Van den Eynde Cheese pentru a spori aroma mixului și pentru a-i crește atractivitatea. Inițial nu fusesem convins că vreau să adaug acest aditiv, însă odată ce văzusem culoarea apei, decizia fusese luată rapid. Aditivul VDE Cheese este unul destul de puternic, foarte fin și cu miros puternic de cașcaval/parmezan.

Poate pentru unii vine ca și o surpriza utilizarea unui alt plic de aditiv, nu neaparat folosirea lui ci alegerea acestui tip de aditiv: Van den Eynde Bloodmea. La cele două kilograme de nadă și plicul de aditiv VDE Cheese, decisesem să adaug și un plic de aditiv/făină de sânge. Acest aditiv are un miros greu de făină de sânge, culoare brun închisă. Folosisem acest aditiv în trecut și știam că este foarte puternic atât din punctul de vedere al culorii cât și al mirosului. Odată ce adăugasem acest aditiv, culoarea nadei se schimbase complet, din galben în maro, însă mirosul fusese cel care domina această nadă. Fusese exact ceea ce îmi doream.

Tactica: tactica fusese și ea una simplă: alesesem locul de pescuit undeva la 35 de metri deoarece curenții apei erau destul de puternici, mai mult, cunoșteam bine locul și știam că mai în larg există anumite structuri care te cam lasă fără momitoare.

Pentru început alesesem să nădesc locul cu aproximativ 20 de coșulețe. O nădire destul de consistentă. În nadă adăugasem și câțiva viermi dar și aproximativ 250 gr de Van den Eynde Brittish Bread Red pentru un plus de atractivitate pe bază de granulație.

Partida a decurs destul de bine, chiar peste așteptări. Peștii răspunseseră imediat la nadă. Primii care sosiseră fuseseră peștii de talie mică precum obleții și beldițele. Era de așteptat acest lucru. Peștii mari nu erau încă grupați pe vad sau poate nici măcar pe zona de pescuit. Nivelul apei fluctuase constant pe durata partidei.

Cu toate acestea, aditivul VDE Bloodmeal și-a făcut datoria, aducând pe vad o serie de cleni. De fapt, pe o apă atât de murdară, clenii fuseseră și miza mea și motivul pentru care optasem pentru aditivul de sânge. Pe lângă cleni, reușisem să mai prindem un morunaș, mulți obleți, porcușori și beldițe.

Cu toate că majoritatea peștilor fuseseră de talie mică, partida de pescuit fusese una cât se poate de plăcută. Am avut parte de activitate pe toată durata zilei. Ceea ce este de-a dreptul îmbucurător este faptul că fauna piscicolă este extrem de bogată. Acest lucru se datorează iernii blânde și zonelor sălbatice care există încă, produc pești și îi protejează pe aceștia.

Până la următorul articol va rog să nu uitaţi de pagina noastră de facebook. Cu un click aici şi un like ne ajutaţi să creştem.

De asemenea nu uitaţi şi de pagina oficială de facebook Van den Eynde Romania. Un click aici şi un like va ajuta pagina să crească şi veţi fi mereu informaţi cu privire la noutăţile van den Eynde şi diverse reţete de nadă.

 

La final și pozele!

 

Dimineata pe Somes

Feederul in asteptare

Montura Feeder

VDE Formaggio + Blodmeal + CheeseDetaliu nada

8 thoughts on “Sezon deschis !!!

 1. Dan, te mai deranjez cu o serie de intrebari:
  Daca ar fi sa pescuiesti pe un rau mai rapid, genul celor de la munte cu apa pana intru-un metru, ce echipament ai alege ? – tot la tehnica de feeder sau grund ma refer.
  Daca ar fi sa faci partida din picioare umbland pe rau cum ai aborda si ce ai folosi ca nada ?
  In carlig altceva in afara de viermusi sau rama, eventual paine eu nu prea vad, dat tu poate ai alta experienta.
  Sa zicem ca pestii tinta: mreana, clean, poate ceva scobar.

  Cu stima,
  Razvan

  Like

 2. Buna Razvan si nu este niciun deranj. Pai in primul rand m-as asigura ca pe acel rau pot pescui cu momeli naturale.
  In al doilea rand daca este vorba despre un pescuit dinamic, din mers, atunci nu as merge pe o partida cu nada, ci simplu, lanseta, un plumb mic si un carlig sau pluta. Daca totusi doresti sa folosesti o nada, atunci eu personal nu as combina cele doua – pescuit din mers cu folosirea nadei. Daca este sa folosesc nada, atunci optez pentru un pescuit static si as folosi o nada destinata speciilor vizate, dar fara aditiv, pentru a nu avea efect invers.
  Ar mai fi varianta in care stii ca nu mai pescuieste nimeni pe acele locuri si atunci poti nadi 2-3-4 locuri pe care sa le pescuiesti prin rotatie.

  Like

 3. Multumesc Dan !
  Se poate pescui natural, nu este zona pastravului ci ceva mai jos dar fiind zona de deal ( zona Breaza – Campina , jud. Prahova – in caz ca ai vazut macar din treacat) apa are o viteza destul de mare.
  Ma gandeam si eu la varianta cu plumb dar folosind un bat de feeder, am unul disponibil dar neincercat inca. Ar fi bun varful cel mai sensibil sau cel mediu ?
  Ma gandesc ca curentul apei sa nu influenteze actiunea batului si sa am rateuri multe, nu-mi dau seama, ar fi prima oara cand pescuiesc asa.
  De obicei merg pe pluta la curs dar as vrea sa incerc si acest stil mai ales ca zona prezinta ceva microhidro si ca freaca apa.

  Razvan

  Like

 4. Eu as merge pe un plumb mic si o lanseta de feeder. Varful se poate alege in functie de cum se simte intreaga montura la mana. Daca simti ca nu ai control bun sau nu simti bine plumbul, atunci treci pe un varf mai fin sau invers.
  Nu te astepta sa fie perfect din prima.

  Like

 5. Multumesc pentru ajutor, si sa vedem ce-o iesi. Mai importanta este distractia ca pestele nu prea mai este !

  O zi frumoasa !

  Like

 6. Cu mare drag. Ce pot spune, pe rauri de tipul acesta, mereu am preferat pescuitul cu lanseta fina si plumb mic. Nu erau scobari, dar erau mrene mici si boisteni. Numai buni pentru distractie.

  Fir Intins !!!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.