Posted in Match

Pescuit = relaxare.

Oare câţi dintre voi aţi pescuit fără stres si presiune ci pur si simplu relaxati?

Fiecare partidă de pescuit ar trebui să însemne relaxare şi rupere de cotidian. Cu toate acestea, conştient sau nu, fiecare dintre noi, la fiecare partidă de pescuit ne dorim să avem rezultate cât mai bune din diverse motive. Unii pentru a avea cu ce se lăuda, alţii pentru palmares, unii pentru a duce acasă. Indiferent de motivaţia fiecăruia, o oarecare presiune se creează

Sunt momente în care tot ceea ce vreau să fac este să merg pe malul apei, să lansez o montură şi să nu îmi pese de rezultat. Relaxare totală.

În mod normal, în cazul acestor partide, abordez un stil de pescuit pe care nu îl abordez în mod uzual. În cazul unei recente partide de pescuit pe un lac din apropierea Clujului, optasem pentru pescuitul la match.

De-a lungul timpului urmărisem îndeaproape, diverse monturi şi etalaje de plumbi pentru pescuitul la match. Testându-le, am ajuns la concluzia că cele mai simple monturi, sunt cele mai practice. Cu cât o montură este mai complexă, cu atât apar noi si noi condiţii care pot duce la complicaţii. O montură simplă va fi uşor de realizat, uşor de pescuit, adaptabilă şi va elimina complicaţiile ce pot apărea în timpul pescuitului – încâlciturile.

Pescuitul înseamnă plăcere. Plăcerea de a fi în natură, plăcerea de a ne lua la întrecere cu noi înşine şi cu peştii, plăcerea de a ne relaxa, de a ne limpezi gândurile. Un scaun, o nadă, o lansetă şi o montură este tot ceea ce ne trebuie pentru a ne bucura de o zi de pescuit.

Simplitate. Montura folosită fusese una cât se poate de simplă. În pescuit la match prefer, invariabil, o plută mai grea. În cazul în care vântul devine mai puternic, o plută mai grea vă va ajuta să lansaţi la distanţa dorită şi să pescuiţi în continuare pe vadul nădit.

Pentru un pescuit la aproximativ 35 de metri alesesem o plută de 14 grame de la Top Mix.

 

Deoarece apa nu era foarte adâncă iar curenţii destul de mici, datorită dimensiunii nu foarte mari a lacului, optasem pentru o montură fixă cu un opritor T.

Plumbajul ales fusese şi el unul simplu, clasic. Bulkul fusese aşezat la aproximativ 60cm deasupra vârtejului.

Legătura dintre firul principal şi forfac fusese realizată cu ajutorul unui vârtej triplu. Deasupra acestuia am adăugat 3 alice numărul 8. În pescuitul la match, vârtejul triplu este vital. Acesta ajută la eliminarea răsucirii firului în cazul în care se folosesc momeli mai voluminoase precum buchetul de viermi, râmele, porumbul, etc. aşa cum reiese şi din imagini, folosisem un plumbaj destul de mare pentru „semnalizare”.  Adoptasem această abordare deoarece doream o prezentare statică a momelii, plumbajul de semnalizare fusese amplasat la aproximativ 2-3 cm deasupra substratului, ceea ce însemna că aproximativ 17-18 cm din forfac fuseseră aşezaţi pe substrat. Până la urmă peştele ţintă era crapul şi carasul.

Pentru partea terminală optasem pentru o combinaţie clasică. Cârligele Milo Serie „AS” numărul 12 şi firul Preston Reflo Power cu diametru de 0.13mm. firul principal fusese de 0.20 mm, aşa că per total optasem pentru o montură robustă în principal deoarece nu eram sigur despre dimensiunea crapilor din acest lac.

Nada pentru această partidă fusese şi ea cât se poate de simplă. Pescuisem în trecut cu această nadă şi trebuie să recunosc că fusese o plăcere să am posibilitatea de a o testa din nou.

Van den Eynde Expo este o nadă din gama celor clasice. Culoarea ei este roşie, granulaţie medie şi se recomandă ca o nadă Allround cu acţiune foarte bună în rândul crapilor, plăticilor, linilor şi chiar a babuştelor. Gustul ei este, aşa cum ne-am obişnuit, sărat, dar mirosul este un amestec foarte plăcut de citrice cu arome foarte dulci (vanilie şi caramel).

Pentru un plus de atracţie am adăugat un plic de aditiv Van den Eynde Big Fish. De asemenea un aditiv clasic şi foarte folosit de pescarii din întreaga Europă. Culoarea sa este neagră iar aroma este foarte dulce, de fructe exotice. Deoarece aditivul este negru, acesta a estompat într-o oarecare măsură culoarea roşie a nadei, conferindu-i o nuanţă mult mai plăcută.

Pe lângă nadă şi aditiv am mai adăugat aproximativ 250gr de British Bread roşu şi câteva boabe de porumb în momentul în care realizam bulgării pentru întreţinere.

Partida demarase cu aproximativ 25 de bulgări de mărimea unei mandarine, lansaţi pe vad cu ajutorul unei praştii pentru nădit.

Prima prezentare a sosit după aproximativ 40 de minute şi a fost un crap pe care l-am scăpat. Prezentările s-au succedat apoi destul de des. Secretul consta în nădire. După fiecare prezentare trebuiau lansaţi doi sau trei bulgări mici pe vad, cât mai exact. Talia crapilor a variat. Cei mai mici au avut aproximativ 400 gr iar cei mai mari undeva în jur de 2 kilograme.

Per total pot spune că partida a fost una cât se poate de reuşită. Atmosfera plăcută, lacul frumos, curat şi îngrijit. Peştii au colaborat pe deplin cu noi. Ce pot spune? Nu am avut timp să ne plictisim, dar ne-am bucurat de fiecare minut al acestei partide.

 

Dacă vă plac articolele noastre nu uitaţi să daţi un like paginii noastre de facebook aici, precum şi un share articolelor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.