Posted in Rubeziana

Codul Babustelor

Dacă ar fi să aleg între 100 de kilograme de crap şi 10 kilograme de babuşcă, aceasta din urmă va fi mereu pe primul loc. Pentru mine, pescuitul babuştei, înseamnă ceva greu de descris în cuvinte. Pescuitul acestei specii îmi creează o stare de bine, mă relaxează, indiferent de rezultate. Sunt sigur că fiecare pescar are un stil preferat şi o specie preferată. La fel este şi pentru mine.

Vă puteţi imagina că odată ce am descoperit un loc în care babuşca se prinde bine, îl voi exploata la maxim pentru a-mi reaminti plăcerea de a prinde acest minunat peşte.

În articolele anterioare vă povesteam despre acest lac pe care babuşca se găseşte din abundenţă. Deoarece era o locaţie nouă pentru mine, eram nesigur în legătură cu abordarea, tehnica, tactica, nada pe care ar trebui să le folosesc. Aşadar îmi propusesem să realizez cel puţin 3-4 partide acolo pentru a înţelege peştele şi apa.

Trecuseră vreo două săptămâni de la partida anterioară, astfel decisesem că este vremea pentru un nou test. Aflasem în mare care era comportamentul pe acest lac, cu toate acestea refuzam în continuare să realizez o partidă normală, în care să prind tot ceea ce era de prins. În schimb doream să fiu cât mai consecvent cu ideea mea, şi anume aceea de a selecta doar babuşca de talie mai mare.

 

 

Nu ştiu ce anume ar putea fi mai frumos decât o dimineaţă cufundată în linişte şi în adierea vântului de munte, într-o dimineaţă, departe de canicula oraşului.

Tehnica rămăsese aceeaşi şi anume pescuitul la rubeziană, dar de această dată locaţia se schimbase. Locurile cu care eram obişnuit fuseseră în întregime ocupate, astfel, mă văzusem obligat să caut altele. Evident, găsisem altele, mai bune, mai accesibile şi mai pitoreşti.

Înainte de a găsi locul acesta, decisesem să folosesc o plută mai uşoară şi un plumbaj puţin diferit. Din nefericire noul loc găsit se afla într-o poziţie foarte expusă, exact în faţa barajului. În caz de vânt sau uzinare, curenţii de suprafaţă şi de adâncime aveau să devină foarte puternici.

Deşi lacul fusese acelaşi, locul era cu totul nou şi necunoscut. Cu toate acestea rămăsesem consecvent tehnicii şi tacticii gândite de acasă. Ceea ce schimbasem era doar linia. Decisesem să rămân fidel aceleaşi plute Preston PB Silver de 2gr. Aşa cum afirmasem mai sus, preferam să fiu prudent în cazul în care vântul şi curenţii deveneau prea puternici. O plută cu un gramaj mai mare îmi conferă un plus de stabilitate. Mai mult de atât observasem că peştii nu erau mofturoşi la adresa plumbajelor, ideea de bază fusese aceea de a duce cârligul cu momeala cât mai repede în zona substratului pentru a evita eventualele intercepţii ale peştilor de talie mică.

Plumbajul rămăsese acelaşi: un bulk format din olivetă şi câteva alice numărul 8. Bulkul fusese plasat la circa 60-65 de cm de cârlig. Deasupra îmbinării dintre cârlig şi firul principal am plasat o alică numărul 8 iar la 15 cm mai sus am plasat o altă alică de aceeaşi dimensiune.

 

 

Pentru partea terminală optasem pentru un combo clasic (cel puţin pentru mine) compus şi cârligele Sensas Feeling 3405 numărul 18 şi firul Drennan Drennan Team England cu diametrul de 0.08mm. Da, uitasem să menţionez că firul principal fusese unul Colmic Mimetix cu diametrul de 0.10mm. Aşadar optasem pentru o linie relativ fină.

Ultima piesă din acest puzzle tehnic fusese nada. În partidele anterioare pusesem accentul pe culoare şi modul de prezentare al nadei. Pentru această nouă partidă decisesem să schimb oarecum abordarea şi să risc puţin. De această dată plecam mai încrezător în privinţa nadei, motiv pentru care optasem pentru un mix condimentat (spicy) în locul unui mic dulce.

Van den Eynde Turbo Classic în combinaţie cu Van den Eynde Secret la care am adăugat un plic de Aditiv Van den Eynde Roach Classic. În trecut folosisem aceste nade în diverse combinaţii, cu mult succes la babuşcă, însă niciodată în această formulă. Van den Eynde Turbo Classic este o nadă de legendă printre pescarii europeni. O nadă extrem de folosită pentru o paletă largă de specii cum ar fi babuşca, plătica sau carasul. Varianta Classic are o granulaţie mediu-fină, cu un conţinut ridicat de seminţe fin măcinate dar şi o mulţime de produse de patiserie. Combinate rezultă o nadă cu aromă dulce, sărată la gust dar foarte versatilă. Umectată corect se poate jongla cu mecanica ei pentru a obţine un mix greu, colant sau unul pufos pentru o spargere rapidă sau pentru ape cu adâncime mică.

Van den Eynde Roach Classic este o nadă cu o culoare deschisă, oarecum neutră. Conţinutul ridicat de produse de patiserie se îmbină armonios cu seminţele cum ar fi cânepa, inul, etc. Roach Classic nu este o nadă puternică dar este una condimentată. Mai clar spus, nu este o nadă a cărei aromă să se impună în amestec cu alte nade, ci mai degrabă una cu un aport secundar din punctul de vedere al aromei de coriandru, dar cu un important aport în ceea ce priveşte reglarea mecanicii. Puterea colantă nu este una ridicată, motiv pentru care poate regla foarte bine nadele mai grele sau mai colante.

Pentru a spori atractivitatea mixului decisesem să adaug un pachet de aditiv Van den Eynde Roach Classic. Pescarii „cu vechime” vor confirma, în 99% din situaţii, că acest aditiv este unul dintre cele mai bune pe piaţă atunci când vine vorba despre aditivi pentru babuşcă. Dacă nu l-aţi folosit atunci vă spun că este greu de descris. Imaginaţi-vi-l ca pe un plic de 200 de grame de condimente. Nu aş putea spune ce anume se află în acest mix. Cu siguranţă este un secret foarte bine păstrat, dar în final chiar contează? Important este că îşi face treaba.

Nada fusese pregătită în dimineaţa partidei de pescuit. este imperios necesar să nu grăbiţi procesul de umectare. Acordaţi suficient timp pentru umectarea tuturor particulelor. Ar fi destul de rău ca într-o apă cu o masă atât de mare să aveţi particule care se desprind în cădere. Acestea ar putea atrage peştii, dar în majoritatea situaţiilor aceste particule ridică peştii de pe vad sau îi împrăştie. La fel de important este şi sitarea. Prin sitare, nada se uniformizează, se amestecă mai bine şi se reduc acele cocoloaşe care ar putea influenţa negativ mecanica.

Pentru această partidă nada fusese umectată în decurs de aproximativ o oră pentru a obţine ceea ce pescarii numesc „o nadă moartă”. Nada moartă se traduce prin acea nadă care nu are particule active, deci uscate ci numai particule umectate care lucrează pe substrat sau în imediata vecinătate a acestuia.

Deoarece pescuiam la rubeziană, decizia luată fusese aceea de a nădi numai cu ajutorul cupei de nădit. Aproximativ 15 bulgări în care adăugasem circa 100 de grame de boabe de porumb de conservă.

Este foarte important ca în cazul pescuitului în ape adânci, să sondaţi apa foarte bine deoarece există posibilitatea să pescuiţi pe o suprafaţă care se adânceşte nădirea trebuie făcută cu cel puţin un metru în spatele zonei de pescuit. Astfel dacă pescuiţi la 11,5 metri, nădirea, în funcţie de unghiul de adâncire al substratului, ar trebui să fie realizată la aproximativ 10,5 metri. Odată ajunşi pe substrat, bulgării au tendinţa de a se rostogoli. Din acest motiv mecanica este foarte importantă. Nada trebuie realizată în aşa fel încât odată ajunsă pe substrat să înceapă procesul de descompunere. Mai mult, bulgării nu trebuie să fie perfect rotunzi şi mai degrabă aplatizaţi pentru a se fixa mai bine pe substrat.

Un alt aspect important al partidei a fost acela al aşezării cârligului pe substrat sau în vecinătatea lui. Deoarece decizia fusese aceea de a pescuit exclusiv cu porumb din conservă, lestarea a fost realizată cu aproximativ 3-4 cm de fir pe substrat. Astfel prezentarea fusese una statică. Încercasem să mă ridic puţin deasupra substratului sau cu cârligul „la ras” însă fără succes. Peştii preferau o prezentare statică unde momeala era aşezată pe substrat.

Spuneam mai sus că nădirea de început a constat din 15 bulgări. Poate părea mult însă ideea mea fusese de a realiza o nădire mai abundentă la începutul partidei, din cupă, deci în linişte, pentru a crea un pat de nadă peste care să se aşeze peştii, fără a mai fi nevoie de alte nădiri pentru o perioadă mai lungă de timp. Am constatat în decursul anilor că această abordare funcţionează deseori când ţinta sunt babuştele de talie mai mare. Este, dacă doriţi, o tactică împrumutată de la pescarii de crap care au, în general o abordare asemănătoare: se creează un pat de nadă peste care să aşează crapii de talie.

Partida demarase conform aşteptărilor. Primi peşti fuseseră doi bibani mici, apoi urmaseră babuştele mici. Odată ce prinsesem primele babuşte, mă liniştisem şi ştiam că tactica funcţiona. După aproximativ 7-8 babuşte mici prinse am trecut la porumb. Nu avusesem nicio captură aproximativ 35 de minute, doar câte o ciupitură. Acest fenomen este cât se poate de normal şi nu ar trebui să vă pierdeţi răbdarea deoarece babuştele vor sosi. După cele aproximativ 35 de minute au început trăsăturile evidente şi capturile mult aşteptate. Partida de 4 ore a decurs conform planului, rezultatele fiind peste aşteptări.

Deşi riscasem cu mixul de nadă, s-a dovedit a fi un risc pozitiv deoarece peştii răspunseseră foarte bine la nadă şi la tactică. Pe durata partidei mai nădisem o singură dată, tot din cupă, un bulgăre cu câteva boabe de porumb doar pentru a ţine peştii pe vad, interesaţi de nadă şi de particulele mari.

Pluta de două grame fusese alegerea cea mai bună deoarece după aproximativ două ore vântul se înteţise iar curenţii deveniseră destul de puternici. Cu toate acestea reuşisem să prezint momeala suficient de bine încât să continui să prind babuşte.

Nu uitaţi să daţi un like paginii noastre de facebook aici. Dacă vă plac articolele noastre ajutaţi-ne să creştem prin share-uirea articolelor.

2 thoughts on “Codul Babustelor

  1. Ai vrut sa scri “Nada Secret Classic” nu “Roach Classic”,banuiesc.Aditivul e “Roach”.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.