Posted in Feeder

Prima feedereală pe râu – partea a III-a –

După primele două zile, lucrurile erau destul de clare în ceea ce privea weekendul meu de pescuit. Se părea că aproape totul îmi era potrivnic. Peştii nu erau activi şi puţini pe vad. Apa se afla într-o continuă fluctuaţie iar cârligele erau cu totul greşite.

Oricum, Someşul este capricios, iar în astfel de momente nu există sau nu am găsit eu o soluţie care ar putea răsturna situaţia. Din nenumăratele astfel de momente am învăţat o lecţie de bază: bucură-te de pescuit, indiferent de rezultate.

Ziua a treia o începeam cu acest gând în minte. Primele două zile nu aduseseră rezultatele aşteptate, însă eram mulţumit. Ştiam unde greşisem, ştiam unde nu puteam face nimic, ştiam vinovaţii. Cu toate acestea nu aveam de gând să arăt cu degetul spre X sau Y vinovat ci aveam de gând să mă bucur de ultima zi de pescuit.

Locul de pescuit rămăsese acelaşi doar nivelul apei era mult mai scăzut faţă decât îl lăsasem în seara anterioară. Nu îmi păsa. Eram pe malul apei la pescuit şi singurul scop era acela de a mă simţi bine.

Stilul de pescuit rămăsese acelaşi: pescuit la feeder. Lanseta medium-heavy de 3.60m, firul principal de 0.20mm iar montura mea clasică. Un coşuleţ de 50 de grame şi o treccia (împletitură) scurtă.

 

 

Problema cârligelor a fost cea mai acută problemă pe care am avut-o în ceea ce priveşte montura. Nu am găsit cârligul potrivit. Rata peştilor scăpaţi a fost destul de mare, indiferent de cârligul folosit. Pentru cea din urmă zi am decis să folosesc aceleaşi cârlige ca şi în ziua a douaŞ Milos Suehiro R303, numărul 14 şi firul Preston Reflo Power cu diametrul de 0.11mm.

 

 

În primele două zile am rotit în jur de 10 tipuri şi dimensiuni diferite de cârlige şi diametre de fir. Am să fiu sincer: mă resemnasem cu gândul că nu aveam sau nu găsisem cârligul bun. Dar nu conta. Eram la o partidă de pescuit la feeder în mijlocul naturii. Doar asta conta.

Cea mai dificilă parte a cestei partide a fost aceea de alegere a nadei. În primele două zile, folosisem două mixuri diferite. Ambele funcţionaseră, ambele adunaseră peştii pe vad. Cantitatea de peşti fusese oarecum aceeaşi, aşadar nu aveam ce anume să reproşez celor două mixuri. Cu toate acestea, în cea de a treia zi de pescuit la feeder am dat frâu liber instinctelor şi am optat pentru mixul din prima zi, cu o mică modificare. Am omis aditivul.

 

 

 

Van den Eynde Record Silver este o nadă grea, una dintre cele mai grele şi colante nade din marea familie Van den Eynde. Este o nadă cu granulaţie mediu-fină cu o un conţinut mare de produse de patiserie. Mirosul este foarte dulce, o combinaţie de caramel cu vanilie şi gustul este sărat. Am ales această nadă din două motive. Primul motiv a fost acela al mecanicii nadei şi mai exact a puterii de colare şi a faptului că odată umectată devine foarte grea, exact ce trebuie pentru un pescuit pe râu la feeder în curent. Al doilea motiv a fost acela că în cea de a doua zi reuşisem să capturez o batcă ceea ce mă făcea să sper la mai multe, poate chiar şi la morunaşi

 

 

 

Pentru partea spicy a nadei am optat pentru un kilogram de Van den Eynde Secret Classic. Deşi este o nadă destinată pescuitului babuştii, la sugestia unei surse de încredere am decis să o folosesc şi pe râu. Are putere colantă medie, conţine multe componente de patiserie dar şi seminţe. Culoarea este neutră şi aroma una condimentată ce tinde spre un uşor coriandru.

Pentru a creşte puţin granulaţia nadei am mai adăugat clasicul British Bread roşu şi galben, tot de la producătorul Van den Eynde. În mod normal folosesc acest pesmet englezesc pentru a creşte granulaţia nadei, pentru a oferi nadei un plus atracţie prin culoare şi particule dar şi pentru a fixa peştii pe substrat.

 

 

Este foarte important modul în care pregătiţi nada. Este imperios necesar să alocaţi cel puţin 45 de minute preparării nadei. Umectarea treptată urmată de sitare este secretul obţinerii unei nade adecvate ca şi mecanică şi consistenţă. Între reprizele de umectare şi sitare trebuie să existe intervale de minimum 15-20 de minute şi este nevoie de aproximativ 3 cicluri de umectare/sitare.

Este de asemenea important să adăugaţi pesmetul englezesc doar după ce nada a fost trecută prin ciclurile de umectare/sitare. O altă regulă este aceea ca nada să fie mereu supravegheată şi umectată puţin mai tare înainte de introducerea pesmetului englezesc. Acesta va absorbi o cantitate de apă.

 

 

În ziua precedentă reuşisem să prind şi o batcă, acesta a fost unul din motivele pentru care optasem pentru mixul din prima zi. Având în vedere că batca sosise pe vad, speram că o nadă mai apropiată de gusturile ei va atrage mai multe ochioase, poate chiar şi morunaşi.

Cum nivelul apei fusese foarte scăzut, decizia a fost aceea de a sonda din nou vadul pentru a pescuit mai aproape de „zona periculoasă”. Zona periculoasă este o fâşie de bolovani de dimensiune mare, plaţi, aflaţi exact pe mijlocul râului. Zona de pescuit era chiar la marginea acestor bolovani. Pentru aceasta aveam nevoie de o sondare „la milimetru” a zonei. În mod normal ştiam unde trebuie să pescuiesc, dar având în vedere că apa scăzuse foarte mult, pierdusem puţin din reper.

Pentru sondarea apei am optat pentru un plumb plat de 50 de grame. Sondarea era cea normală. Am efectuat mai multe lansări în zona în care credeam eu că ar fi sigur să pescuiesc şi treptat am mers spre larg. Ştiam foarte bine că substratul era tare, format di pietriş. După câteva lansări am reuşit să agăţ plumbul într-un bolovan. Am marcat firul cu un marker, am reuşit să dezgăţ plumbul şi am relansat la aceeaşi distanţă. Plumbul se agăţase din nou. Determinasem distanţa maximă de pescuit.

Rămânea doar să realizez nădirea de început, aproximativ 15 coşuleţe. Începutul a fost destul de lent. Primii peşti au sosit după aproximativ o oră. Trăsăturile au fost foarte rare, capturile soseau în grup. După fiecare două-trei trăsături urma o pauză de circa o oră.

Spre deosebire de primele două zile, în cea din urmă am adăugat vierme opărit în nadă, destul de mult, circa 300 de grame la 3 kilograme de nadă, sperând că peştii se vor comporta astfel şi se vor aşeza mai cu încredere pe vad. Din păcate nu a fost aşa, însă alegerea nadei a fost cea corectă.

 

 

 

 

 

 

La finalul celor trei zile am avut posibilitatea de a trage câteva concluzii, unele de bine, altele de rău.

¤ alegerea şi testarea celor două mixuri a fost inspirată. Nada sărată, dulce sau spicy atrage peştii pe vad. Din acest punct de vedere eram liniştit.

¤ în funcţie de mix, nada a atras peştii vizaţi. Scobari, mrene şi mai ales batca, morunaşul şi carasul din a treia zi.

¤ nu pot şti cu siguranţă dacă aditivul Brasem White ar fi avut un plus de efect. Părerea mea este că nu, atâta timp cât peştii au avut comportamentul ciudat.

¤ Montura a funcţionat, aşa cum eram obişnuit, foarte bine. Nu am avut probleme cu încâlciturile. Mini treccia reduce drastic încâlciturile şi elimină răsucirea formfacului.

¤ lungimea optimă a forfacului a fost cea de 80cm.

¤ cârligele au fost partea negativă a acestor trei partide. Tactica mea normală este să încep partida cu un forfac subţire şi un cârlig mic. Dacă peştii se hrănesc agresiv şi încrezător, trec la un cârlig mai mare şi fir mai gros. În decursul celor trei zile nu a fost cazul. Peştii refuzau cârligele mai mari iar din cauza cârligelor mici scăpam peşti. Cauza era simplă: cârligele mici erau şi foarte subţiri şi în majoritatea cazurilor tăiau buza peştilor. În mod normal aveam nevoie de cârlige mici şi puţin mai groase. Exact ceea ce nu aveam în trusă. Eventual aş fi mers pe un Drennan Carbon Feeder numărul 14 sau 16 legate cu un fir de 0.10mm.

¤ un alt factor care a influenţat negativ aceste trei partide a fost cel al nivelului fluctuant al apei. Ceea ce am observat a fost faptul că în pauzele dintre fluctuaţii, peştii au fost cel mai activi. Pe de altă parte, în timpul creşterii sau scăderii nivelului, doar obleţii erau cei activi.

Până la următoarea aventură, nu uitaţi să vizitaţi restul articolelor de pe blogul nostru dar şi pagina noastră de facebook cu un simplu click aici.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.