Posted in Feeder

Prima feedereală pe râu – partea a II-a –

Prima zi din cele trei de pescuit la feeder pe râul Someş se încheiase. Nu îmi pusesem foarte mari speranţe în acea primă zi de pescuit. Fusese prima partidă de pescuit pe acel loc după perioada de prohibiţie. Mă aşteptam ca răspunsul peştilor să fie nul sau foarte slab. Oricum, m-aş fi declarat mulţumit şi dacă prindeam doar obleţi toată ziua. Cu toate acestea nu fusese aşa. Peştii, fie ei şi puţini, au răspuns la nadă, au muşcat şi perspectivele pentru cea de a doua zi deveneau mai bune.

Ca şi un scurt rezumat al primei zile menţionez că am pescuit pe râul Someş, într-un loc pe care doresc să îl ţin secret. Am folosit o lansetă de feeder cu lungimea de 3.60 metri, acţiune medium-heavy. Firul principal a fost de 0.20mm, coşuleţul de 50 grame, iar forfacul de aproximativ 1 metru. Ca şi nadă am optat pentru una sweet-spicy şi anume Van den Eynde Secret Classic şi Record Silver Bream pe care am aditivat-o cu un plic de Brasem White.

Prima zi fusese una destul de productivă chiar dacă trăsăturile au fost destul de rare şi am scăpat destul de mulţi peşti.

Trebuie menţionat că seara, la sfârşitul primei zile de pescuit, nada rămasă a fost folosită pentru nădire. Prefer această tactică de fiecare dată când ştiu că voi reveni şi a doua zi la pescuit pe acelaşi loc. Desigur că este riscant. Există mereu posibilitatea ca altcineva să ajungă înaintea mea, astfel norocosul va găsi locul nădit.

Nu a fost şi cazul meu deoarece am ajuns „cu noaptea în cap” pe mal special pentru a nu pierde avantajul locului cunoscut şi nădit.

Spre deosebire de prima zi, nu am schimbat foarte multe lucruri. Am pescuit cu aceeaşi lansetă medium-heavy cu acelaşi fir de 0.20 mm.

 

 

Mai simplu spus, în materie de echipament am păstrat aproape totul la fel cu excepţia părţii terminale. În prima zi am folosit cârligele Tubertini Serie 2 numărul 16 împreună cu firul Drennan Team England cu diametrul de 0.10 mm. Deoarece am scăpat destul de mulţi scobari, în cea de a doua zi am schimbat puţin placa şi am optat pentru ceva mai puţin fin.

 

 

Optasem pentru cârligele Milo Suehiro R303 numărul 14 în combinaţie cu firul Preston Reflo Power cu diametrul de 0.11mm. cârligele Milo Suehiro R303 au aceeaşi formă clasică, însă sunt puţin mai groase în sârmă decât cele de la Tubertini. Comparativ, cele doua cârlige sunt destul de diferite din punctul de vedere al greutăţii şi al grosimii sârmei, cele de la Milo fiind mai grele şi mult mai puternice. Firul Preston Reflo Power cu diametrul de 0.11 mm este puţin mincinos, în realitate diametrul este undeva între 0.12 si 0.14mm. Cu toate acestea este foarte puternic şi mai rigid decât Drennan Team England.

Sperasem ca după prima zi de pescuit, peştii să devină mai încrezători, să se aşeze mai încrezători pe vad, astfel un cârlig mai mare nu ar fi trebuit să fie o problemă prea mare.

Lecţiile trecutului m-au învăţat că atunci când peştii sunt pe vad şi se hrănesc cu încredere, mărimea cârligului este mai puţin importantă, atâta timp cât nu se exagerează.

O altă modificare pe care am făcut-o comparativ cu cea dintâi zi de pescuit la feeder a fost schimbarea nadei. Îmi propusesem ca în cele trei zile să testez cel puţin două combinaţii.

Pentru cea de a doua zi de pescuit am schimbat destul de mult placa în ceea ce priveşte nada, aroma, etc. Trei kilograme de Van den Eynde River Ace.

 

 

Van den Eynde River Ace este o nadă destinată prin excelenţă pescuitului pe râuri, indiferent de adâncime sau curent. Granulaţia ei este medie, cu un conţinut ridicat de produse de patiserie şi seminţe. Nada este grea, culoarea este roşie, însă nu un roşu aprins ci mai mult un cărămiziu.

 

 

La fel ca şi orice altă nadă, şi aceasta necesită atenţie în pregătire pentru a obţine o umectare uniformă şi o mecanică adaptată condiţiilor de pescuit. Aşa cum am menţionat şi în articolele precedente, pregătirea nadei este vitală pentru a obţine rezultatele dorite. O nadă, indiferente de numele ei, necesită timp pentru a obţine acţiunea dorită. Este nevoie de minim 3 etape de umectare urmate de sitare şi apoi de un repaus de minim 15-20 de minute. Dacă pescuiţi în sezonul cald, aceasta poate fi pregătită pe malul apei deoarece temperatura este suficient de ridicată pentru ca particulele să se umecteze în timp util. În cazul în care pescuiţi în sezonul rece, recomandarea este de a pregăti nada fie în dimineaţa partidei, acasă, fie cu o seară înainte. La temperaturi scăzute, particulele de nadă absorb mult mai lent apa pentru umectare. Mai mult de atât, cu cât o nadă este umectată cu mai mult timp înainte de începerea partidei, cu atât ea va fi mai puţin activă, astfel riscul de dispersie prea mare, în special pe râuri, este mult redus.

Revenind la Van den Eynde River Ace, mirosul acestei nade este unul de coriandru plus alte condimente, este o nadă foarte sărată. Una din lecţiile de bază pe care am învăţat-o în ale scobarilor a fost aceea că puţin coriandru pe râu nu strică. Aşadar ca să rezum: aveam o nadă roşie cu aromă de coriandru pentru pescuitul scobarului. Din această reţetă mai lipseau doar două ingrediente: un plic de aditiv Van den Eynde Cheese. Un aditiv foarte puternic cu aromă de caşcaval, un aditiv „puturos”, exact aşa cum place scobarului.

Nada a fost umectată în trei etape. După cea de a treia etapă am adăugat un alt ingredient clasic pe care în ultima vreme îl folosesc de fiecare dată când pescuitul îmi permite acest lucru (pescuit la feeder pe râu sau lac, cu excepţia pescuitului la method feeder): Van en Eynde Chapelure Roşu şi Galben.

 

 

Chapelure, adică pesmet englezesc roşu şi negru în cazul meu. Particule foarte importante în pescuitul la feeder şi nu numai. Atuul acestui pesmet englezesc este acela că aduce un plus de granulaţie unei nade fine sau medii. Acest lucru se traduce prin faptul că atrage şi menţine pe vad peştii de talie medie şi mare. Particulele de pesmet englezesc nu plutesc, ele se fixează pe substrat şi contribuie la mecanică generală a nadei.

 

 

Partida de pescuit a început la fel. O nădire cu aproximativ 15 coşuleţe undeva la 27-30 de metri de mal după care am început pescuitul efectiv.

Rezultatele au fost şi mai discutabile decât în prima zi. Primii peşti care au intrat au fost obleţii, beldiţele şi apoi porcuşorii. Aceştia au fost şi ei destul de timizi. Prima trăsătură serioasă a sosit după aproximativ 2,5 ore şi a fost un peşte scăpat. Iniţial am crezut că a fost de vină montura puţin mai grosieră decât în prima zi. Evident că am rotit diferite variaţii pe teme diferite. Cârlige mai mici cu fire mai subţiri, dar aceasta doar pentru a-mi confirma principalul vinovat. De fapt principalii vinovaţi. Primul vinovat a fost acel puf care cade de pe sălcii în această perioadă. Apa fusese plină de astfel de puf care se depunea pe fir şi cu siguranţă influenţa negativ comportamentul peştilor. Un alt vinovat a fost şi natura, mai exact faptul că nu toţi peştii depuseseră icrele. Am prins scobari care încă erau plini de icre nedepuse. Cel mai mare vinovat a fost apa. Nivelul apei a continuat să se schimbe fără încetare. De dimineaţă fusese în creştere lentă, dar constantă. Apoi, în jurul orei 12 nivelul s-a stabilizat, moment în care am reuşit câteva capturi timp de aproximativ o oră. Apoi nivelul a început să scadă. În acest moment trăsăturile au încetat şi au dispărut complet până seara când am mai capturat doi scobari mici.

Cu toate acestea se pare că în cea de a doua zi capturile au fost te talie mai mare decât în prima zi, chiar dacă fuseseră mai puţine.

O altă constantă a celei de-a doua zi de pescuit a fost numărul de peşti scăpaţi. nu eram sigur de ce, dar aveam o bănuială pe care voiam sa mi-o confirm in cea de a treia zi de pesccuit.

La fel ca şi în prima zi, au predominat scobarii, o mreană, doi cleni şi o batcă. Faptul că reuşisem să capturez o batcă m-a pus pe gânduri şi m-a determinat să regândesc din nou cea de a treia zi de pescuit care avea să urmeze. Dar până atunci vă las în compania câtorva poze.

 

 

 

Dacă vă place blogul nostru nu uitaţi să vizitaţi şi pagina noastră de facebook cu un simplu click aici. Nu uitaţi să ne daţi şi un Like.

-va urma-

 

2 thoughts on “Prima feedereală pe râu – partea a II-a –

 1. Salut Dan !
  Te mai dranjez cu ceva intrebari de data sta despre feeder.
  Nu am folosit aceasta tehnica dar ma tenteaza.
  Intrebare: La fiecare aruncare se incarca cosuletul cu nada ?
  Ma gandesc mai ales la situatia in care pescuiesti la babusca, un peste de card si in care prinzi unul la cateva minute, daca nu si mai des, ce faci incarci mereu cosuletul, nu se va crea astfel o gramada mare de nada si nu cumva nada se va termina foarte repede ?

  Cu stima
  Razvan

  Like

 2. Buna Razvan,

  m bucur ca pui aceste intrebari deoarece si eu le-am pus la randul meu cand eram la inceput.
  Da, la fiecare lansare incarc cosuletul cu nada.
  La babusca, de exemplu, dar regula se aplica la toti pestii, lansezi cosuletul in functie de ce anume cere pestele. Initial, in sezon cald poti incepe prin a lansa la fiecare 15 minute si de acolo poti varia in functie de peste. Mai des sau mai rar. Personal, vara, nu lansez la intervale mai mari de 15 minute. Nu va creea o gramada de nada deoarece un cosulet duce o cantitate mica de nada, mai ales cosulete de gramaj mic.

  Cu drag,
  Radu.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.