Posted in Feeder

O partidă, două teste. (partea -I-)

De foarte multe ori, vorba multă este sărăcia omului, din acest motiv nu vă voi plictisi cu prea multe rânduri scrise.

Ideea de la care a pornit acest articol a fost aceea de a testa doua produse. Unul clasic, o nadă şi unul nou, un method feeder. Din nefericire vremea din timpul weekendului este una potrivnică pescuitului şi a petrecerii timpului în aer liber, însă în acest weekend s-a dovedit a fi o excepţie, astfel am profitat împreună cu Milan, colegul de suferinţă, atât în ale pescuitului cât şi în ale jobului. Ultima lună a fost una extrem de încărcată şi plină de evenimente, astfel o ieşire la aer liber a constituit gura de oxigen atât de necesară refacerii.

Deoarece anul acesta mai pescuisem doar la plută, am considerat că se impune şi o partidă de pescuit la feeder.

În primele paragrafe ale acestui articol menţionam că am decis să testăm două produse, o nadă şi un nou method feeder. În acest articol voi insista pe primul produs, şi anume nada. Dar înainte de toate, se impun câteva cuvinte despre locaţia aleasă şi accesoriile folosite.

Locaţia a fost una apropiată de oraşul Cluj-Napoca şi anume lacul Bărăi. Un lac relativ mic, foarte curat şi cochet. Pe acest lac se practică doar pescuitul în regim C&R. Lacul este populat cu crap, caras (cam mult şi cam mic), şalău şi ceva somn din poveştile pescarilor. Lacul a devenit foarte rapid unul foarte popular atât pentru pescarii de feeder cât şi cei de staţionar (rubeziană, vargă sau match).

În ceea ce priveşte accesoriile folosite, am decis împreună cu colegul meu să folosim aceleaşi monturi şi aceeaşi nadă. Singura diferenţă a constat în echipamentul folosit. Eu am optat pentru două lansete de feeder, una Rubin Match-feeder şi una Tubertini Trinity Feeder Light Action. Colegul de suferinţă a folosit un Maver Genesis de 3.60m cu acţiune de 100 gr şi o mulinetă Maver Reactorlite de 3000. Ca şi fire eu am folosit de 0.18 şi 0.20 mm speciale pentru feeder iar pentru mulineta Maver s-a folosit un fir Colmic Feeder Pro cu diametrul de 0.22mm.

În ceea ce priveşte cârligele, amândoi am folosit Preston C1 şi Guru MWG legate cu fir de 0.18mm, folosind nodul fără nod şi inel siliconic sau quick stop, în funcţie de momeala folosită, porumb sau peleta pe bază de fishmeal.

Pentru partea de feeder am folosit o noutate a anului 2017, dar despre aceasta vom discuta în articolul următor. Legat de nada folosită, vă pot spune că deşi nu este una nouă ci mai degrabă una clasică, pe mine m-a impresionat cum nu a făcut-o vreo nadă în ultimii ani.

Van den Eynde Super Method Mix Classic este o nadă destinată peştilor de talie medie şi mare, impresionantă din mai multe puncte de vedere. Marii producători de nadă din Europa ne-au obişnuit cu diverse nade pentru method feeder, foarte fine şi cu diverse arome. Super Method Mix de la Van den Eynde este exact opusul acestora în sensul că are o granulaţie medie, conţine chiar şi fulgi de porumb pentru a creşte granulaţia. În mod normal o nadă cu particule mari nu ar fi la fel de eficientă pe un method feeder deoarece apare riscul dezintegrării în zbor în momentul lansării sau un timpul zborului. Nu este cazul şi cu această nadă special destinată partidelor de pescuit la feeder. Gradul de colare este unul ridicat, ceea ce contribuie la o foarte bună fixare pe feeder, indiferent de tipul feederului.

Nada are o granulaţie medie, este, aşa cum ne-a obişnuit producătorul belgian, sărată. Din punctul de vedere al aromei, avem de-a face cu o îmbinare excelentă între fishmeal şi seminţe măcinate. La o privire atentă se poate observa multitudinea de seminţe prezente în această nadă: porumb, cânepă, secară, in, etc. Culoarea acestei nade este una brun-deschisa, dar odată umectată, aceasta ia o nuanţă mai închisă. Aroma de după umectare, rămâne una foarte plăcută, echilibrată, făina de peşte rămâne în echilibru cu spărtura de seminţe.

Deşi este o nadă colantă, umectarea este foarte uşoară, recomandarea este aceea de a fi realizată în mai multe etape pentru a oferi particulelor suficient timp pentru a fi uniform pătrunse de apă. În funcţie de cantitatea de apă adăugată, nada poate fi folosită ca si una medie sau foarte grea pentru a duce particule multe.

Dacă este să ne luam după nume, am folosi-o doar pentru pescuitul la feeder, dar prin granulaţia ei şi complexitatea de particule componente, această nadă poate fi folosită cu foarte mare succes şi pentru pescuitul peştilor de talie mare la rubeziană sau match.

Partida per total a fost una medie. Cea mai mare proporţie a trăsăturilor s-au înregistrat dimineaţa devreme. Odată cu înaintarea în zi, trăsăturile au devenit tot mai rare şi datorită ploii care ameninţa dar mai ales datorită presiunii care s-a pus pe lac şi peşti. Lacul a devenit plin peste zi, chiar neîncăpător, iar peştii au fost prinşi doar la intercepţie. Pescarii de rubeziană au avut ceva mai mare succes în zona mai adâncă a apei. Cu toate acestea a fost o zi minunată. Următoarea partidă va fi, probabil tot acolo, folosind altă tehnică şi altă nadă.

Acum vă las în compania pozelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă v-a plăcut articolul  nu uitaţi să vizitaţi pagina noastră de facebook cu un simplu click aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.