Posted in Tips&Tricks

Despre pescuitul în balastiere

Chiar dacă este weekend prelungit cu ocazia zilei de 1 mai am decis să nu dedic nicio zi pescuitului.

Prea multă lume pe malul apelor, prea mulţi pescari, prea mare presiunea asupra peştilor. Astfel mini articolul de azi va fi dedicat câtorva idei legate de pescuitul în balastiere. Voi începe, fără ezitare, cu concluzia mea: Urăsc pescuitul în balastiere!!!

Poate sunt eu pescar slab, poate nu înţeleg fenomenul „balastieră” dar o spun sus şi răspicat că urăsc acest pescuit din tot sufletul meu. Cele mai mari eşecuri din punctul de vedere al înţelegerii acestor ape le-am trăit pe balastiere. Indiferent daca am prins sau nu, frustrarea a fost prea mare pentru a mai pescui pe tipul acesta de ape fie că a fost vorba despre pescuit la caras sau pescuit la crap.

Evident că există şi motive pentru a susţine aceste afirmaţii ale mele. Un prim motiv ar fi acela că balastierele sunt de cele mai multe ori locuri cu apă foarte adâncă. Apa adâncă înseamnă încălzire a acesteia mai lentă, astfel că peştii devin activi mai târziu. De foarte multe ori peştii se rezumă la a „naviga” pe la suprafaţa apei în căutarea zonelor cu apă mică şi mai caldă.

Pentru pescarul de staţionar care preferă o partidă de pescuit la caras sau pescuit la crap este greu să adopte tehnici de suprafaţă, însă nu imposibil. Dacă totuşi găsim o zonă cu apă mică în care peştii se adună primăvara pentru a se încălzi, atunci de cele mai multe ori, aceste zone sunt pline de buruieni, ceea cec face pescuitul, din nou, aproape imposibil.

O alto problemă ar fi aceea a structurilor şi a contului substratului. Balastiere fiind, gândul că aceste zone de exploatare vor deveni lacuri pentru pescuit a fost, in majoritatea cazurilor ultimul, dacă a fost. Astfel într-un singur lac putem avea adâncimi de 4 metri lângă care există o insulă, apoi o adâncime de 1 metru cu foarte multa vegetaţie, etc. De fapt, ceea ce vreau să spun este că găsirea unor zone plate, curate sau cu o adâncime cât de cât constantă pentru a putea pescui cu succes este aproape imposibilă. A da, şi acolo unde găsim o zonă plată, de cele mai multe ori substratul este „ondulat” deci este o zonă în care peştii nu prea au obiceiul de a sta pe nadă.

În aceeaşi direcţie apare şi problema purităţii apei. Deoarece majoritatea balastierelor s-au umplut prin procesul de infiltraţie, apa este foarte curată, astfel mediul pentru proliferarea ierburilor subacvatice este perfect. Cum razele UV pătrund la adâncimi mari, ierburile vor creşte şi la o profunzime de 3 metri fără niciun fel de probleme. Pescuitul în aceste condiţii este foarte dificil.

Variaţiile de adâncime duc la o lipsă de coerenţă a curenţilor subacvatici ceea face şi mai dificilă localizarea peştilor care preferă termoclina pentru ca termoclina în sine este greu de găsit şi de nădit din cauza mişcării haotice a masei apei.

Evident că prietenii noştri pescari de crap ne sugerează mereu să găsim un platou cu apă nu foarte adâncă, un platou curat unde să concentrăm zona de nădire. Sfatul este bun şi corect, dar baftă în a găsi un platou cu zeci de pescari pe lângă tine atunci când stai pe un loc şi nu ai posibilitatea de a schimba locul în funcţie de preferinţe sau nu dispui de privilegiul unei bărci.

Mai mult, datorită acestor structuri si variaţii pronunţate de adâncime, peştii, crapii şi caraşii în special dezvoltă rute pe care se deplasează pentru a se hrăni, rute greu de depistat de către pescarii amatori care nu dispun de foarte mult timp, de sonare şi de bărci.

Nu spun că aceste fenomene sunt întâlnite în toate balastierele. Există balastiere relativ uniforme în care pescuitul se desfăşoară normal, peştii se prind şi structurile şi variaţiile de nivel nu sunt atât de pronunţate. Însă ceea ce am scris mai sus vine din propria experienţă.

Ca şi sfaturi pe care vi le-aş putea da, nu sunt multe. Cele mai bune ar fi acelea ca în cazul unor astfel de balastiere dificile să puneţi accent foarte mare pe sondarea zonei de pescuit pentru a găsi zone curate. Un alt sfat ar fi acela de a pescui mult la intercepţie, aiurea, cu lansări repetate la intervale nu foarte lungi de timp pentru a încerca să găsiţi câte un peşte rătăcitor pus pe mâncat. Trebuie să vă gândiţi că în cazul unor lacuri cu foarte multă vegetaţie, atracţia nadelor circulă mult mai greu. De aceea pentru o partidă de pescuit la caras sau pescuit la crap nu va pot sugera o anumită nadă. Deşi mulţi pescari cred ca au reţeta supremă, eu nu cred acest lucru. Ceea ce vă pot spune este că pentru pescuitul în balastiere trebuie să aveţi informaţii foarte bune despre apă şi despre nadă pentru a putea realiza o partidă bună.

vă aştept la articolul următor, despre pescuit sau nu, depinde dacă şi vremea ţine cu mine 🙂

Fir Întins !!!

7 thoughts on “Despre pescuitul în balastiere

 1. Cu toate ca nu am avut ocazia sa pescuiesc pe vreo balastiera, abordarea mea in pescuit ( eu pescuiesc in general la feeder) se bazeaza pe sondare, nadire si lansare la punct fix… Chiar daca e balastiera, lac, garla sau orice acumulare care tine peste, incerc sa gasesc locul cel mai bun, indiferenta de durata partidei…
  Fire intinse iti doresc!!!

  Liked by 1 person

 2. De acord. Aceasta este mereu cea mai buna tactica. Dar daca nu poti gasi o zona curata, un platou cat de cat cu o suprafata acceptabila este foarte dificil sa poti prinde peste daca pestii efectiv refuza zona aleasa pentru pescuit.

  Like

 3. Salut Radu si felicitări pentru blog,
  M-am bucurat când am văzut acest articol pentru că întâmplător eu ieri am fost la o partidă de pescuit la feeder pe o astfel de locație.
  Am regăsit mai toate caracteristicile date de tine in articol: apa adâncă, fundul lacului ca dupa bombardament, iarba, lume multa. Am dat doar dupa caras.
  Am sondat putin apa, mi-am ales un loc cat de cat care îmi prezenta încredere, un fel de prag mic pe la vreo 3 m fara iarbă. Am dat 5 coșulețe de nada dupa care am atasat struna.
  Interesant a fost că am prins de la prima lansare. Daca la pluta lumea prindea mic ( foarte mic) si des, eu prindeam destul de rar dar mărișori. Asta pana am prins fix 3 pesti din acel loc in 15 minute din 4 trăsături. De fapt acum a fost interesant, dupa asta nici măcar o trăsătură nu am mai avut. Idei? Ca eu nu am.
  Am pescuit undeva la 25 m distantă. Când aduceam pestii către mine, toti o luau către un prag situat usor dreapta, cu apa mica si multa iarbă. Am încercat să pescuiesc si lângă acel prag, dar iarba mi-a făcut viața grea si am renuntat.
  Am mai dat la interceptie dar nu am reușit să mai prind decât încă vreo 3 bucati mici.
  Oricum am degand să repet partida cat de repede, si sper in alte rezultate.
  Aștept si alte articole interesante, fir întins mai departe.

  Like

 4. Salut si multumesc pentru aprecieri. Am sa fiu cat se poate de sincer si am sa spun ca nu stiu. Ultima balastiera pe care am fost eu nu mi-a dat niciun peste. Toti erau la suprafata si refuzau mancarea. Personal am pus acest fapt pe insasi perioada in care ne aflam. Cred ca sunt in perioada de depunere, motiv pentru care mancarea nu este importanta, iar asezarea lor pe un vad este greu, daca nu impoaibil de realizat.

  Like

 5. Pt. mine balastierele sunt ideale…la prins albitura pentru rapitori. Mai ales ca pe langa valea Somesului sunt destule, pline cu carasei si platicute, numa’ bune de dat la somn.

  Like

 6. Da, pentru peste mic sunt foarte bune…dar cand discutam de caras si crap… E alta mancare de peste. Albitura umbla haotic si raspunde rapid la nada. Nu are neaparat nevoie sa se aseze undeva anume ca si crapul sau carasul.

  Like

 7. Ma bag is eu pe fir, daca nu e cu deranj 🙂
  Ceea ce ai patit tu se intampla foarte des pe astfel de ape, acestea sunt/ar putea fi cateva cauze pentru care nu ai mai avut trasaturi:
  apa limpede, diferente mari de temperatura dintre straturile de apa = pesti teritoriali care nu sunt dispusi sa se deplaseze pentru mancare si foarte suspiciosi si speriosi.
  Cel mai probabil tu ai dat direct in mijlocul unui banc de pesti, si de aici exista doua variante: ori a fost un banc de 3-4 pesti, ori a fost un banc mai mare, dar colegii pestilor prinsi de tine si-au dat seama ca ceva nu e in regula si au plecat…
  Cea mai buna solutie in situatii din astea ar fi cercetezi locul (declipsand si aruncand 5metrii dreapta/stanga/fata sau sa incepi un vad nou in cu totul alt loc.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.