Posted in Diverse

Pescuit, nimic mai mult !!!

 

Salut dragi pescari. Este dificil să găseşti primele cuvinte care să capteze atenţia cititorilor. Este dificil să lansezi o frază care să aibă impact, astfel că vă voi ruga să aveţi răbdare cu mine.

Sunt sigur că sunteţi mulţi cei care deja vă gândiţi „Un alt blog despre pescuit care nu are sens şi rost” dar am să vă cer puţină răbdare, să parcurgeţi rândurile de mai jos pentru a vă forma o opinie despre ceea ce doresc eu să realizez pentru pescari.

Probabil că mulţi dintre voi, dragi pescari, mă cunoaşteţi din articolele realizate pentru siteul www.energofish.ro. Dar pentru a face lucrurile cât mai metodic şi mai „ac la carte” voi începe cu începutul.

Pentru mine totul început prin anul 2010 când am fost abordat de către domnul Pop Andrei, fostul director Energofish pentru a realiza o serie de articole pentru ceea ce atunci era revista InfoPescar. Din nefericire, mica revista de buzunar a încetat să mai existe, astfel că povestea mea într-ale articolelor s-a sfârşit acolo. La ceva vreme după, am fost abordat de Benzar Zsolt care mi-a oferit posibilitatea de a realiza articolele despre pescuit pentru siteul Energofish. Am acceptat, am realizat două articole nepublicate, testul de admitere, şi apoi totul a mers de la sine.

Primul articol al meu a fost unul referitor la o noutate absolută şi anume combo-ul match-feeder. De acolo articolele au curs pentru o bună perioadă de timp. Timp de patru ani am realizat peste 60 de articole. Condiţiile au fost dintre cele mai diverse, la fel ca şi locaţiile.

Condiţiile meteo a variat de la cele mai călduroase la cele mai reci şi mai dificile.

Nu toate articolele au fost despre pescuit, unele au fost teste 100% ale lansetelor de feeder, picker, match.

Perioada mai recentă a fost marcată de o scădere a numărului de articole. Odată cu finalizarea studiilor am acceptat o poziţie în cadrul Energofish Romania însă volumul foarte mare de muncă nu mi-a permis un număr prea mare de partide de pescuit şi, implicit, de articole. Însă odată ce am renunţat la poziţia mea din cadrul firmei şi am acceptat o nouă provocare, timpul a devenit unul mai permisiv, astfel şi partidele de pescuit vor fi posibile.

Odată ce această parte introductivă a fost acoperită în fugă a venit momentul să spun câteva lucruri despre acest nou proiect al meu, proiect care numai cu ajutorul vostru va putea creşte şi prospera din punct de vedere informaţional şi nu financiar.

Discutând cu un prieten foarte bun, din altă ţară, altă cultură, mi-a sugerat că cel mai important lucru, atunci când pun bazele unui blog, este onestitatea şi transmiterea de informaţii veridice. Referitor la această secţiune importantă a blogului meu, sunt sigur că voi, la fel ca şi mine aţi trecut prin acele momente când un prieten sau un coleg pescar a avut o zi perfectă de pescuit, întrebat despre cum anume a reuşit, oferă informaţii în proporţie de 90% (în cel mai bun caz), restul de 10% sunt, în aproape toate cazurile, factorii care au făcut diferenţa dintre o partidă eşuată sau mediocră şi una perfectă. Mereu am fost dus pe culmile disperării de acei 10% care nu erau dezvăluiţi. Acelaşi lucru se întâmplă şi azi, astfel timpurile se schimbă, nu şi moravurile. Trebuie să recunosc faptul că această practică este des întâlnită în primul rând printre pescarii de competiţie. Aceştia sunt cei mai acerbi în apărarea intereselor şi păstrarea secretelor. Cu toate acestea, secretomania pescarilor s-a dovedit benefică pentru mine deoarece m-a impulsionat şi m-a împins să merg mai departe, să iau cei 90% din informaţie şi să caut cei 10%, acel Sfânt Graal al succesului unei partide. Acest lucru a fost posibil şi datorită accesului larg la toate produsele din gama vechiului sponsor. Astfel după îndelungate testări, eşecuri şi reuşite am ajuns la o serie de reţete şi combinaţii de nade, tehnici şi tactici care mi-au adus reuşite însemnate în timpul partidelor de pescuit.

Unul dintre scopurile mele cu privire la acest blog este acela de a furniza informaţiile în proporţie de 100%. Fără secrete !!!

Până acum ceva vreme totul era bazat pe exclusivitate. Articolele erau realizate cu suportul unui sponsor, motiv pentru care eram obligat să promovez produsele acestuia. De acum însă acest lucru nu va mai fi valabil, astfel, voi putea prezenta în cadrul acestui blog o gamă mai largă de produse, de la un număr mai mare de branduri producătoare de articole de pescuit.

Cu alte cuvinte, după ce timp de aproape patru ani m-am familiarizat şi am ajuns să cunosc anumite produse perfect, acum este timpul să îmi lărgesc perspectivele, să experimentez (din nou) cu alte şi alte produse, cu alte nade, cu alte plute, cârlige, fire, etc. Cu această ocazie mi-am zis că este cea mai bună metodă de a trece prin această etapă de învăţare şi descoperire împreună. Eu mă ocup de pescuit, de testat şi de transmiterea informaţiilor acumulate în timpul pescuitului iar voi de preluarea lor, de asimilarea lor şi de transmiterea unui feedback despre cum anume să îmbunătăţesc şi ce anume.

Cu siguranţă acest blog nu va fi unul comod. Nu voi promova agresiv fiecare nadă şi fiecare produs, doar prin prisma reuşitelor. Vreau să fiu obiectiv, să prezint cât mai corect opiniile personale, experienţele proprii, indiferent că sunt bune sau rele. Astfel sunt sigur că nu toate articolele vor fi măgulitoare la adresa unui anumit brand sau referitoare la un anumit produs. Acest blog va prezenta experienţele mele proprii, bune sau rele.

Articolele mele nu vor fi numai legate de partide de pescuit. Voi prezenta noutăţi, mici trucuri sau accesorii, nade şi cu siguranţă că partidele nu vor fi tratate din perspectiva competiţională ci doar din cea a pescuitului clasic. Acest blog se adresează pescarilor, nu competitorilor.

Acest blog nu va fi compus numai din articole ce abundă în capturi şi juvelnice pline de peşti. Blogul acesta este realitate 100%, iar eşecurile sunt parte din viaţa şi partidele noastre de pescuit. Realitate 100% !!!

Deja probabil că v-am plictisit destul de tare cu acest articol introductiv. La final de început doresc sa vă spun că sunt extrem de bucuros şi entuziasmat de acest proiect al meu. Sper ca în timp să îl acceptaţi şi ajutaţi la creşterea lui prin vizualizări, prin feedback, prin idei şi implicare.

Înainte de a încheia această introducere trebuie să menţionez câteva reguli. Pe acest blog formulele de adresare vor fi cele informale. Cu toţii suntem prieteni, astfel apelativele de tipul „domnule, doamnă, stimabile, etc.” sunt opţionale şi vor fi folosite doar la cererea expresă a celor care doresc să le folosească. De asemenea aş dori să păstrăm un limbaj decent, demn de persoana fiecăruia. Respectul pentru ceilalţi cititori ar trebui să fie prezent. Sunt absolut convins că un blog poate exista în parametrii civilizaţiei chiar dacă există nenumărate exemple de forumuri care au decăzut din această lipsă de respect, bun simţ şi din prea mult zel autoritar.

Fără prea multe de adăugat, vă mulţumesc pentru răbdarea de a fi citit aceste prime gânduri precum şi pentru vizitele viitoare. Numai împreună putem supravieţui, creşte şi prospera.

Fir întins !!!

16 thoughts on “Pescuit, nimic mai mult !!!

 1. Iti doresc sa poti ramane impartial si obiectiv, lucru destul de dificil de realizat…
  Sunt de la Mostiro, importator unic autorizat Spro si Hayabusa si astept cu nerabdare sa citesc articolele tale.
  Stima,
  Romeo

  Liked by 1 person

 2. Buna ziua,
  aceasta este si ideea acestui blog. Fara secrete, impartialitate si obiectivitate. Stiu ca este foarte greu dar sper sa reusesc.
  Am auzit de Mostiro, am si cateva accesorii pe care inca nu le-am probat, dar le vine randul.:) Despre Spro si Hayabusa numai lucruri bune pana acum.
  Cele mai bune ganduri,
  Radu.

  Like

 3. Iti doresc succes in aceasta intreprindere.Din punctul meu de vedere, pentru cei care nu merg la pescuit ca sa-si umple frigiderele,orice informatie si experienta impartasita a oricarui pescar este utila.Mai pe romaneste:”niciodata nu stii de unde sare iepurele”,adica de multe ori ajungi sa inveti cite ceva de unde nici nu te astepti.Deci,cu atit mai mult,astept cu interes articolele viitoare.Sa auzim de bine.

  Like

 4. Buna ziua,
  intr-adevar cei care isi umplu frigiderele sunt multi. Din pacate. Cu toate acestea eu imi doresc foarte mult ca cei care intra si citesc articolele mele sa invete cate ceva, sa isi deschida mintea si sa inteleaga ca se poate si altfel.
  Toate cele bune.

  Like

 5. Radule chiar imi place ideea asta de a vorbi despre pescuitul stationar si altfel decat cum sa prinzi crapi “domestici” cu gurile ciuruite si cum sa cladesti boilies-urile ca sa le intre direct in gura. De altfel, in iarna asta mi-am si vandut lansetele de crap si am ramas doar cu setul de “plute”. Mai vorbim.

  Like

 6. RaduDan, vin aici cu doua intrebari:
  – as dorii sa-mi recomanzi un nod, in afara de “bucla in bucla” pentru prinderea unui forfac subtire ( 0.07 – 0.1) de linia principala, dar rugamintea este ca recomandarea sa fie bazata pe experienta ta
  – canepa fiarta si tinuta in congelator mai poate fi folosita ca momeala pentru carlig ?

  Cu stima, rcorbu !

  Like

 7. Bine ati venit. Asadar la prima intrebare. Am folosit ceea ce Bob Nudd numea four turns water knot. Este ok, foarte rezistent dar singurul dezavantaj este acela ca este foarte greu sa ai un forfac la aceeasi lungime, mereu. Este simplu. Se aseaza forfacul si linia principala in paralel, se face o bucla ca si pentru nodul clasic si apoi se introduce carligul impreuna cu capatul firului principal de 4 ori prin acea bucla, apoi se strange. Rezulta un nod. Eu nu il folosesc deoarece este foarte restrictiv. Prefer bucla in bucla, ambele realizate cu un Easy Loop mic.
  Legat de canepa. Am folosit de maximum 10 ori canepa pentru carlig, dar am observat ca daca este fiarta prea mult, odata congelata, aceasta, de fapt miezul acesteia, devine moale si mai greu de agatat in carlig.

  Like

 8. Multumesc pentru raspunsuri, si revin cu alte 3 intrebari si anume:
  – ce nod este recomandat pentru legarea, cu mana, a carligelor ce trec de nr. 18. De regula acestea au si paleta foarte mica si nu de multe ori in cazul unui peste mai maricel carligul a iesit din nod. Si cum ar trebuii realizat corect acest nod.
  – cateva vorbe despre alegerea alicei de contact, dimensiuni, distanta fata de carlig,
  – intr-o apa mica, cu adancimea de 30 – 50 cm daca se pescuieste cu plute cu chila lunga exista pericolul de a speria pestii datorita chilei ? intrebarea este si pentru ape statatoare dar su pentru cele curgatoare.

  cu stima, rcorbu !

  Like

 9. Buna ziua. Legat de noduri va pot spune ca eu folosesc un singur nod pentru toate dimensiunile de carlig. Nu aleg nodul in functie de dimensiune. Mereu fac multe spire, peste 10 chiar daca unii spun ca nu conteaza. Eu cred ca e important. Sfatul meu legat de noduri este sa alegeti nodul in care aveti cea mai mare incredere si sa il folositi fara teama. Va mai pot spune ca am prieteni, concurenti, campioni, care folosesc cel mai simplu nod, dar in care au incredere.
  Legat de alica de contact este o teorie nesfarsita. Personal pentru aproape orice tip de pescuit, fie ca este vorba de varga, rubeziana sau match folosesc alice numarul 8 in 98% din situatii. La rubeziana folosesc alice numarul 9-10 sau mai mici doar atunci cand pescuitul este dificil cu pesti mofturosi. In rest ca e vorba de match sau pluta plata, folosesc tot alice numarul 8 dar grupez 2-3-4 depinde de gramajul plutei si modul de hranire al pestilor. In general folosesc montura clasica ce este compusa din doua alice de semnalizare si un bulk. Aceasta la rubeziana si varga. In general prima alica este deasupra ochetului, urmatoarea la o distanta egala cu lungimea forfacului+ 1 sau 2 cm. Bulkul la aceeasi lungime+ 1 sau 2 cm. Pentru a evita ajungerea carligului la una dintre cele doua puncte – alica semnalizare sau bulk. Desigur ca plumbajul difera in functie de conditii, de gramajul plutei, de curent, etc. Este o chestiune personala ce tine de fiecare pescar un parte si cum simte apa.
  In general prefer plutele scurte in acest caz pentru a evita acest lucru. Nu vreau sa speriu pestii. In general prefer sa tai din kila plutei pentru a fi mai rapida la asezare si destul de scurta pentru a nu intra prea adanc in apa. Nu exista o regula a lungimii care trebuie taiata, tine de pescar, de inspiratie si daca sunteti sau nu multumit de modul in care lucreaza pluta.
  Toate cele bune.

  Like

 10. Nu folosesc acest nod, dar cred ca la un carlig de 20 – 24 si fir de 0.08..0.1, trebuie sa fi tare meserias si sa ai niste degete de pianist.
  Se pare ca astazi am ceva timp de cetuit asa ca mai pun o problema:

  Ajungi pe o balta salbatica, sau semi-salbatica, in apa bradis peste tot, cat vezi cu ochii.
  Adancimea apei intre 1 si 2 metri.
  Metoda de pescuit cu boloneza la pluta, sau la shefield, banuiesc ca folosind o varga nu prea sunt mari sanse de a prinde ceva datorita bradisului. Pestii tinta: babusca sau carasul.
  Cum at trebuii abordata o astfel de partida ?

  Like

 11. Nu e nevoie de degete de pianist…doar de exercitiu. Nt am degere se pianist si totusi reusesc.
  Daca este bradis peste tot si nt se poater pescui…alegeti alta balta 😀 . Serios acum. Se poate pescui deasupra bradisului sau se poate fabrica o grebla pentru a se crea un loc de pescuit. Pestii vor veni.

  Like

 12. Salutare. Da am folosit insa nu pot spune ca ma dau pe spate. Am mai folosit sporadic insa nimic nu se compara cu cei naturali. Eu am folosit doar de la energo…

  Like

 13. Aveti dreptate !
  Stiu ca nu pot inlocuii originalul dar ma gandeam in ideea unei partide de pescuit pe apele populate cu pastrav, unde nu este voie cu momeli naturale !
  Iar cum la musca sau spinning nu ma prea pricep, ma gandeam ca un “stationar” clasic cu viermusi din silicon ar trebuii sa fie OK !

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.